„Historia de la meva mort“, filmat în România, a câştigat Marele Premiu al Festivalului de Film de la Locarno
https://www.ziarulmetropolis.ro/historia-de-la-meva-mort-a-castigat-marele-premiu-al-festivalului-de-film-de-la-locarno/

Pelicula catalană „Historia de la meva mort”, în regia lui Albert Serra, a câştigat Marele Premiu Leopardul de Aur la actuala ediţie, a 66-a, a Festivalului de Film de la Locarno (7-17 august), considerat printre cele mai mari din Europa.

Un articol de Corina Vladov|18 august 2013

Pelicula catalană „Historia de la meva mort“,  în regia lui Albert Serra, a câștigat Marele Premiu Leopardul de Aur la actuala ediție, a 66-a, a Festivalului de Film de la Locarno (7-17 august), considerat printre cele mai mari din Europa.

Filmul redă povestea ultimelor zile din viața lui Casanova care, împreună cu noul său servitor, pleacă în călătorie într-o tenebroasă regiune din Transilvania secolului al XVIII-lea. În această aventură într-o lume frivolă și mondenă, trăită potrivit principiilor gândirii raționaliste, Casanova va descoperi o forță misterioasă, violentă și romantică reprezentată de Contele Dracula. Interesant este personajul Contelui, care nu are nimic în comun cu eroului din cartea lui Bram Stoker, ci este un personaj de inspirație victoriană.

O mare parte din filmări s-au realizat în comuna Viscri (județul Brașov), în vara anului 2011. Distribuția filmului a fost alcătuită din actori neprofesioniști și o mare parte din sătenii din Viscri au jucat în film, păstrându-se dialogul original în limba română pentru o notă de mister în plus, mărturisește regizorul catalan Albert Serra.

Filmul este o producție Spania – Franța. Elefant Film a asigurat producția executivă a filmului în România, care a însemnat patru săptămâni de filmări, iar producătorul român Daniel Burlac a fost directorul de producție al filmului și producător asociat. Mihnea Mihăilescu a semnat scenografia filmului.

„Historia de la meva mort” a fost selecționat și la Festivalul Internațional de Film de la Toronto (5-15 septembrie). Filmul va fi distribuit în Romania de către Elefant Film,  în lunile care urmează.

 

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

15
/12
/23

OPINIE Ne-am obişnuit să ne plângem. Lumea nu prea mai merge la cinema, şi cu atât mai puţin la filmele de artă. Nu mai avem săli pentru cinematografia non-mainstream. Presa generalistă a renunţat la jurnalismul de cinema. 

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.