Horaţiu Mălăele: „Scena se deschide tuturor fanteziilor”
https://www.ziarulmetropolis.ro/horatiu-malaele-scena-se-deschide-tuturor-fanteziilor/

Horaţiu Mălăele este actorul care, pe lângă memorabilele partituri interpretate pe scenă, a semnat regia a numeroase spectacole de teatru, premiate în festivaluri, a scris scenarii şi a regizat filme. Pe 1 august, împlineşte 62 de ani.

Un articol de Monica Andrei|31 iulie 2014

Dacă „Nottara” fusese teatrul de suflet al lui Mălăele, “Bulandra” e teatrul său „de ambiţie”. Pentru “Comedie”, a compus epigrama: „Teatrul care-mi place mie este cel de Comedie/ Are un director baban pe nume George Beligan” (aluzie la directorul onorific Radu Beligan).

“Mi s-a spus să fac ceva tare ca să mă remarc. Şi eu am făcut «Săptămâna Horaţiu Mălăele». Puhoi de lume”, îşi aminteşte George Mihăiţă de perioada când a fost numit director, în 2002, la Teatrul de Comedie. La un an de la instalarea sa la cârma teatrului, lansează Festivalul de comedie “FESTCo”, iar Horaţiu Mălăele concepe trofeul festivalului. Statueta reprezintă “râsul dionisiac trecut prin hohotul lui Aristofan, zâmbetul lui Molière şi discursul analitic al lui Bergson”.

Nu departe de Teatrul de Comedie, în strada Smârdan la nr. 37, actorul şi-a deschis o galerie de artă. “Am debutat prin a fi «acuarelist», mai apoi «guşist», apoi «uleist». Mai târziu m-am apucat de caricatură”.

În 2012, când a împlinit 60 de ani, Horaţiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului. În prezenţa primarului capitalei, dr. Sorin Oprescu, l-au apaudat şi ascultat colegii din breaslă. Directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, fondatorul proiectului, l-a numit “artist –vrăjitor”, iar actorul George Mihăiţă l-a comparat cu Pasărea Măiastră a lui Brâncuşi.

Horaţiu Mălăele s-a adresat publicului cu un succint discurs: “Iubită şi preţuită adunare! După cum vedeţi numai la noi se poate aşa ceva: stelele sunt pe pământ, iar România în aer… Vă mulţumesc pentru această flatantă manifestare de simpatie care probează o dovadă de iubire de ambele părţi. Un asemenea gest se face ori din dragoste, ori din ură. Un proverb islamic spune că dacă vrei să distrugi un om trebuie mai întâi să-l iubeşti. Vă rămân recunoscător pentru această formă, subtil-aristocrată, de a fi călcat în picioare cu atâta graţie… Închei cu un catren: «Unu’ e pus la grătar/ Altu’ stă interimar/ Unu’ e prins cu ocaua/ Numai eu sunt dus cu steaua».”(aluzie la evenimentele politice de atunci)

Copilăria, cadoul ce ni-l face viaţa pentru ce vom avea de îndurat

Actorul Horaţiu Mălăele s-a născut la Târgu Jiu, “un oraş de provincie cu multă mizerie, bani puţini şi totul depindea de aşa-zisele cartele. Murdăria era colectivă şi te bucurai când găseai un pantalon, mâncare sau dacă cineva îţi făcea cadou o jucărie.” Mama sa spunea că s-ar fi născut pe 31 iulie şi în acte ar fi fost trecut pe 1 august 1952.

“Am fost un copil cam bătăuş. Poate din această cauză am porecla Vulpoiul Negru. Tatăl meu a fost un om extrem de ludic. Mama mea o femeie deşteaptă, puternică şi cu mult umor. Am avut părinţi extrem de hazoşi, nişte oameni care şi-au sărbătorit viaţa într-un fel unic şi s-ar putea ca bucuria şi umorul care i-a însoţit să fi fost moştenite nu numai de mine, ci şi de copiii mei. Am ţinut mult la părinţii mei, la fratele meu Ilie, nişte olteni adevăraţi din dealurile Motrului. Tehomirul meu cald şi nostalgic, cu oameni săraci, dar gospodari, guralivi şi beţivi, olteni adevăraţi dintre dealurile ce despart Gorjul de Mehedinţi, olteni mândri ai fratelui Minulescu… Cu nedeile satelor, unde mâncam colaci sfinţiţi, caltaboşi, sugiuc, turtă dulce şi mai ales îngheţată colorată de la ţigani.”

