Highlights-uri FITS, premiere pe Scena Digitală în septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/highlights-uri-fits-premiere-pe-scena-digitala-in-septembrie/

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică şi dans a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public şi îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2023

Premierele lunii septembrie sunt spectacole care s-au jucat cu casa închisă și s-au bucurat de mare succes la public la cea de-a 30-a ediție a FITS: „MAKOM 30. Sărbătoarea dansului” și „Înapoi la Bach”.

„Vertigo Dance Company a sărbătorit anul acesta 30 de ani de existență, la fel ca Festivalul, iar această fericită coincidență a adus pe scena FITS un spectacol memorabil, creat special pentru acest eveniment. De asemenea, Festivalul a fost deschis printr-un spectacol de orgi extraordinar. Pe Scena Digitală, publicul se poate bucura de aceste două spectacole deosebite și online și să fie astfel parte din miracolul care a însemnat FITS 30”, spune Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul general al TNRS.

„MAKOM 30. Sărbătoarea dansului” al Vertigo Dance Company este un spectacol despre căutarea perpetuă a revenirii în locul care ne apropie de noi. Căutarea perpetuă ne duce mai aproape de noi înșine. Noa Wertheim îmbină spiritualitatea, existențialismul și viața din jurul nostru. Pendulând cu atenție între acești poli, coregrafa transformă mișcarea în inspirație, „perpetuând căutarea locului care ne ajută să ne conectăm la noi înșine”. Wertheim spune că „Makom are la bază conceptele de Imagine și Șablon. Imaginea reprezintă esența, emoția, sufletul, lumea noastră internă, în timp ce Șablonul reprezintă corpul, structura atotcuprinzătoare. Între cele două cadre conceptuale regăsim întinderea timpului. Înțelegerea caracterului temporar al existenței ridică întrebări legate de supraviețuirea noastră: Cum se sfârșește totul? Încotro de îndreptăm? Pe parcursul existenței noastre în spațiu, luând forma fizică a corpului nostru, ne confruntăm cu aceste întrebări primordiale. Iată structura magică a contradicțiilor cu care ne naștem și prin prisma cărora ne explorăm drumul în viață.”

„Înapoi la Bach” cu Jean-Christophe Geiser este un spectacol tribut dedicat orgii, regina instrumentelor, și lui Johann Sebastian Bach, regele compozitorilor. Cunoscutul organist elvețian, Jean-Christophe Geiser, directorul muzical al Catedralei din Lausanne, unde se află cea mai mare orgă din Elveția, va interpreta la orgă cele mai dificile lucrări ale lui Bach: Preludiu și Fuga, Partita, Coral – un adevărat regal al operelor pentru orgă compuse de Bach. Ascultați-le cu inima deschisă!

Bilete și abonamente pe Scena Digitală

Pe Scena Digitală, abonamentul lunar, cel trimestrial, precum și cel anual includ toate cele peste 60 de spectacole disponibile, la care se adaugă lunar două producții în premieră. Iubitorii de teatru, film, dans și muzică pot alege abonamentul pentru 12 luni la preț de 6 luni, respectiv 299 lei, și abonamentul pentru 3 luni la preț de 2 luni, respectiv 89 lei. Abonamentul lunar costă 49 lei/lună. Spectatorii pot opta și pentru biletul individual, care permite vizionarea unui anumit spectacol la prețul de 30 lei. În perioada de valabilitate a abonamentului, spectacolele pot fi vizionate oricând, oriunde și de oricâte ori.  Biletul individual este disponibil patru ore de la activare și alegerea intervalului de timp pentru vizionare.

Platforma de video-on-demand Scena Digitală, distinsă cu premiul special UNITER, poate fi accesată pe site.

Toate spectacolele Scenei Digitale oferă și subtitrare în limba engleză.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.