Heli: mafiocraţie, cruzime şi suspans
https://www.ziarulmetropolis.ro/heli-mafiocratie-cruzime-si-suspans/

Unul dintre cei mai interesanţi cineaşti, Amat Escalante, a şocat audienţa de la Cannes cu cel mai recent şi controversat film al său: Heli. Povestea din film este realistă precum lama unui cuţit.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Unul dintre cei mai interesanţi cineaşti, Amat Escalante,  a şocat audienţa de la Cannes cu cel mai recent şi controversat film al său: Heli. Povestea din film este realistă precum lama unui cuţit. 

Poliţişti corupţi. Mafie, traficanţi şi victime. Bani murdari. Acestea sunt cuvintele uzuale din vocabularul folosit atunci când vorbim despre Mexic.

Fenomenul infracţional în Mexic este întâlnit frecvent, iar Mexicul se clasează în topul celor mai corupte ţări la nivel mondial. Cele mai răspândite infracţiuni sunt sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de persoane, furturile de documente, bani şi alte bunuri. Conflictele de pe teritoriul mexican ne prezintă cifre şocante!

Câmpul de luptă al războiului drogurilor a făcut 70.000 de victime în doar 7 ani. 15 tone de metamfetamine şi alte substanţe chimice utilizate la fabricarea drogurilor au fost descoperite anul trecut  în poesia unei singure grupări.

În asemenea condiţii, localnicii nu mai au încredere atunci când trebuie să apeleze la  ajutorul autorităţilor. Dubiile se instaurează în societatea mexicană prinsă în luptele purtate între cartelurile de droguri. Oamenii tind să creadă că membrii poliţiei au legături puternice cu organizaţiile criminale şi cu traficanţii de droguri.

Aceste probleme cronice influenţează profund cinematografia mexicană actuală. Regizorii contemporani produc filme bazate pe fapte reale, care sunt de-a dreptul şocante. Nu se doreşte introducerea efectelor speciale pentru a cosmetiza. Realitatea nu are nevoie de niciun retuş, ea poate să fie mai zguduitoare decât orice şi asta se întâmplă şi în filmul Heli.

O întâmplare cutremurătoare pentru Heli

Scenele de violenţă şi tortură sunt la superlativ, dar viabile; corupţia instituţionalizată şi seteta de putere îşi fac victime din oamenii vulnerabili.

Este povestea unei familii obişnuite, dintr-un cămin liniştit şi modest din Mexic. Heli locuieşte cu sora, tatăl său şi cu familia sa proaspăt întemeiată. Lucrează într-o fabrică împreună cu tatăl lui. Traiul lor se schimbă radical  atunci când sora lui mai mică, Estela, devine complice la un furt de droguri confiscate de iubitul ei, Beto, de la ofiţerii săi din armată. Din acest punct, viaţa lor devine din ce în ce mai plină de pericole.

Heli

 Amat Escalante – regizorul filmului Heli

Heli se trezeşte dintr-o dată rupt de lângă cei iubiţi, într-o cameră de tortură, alături de Beto. Urmează să treacă prin chinuri neimaginabile. Casa devastată, tatăl său ucis, dispariţia Estelei îl plasează pe Heli în mijlocul unor crude repercursiuni. El apelează la ajutorul autorităţilor locale, dar observă că setea de putere şi corupţia sunt adânc înrădăcinate. În cine să ai încredere într-o lume a „mafiocraţiei” şi cum poţi să te eliberezi de sub jugul ei?

Citiți și: Amat Escalante, regizorul care a şocat Cannes, vine în România

Filmul oferă spectatorului imagini care îl vor bântui zile întregi, iar suspansul se află la cote maxime. Titlul filmului, spune Amat Escalante, este inspirat dintr-un articol despre un băieţel de 10 ani, numit Heli, care a fost implicat în focurile de armă dintre gaşca sa şi poliţie. „Respectiva poveste m-a impresionat enorm, aşa că am folosit numele pentru filmul meu. Mi-a plăcut sonoritatea lui”.

Heli este un film cutremurător, visceral de brutal în sinceritatea sa de a arăta situaţia reală din Mexicul zilelor noastre.

Info:

Din 8 noiembrie, Heli va fi disponibil în cinematografele din România.

Foto credit: Cinemagia, filmul Heli

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.