Viaţa de liceu a fost pentru Mălăele o revelație: “A fost momentul revelaţiei, al naşterii mele. Diriginta mea, Doamna Felicia Iliescu, pe care am să o pomenesc ori de câte ori va fi cazul, a fost omul care a bănuit că pot face şi altceva decât doreau ceilalţi profesori de la mine. Învăţătorul sufletului meu, Nicu Gheorghe, cel care m-a învăţat să desenez. Datorită lui sunt ceea ce sunt astăzi, bun sau rău. M-a îndrumat şi m-a supravegheat. Am avut chiar o expoziţie la final de liceu la Târgu Jiu, astfel în ultimul an de liceu m-am hotărât să dau la Arte plastice.”

Între actorie și pictură

“Atunci în Bucureşti produceau evenimente regizori de faimă precum: Ciulei, Pintilie, tânărul Andrei Şerban. După ce am văzut “D-ale Carnavalului” în regia lui Lucian Pintilie, “Leonce şi Lena” în regia lui Liviu Ciulei, cu Irina Petrescu şi Ion Caramitru, am rămas uluit şi am cotit-o urgent de la arte plastice spre teatru. Am zis în nebunia mea şi în nebunia tinereţii, că pot să fac meseria de actor. În spectacolele acelui timp, i-am văzut mai vii ca niciodată pe Toma Caragiu, cu care am avut prilejul să fiu prieten, pe Rebengiuc, pe George Constantin, pe Marin Moraru, Gina Patrichi.”

Primul rol în teatru

Horaţiu Mălăele a absolvit IATC, în 1975 cu rolul Fabinard din spectacolul cu piesa “Pălăria Florentină” de Labiche, la clasa lui Octavian Cotescu, asistent Ovidiu Schumacher. Despre spectacolul de licenţă, notează Elisabeta Munteanu în “Tinereţea actorilor” că Horaţiu Mălăele “s-a mişcat cu simplitate şi umor, mereu activ, prezent şi inventiv”.

După absolvire a jucat la teatrul din Piatra Neamţ o vreme, unde regizoarea Cătălinei Buzoianu l-a distribuit în spectacolul “Tinereţe fără bătrâneţe” despre care va spune: “M-am uitat şi eu la avizier, începând cu primul rând. Credeam, în infatuarea mea, că o să joc, evident, rolul principal. Însă, când colo, mi-am găsit numele, jos de tot, al cincilea copac. Sârguincios, m-am dus acasă şi am început să mă pregătesc pentru a doua zi, încercând toate posibilităţile de copaci, ca să nu mă fac de râs la doamna regizoare – brad, salcie, plop, ce-mi mai trecea prin minte. A venit şi decorul lui Mihai Mădescu, iar mie trebuiau să mi se vadă doar mâinile. Scorbura umblătoare! În fine, a venit vacanţa, apoi toamna şi ne-am întors la repetiţii. În distribuţie, chiorul cu copacul din planul doi (adică eu) trecea în rolul principal, personajul numit Dorde. Atunci, am cunoscut şi un mare om de teatru: Cătălina Buzoianu”

Cătălina Buzoianu, despre Horaţiu Mălăele: “A deschis uşa, timid, un băiat slăbuţ, cu ochelari, îmbrăcat într-un trening belumarin. Părea atât de inocent. Avea o singură replică şi l-am rugat să mi-o spună (…)Replica a avut o conotaţie metafizică, o nelinişte, un fior. Am avut o revelaţie. I-am dat rolul principal. Nu ştiam că în acel moment semnam un pact pentru toată viaţa. Un pact cu Îngerul. Un pact cu un actor, cu un prieten. Horaţiu e un fenomen.”

După experienţa de la Piatra Neamţ, Horaţiu Mălăele devine actorul Teatrului “I. C. Nottara” din Bucureşti, pe care-l numeşte “teatrul de suflet”. Joacă alături de George Constantin, Ştefan Iordache, Marga Barbu, Ion Dichiseanu, Lucia Mureşan, Anda Caropol, Liliana Tomescu, Margareta Pogonat, Emil Hossu, Ştefan Radof, Dana Dogaru, Dragoş Pâslaru, în spectacolele regizate de: George Rafael, Dinu Cernescu, Sanda Manu, Valeriu Moisescu, Dan Micu. Tot acolo a avut loc întâlnirea cu dramaturgul Horia Lovinescu, directorul teatrului: “era un mare dramaturg, dar şi un mare domn. Şi un prieten excepţional al actorilor. Lovinescu a fost unul dintre ultimii boieri recunoscuţi ai teatrului, într-o perioadă roşie, invadată de casapi înregimentaţi şi slugarnici.”

