Herta Muller, de la paranoia la Nobel! – Premieră mondială la Astra Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/herta-muller-de-la-paranoia-la-nobel-premiera-mondiala-la-astra-film-festival/

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spaţiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecţiei de filme. Viaţa de la 1,30 metri înălţime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul şi viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2015

Ediția din acest an dedică o secțiune specială acelor unul la sută din locuitorii planetei care se nasc cu deficiență de creștere ca urmare a unei condiții genetice. Li se spune pitici și trăiesc în lumea noastră, adică într-un univers standardizat după limitele de înălțime pe care le considerăm normale.

Din documentarul For Ever Little (Sala Thalia, ora 16:00) aflăm cum piticii trebuie să se adapteze unei societăți care nu i-a luat în calcul atunci când și-a construit propria infrastructură.

Little People Big Dreams (Astra Film Cinema, ora 22:00) prezintă un aspect mai puțin cunoscut din viața piticilor: exploatarea lor în spectacole de teatru și de circ, intrând în culisele unui parc uriaș de distracții din China, Dwarfsland, unde toți animatorii sunt pitici. Seven Dwarfs of Auschwitz (Sala Thalia, ora 19:00) evocă povestea a 7 frați pitici din Maramureș, cântăreți și Astra Film Festivalinterpreți, care în timpul ocupației naziste au ajuns cobai pentru experimentele doctorului Mengele. În mod miraculos tocmai acesta este motivul pentru care scapă cu viață.

Sâmbătă, de la ora 16:00, Librăria Habitus găzduiește premiera internațională a filmului The Alphabet of Fear / Alfabetul fricii, semnat John Albert Jansen. Laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, Herta Müller a crescut în România, urmărită de regimul lui Ceaușescu, având un tată care făcea parte din trupele SS române și o mamă prizonieră într-un lagăr sovietic după război.

Un documentar despre viaţa dominată de frică, împotriva căreia singura armă este literatura.  Autorul John Albert Jansen este dornic să răspundă tuturor curiozităților din partea publicului, al finalul proiecției.

În programul zilelor de vineri și sâmbătă Aristoteles Workshop se bucură de o atenție aparte. Programul AW este un atelier de film documentar dedicat tinerilor cineaști din Europa Centrală și de Est, inițiat în parteneriat cu ARTE Franța.

Participanții trec prin întreg parcursul realizării unui film, de la căutarea de idei, până la filmare, montaj și, în final, proiecția unui documentar scurt, totul sub supervizarea unor renumiți realizatori și experți de filme documentare.

Programul include o colecție de 14 filme și un masterclass, susținut sâmbătă de la ora 10:00 la teatrul Gong de Nino Kirtadze, urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Astra Film Festival 2015 se pregătește să tragă cortina sâmbătă, de la ora 19:00, la Sala Thalia, în prezența tuturor regizorilor și a invitaților speciali, la Gala de decernare a premiilor festivalului. Juriul festivalului a selectat cele mai bune filme documentare, acestea putând fi revăzute în cursul zilei de duminică.

Video jurnalul celei de-a patra zi:

Foto: Astra Film Festival – astrafilm.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.