Poveşti de culise

Nebun după viaţă şi după teatru, se îndrăgosteşte de Anda Călugăreanu. Erau tineri cu suflet de copii când au fost distribuiţi în acelaşi spectacol „De ce dormi iubito?” de Jos Vandello în regia lui Val Paraschiv. Dincolo de scenă, a fost o relaţie care s-a consumat în tăcere. „De geniul Andei Călugăreanu, de spiritul ei ludic, niciodată astâmpărat, am pomenit tot timpul. Despre relaţiile mele ce depăşeau spaţiul profesional nu mi s-a părut firesc să vorbesc niciodată pentru că, vorba francezului, «l ne faut pas mélanger les affaires de la tête avec les affaires du coeur».”

Dana Dogaru: „Ne ştim din facultate. Am jucat împreună, ne-am maturizat şi îmbătrânim împreună. Jucăm şi acum alături în “Cafeneaua”. Am fost alături la nunţi, la naşteri. Când s-a născut primul lui băiat, m-a chemat. Am fost la maternitate. Când eşti cu el pe scenă şi îţi dă o indicaţie, vezi că la tine iese oarecum, iar la el e sclipitor. Adesea, neastâmpărul îl făcea să creeze surprize aproape periculoase colegilor. Mă trezeam de pildă, uneori, cu el la “Idioata”, care se juca la sala de jos a Teatrului “I.C. Nottara”, intrând la aplauze. Spectacolul continua cu un happening care-l avea în centru pe Horaţiu în complicitate cu spectatorii care se prăpădeau pe jos de râs, fiindcă înţelegeau jocul. De pe urma unor poante ale lui, în vremea comuniştilor, am tras. Pronunţa cunvinte interzise, feluri de mâncare (era vremea când nu se găsea nimic în magazine). Hoaţiu are poanta pe buze în orice clipă. De aceea e teribil de tonic. Mi-amintesc că, atunci când i s-a născut primul băiat, la maternitate, şi Gabi a deschis ochii, el i-a spus mândru: «Avem un băiat», iar Gabi i-a răspuns:«mai facem unu…» Horaţiu nu s-a lăsat şi i-a replicat pe loc: «Când, acu’?… » A venit şi al doilea ceva mai târziu.”

Dan Micu a regizat la Teatrul „I.C.Nottara” spectacolul cu piesa „Mâţa-n sac” de Georges Feydeau, o comedie burlescă unde Horaţiu primeşte rol principal, cel al tânărului Duffoset. La a 300-a reprezentaţie, traducătorul a adus şampanie la cabina actorilor. Şi de data acesta actorul şi-a dovedit originalitatea în a provoca întâmplări de culise. S-a îmbrăcat cu ce a nimerit prin cabină şi a pornit-o pe scări la sala Studio unde se juca „Pensiunea Doamnei Olimpia” de I.D. Şerban, un spectacol unde toate rolurile erau numai pentru femei, despre lupta în ilegalitate a comuniştilor. Cu paharul de şampanie în mână a intrat în scenă, spre stupoarea colegilor, cu o replică de acest gen: «Ce faceţi fetelor, singurele, singurele?» Publicul a izbucnit în hohote de râs, în timp ce, pe scenă se juca o dramă, iar Lili Nica, care avea rol principal a inventat o replică: «El e vecinul». După plecarea lui Horaţiu, sala striga din răsputeri: «Să vină vecinul, să vină vecinul!» Gluma a rămas nesancţionată.

“Sunt revoluţionar de duzină. Eroii sunt în Cimitirul Eroilor pe lângă care trec cu închinare. În Teatrul «I.C.Nottara», în decembrie 1989, atmosfera era agitată şi confuză. Unii încercau să-şi facă singuri dreptate. Aveau loc întruniri în care se dădea cu carnetul de partid de pereţi, altele ale FSN-ului în care se încerca o brumă de organizare. Într-o astfel de şedinţă a murit actorul Mircea Anghelescu, cerându-i socoteală fostului tovarăş de la cadre pentru persecuţiile la care fusese supus, ca unul ce avea dosar greu.

Îmi amintesc când l-a luat salvarea. Şedinţa odioasă a continuat, până când George Constantin a intrat în sala Studio unde se petrecea linşajul, tunând cu vocea lui inconfundabilă: «Măi, măi!!! Terminaţi! Mircea a murit!» Mi se face pielea găină de câte ori povestesc acest episod. Dragoş Pâslaru intrase în scenă obsedat că dispar documentele teatrului. Vitupera la adresa securităţii care-i băgase tatăl în închisoare. Apoi am aflat că primise rol în «Au pus cătuşe florilor», jucând condamnatul la moarte, de la “Odeon”, iar după bătaia primită în Piaţa Universităţii s-a retras la mănăstire.”

Panseuri à la Horaţiu Mălăele

A trăi „Esenin, într-o scrisoare pe care a compus-o cu propriul sânge scria: e greu să trăieşti, dar mai greu e să mori. Într-adevăr e greu să trăieşti. Dacă-i prea uşor devine suspect. Dacă te plictiseşti e de-a dreptul dramatic.”

Definiţia succesului „Munca, joaca şi ţine-ţi gura.”

Prietenie „Nu căuta prietenia oamenilor cinstiţi! Vei suferi de singurătate.”

Plictiseala „Este un avertisment. Animalul nu se plictiseşte, omul da. Atunci când nu ştiu unde mă aflu, ajung să mă plictisesc şi mă văd nevoit să fug.”

Fotbal „Iată un cuvânt ce ne-a rostogolit când prin puful alb-auriu al victoriilor noastre nesperate, când prin mocirla înfrângerilor noastre umilitoare. Fotbalul şi politica rămân două necunoscute, în haine deocheate, care ne fac cu mâna pe centura vieţii.”

Teatru sau film „Incomparabilă scena! Scena se deschide tuturor fanteziilor. Teatrul este mult mai emoţionant, e mult mai palpabil, locuieşte în «acum». Poţi să-l pipăi şi să-l controlezi în întregul lui.”

(Sursa: Doina Papp – O poveste cu Horaţiu, Editura ALLFA, 2012)

30
/10
/15

Unul dintre cei mai importaní regizori români de teatru a împlinit, astăzi, 61 de ani. Născut la 30 octombrie 1954, la Cluj-Napoca, Măniuțiu a absolvit, în 1978, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din București, specializarea regie de teatru, la clasa Cătălinei Buzoianu.

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.

27
/10
/15

„Se întâmplă lucruri curioase de pe urma filmului… O doamnă în vârstă a venit după un spectacol în culise şi mi-a sărutat mâna, vă daţi seama?, şi eu eram o puştoaică de 26-27 de ani... Primeam buchete de flori, de nu puteam să le cuprind cu braţele şi nu aveam unde să le pun în autocarul cu care circulam. Ţin minte că o florăreasă a luat toate florile din găleată şi mi le-a pus în braţe… Am trăit momente interesante, care ar fi putut fi periculoase pentru mintea şi sufletul meu. Noroc că eu sunt o persoană echilibrată şi nu mi-a luat Dumnezeu minţile, pentru că putea să mi se urce la cap, dar am menţinut balanţa.” - Teodora Mareş. Frumoasa noastră actriţă împlineşte astăzi 53 de ani.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

20
/10
/15

Îndrăgitul actor Ion Dichiseanu a împlinit astăzi 82 de ani! Născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, era student la Politehnică când a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. Dichiseanu este, de asemenea, un talentat cântăreţ şi un apreciat poet, în 1995 acesta publicând volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”.

10
/10
/15

Şerban Tomşa, autorul romanelor „Biblioteca lui Noe”, „Maimuţe în haremul nopţii”, „Gheţarul” (premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti) şi „Călugărul Negru” împlineşte astăzi 59 de ani.

07
/10
/15

''Dacă trăiești cu dorința că trebuie să fii veșnic tânără și frumoasă, că toți bărbații trebuie să te iubească la infinit, că trebuie să joci cele mai importante roluri, atunci probabil că e greu. Dar dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Îndrăgita actriţă şi regizoare împlineşte, astăzi, 61 de ani.

05
/10
/15

Marius Manole, unul dintre cei mai apreciaţi actori ai momentului a împlinit, ieri, 37 de ani. Se spune despre el că este actorul răsfăţat de critici şi adorat de public, însă toate acestea i se datorează talentului şi ambiţiei pe care le posedă din plin.

01
/10
/15

Actrița și cântăreața Julie Andrews, a cărei voce cristalină a făcut-o să devină cea mai celebră dădacă din istoria filmului, a împlinit 80 de ani!

01
/10
/15

Una dintre cele mai prolifice actriţe de film, teatru şi televiziune împlineşte 69 de ani. Anul acesta, Coca Bloos a primit trofeul Gopo pentru întreaga carieră.

15
/09
/15

"Când am primit această vioară, mi-am propus să o duc în faţa fiecărui român, să o port prin toată ţara, pentru că este un Stradivarius al nostru, al tuturor.” - Alexandru Tomescu. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti români împlineşte, astăzi, 39 de ani.

07
/09
/15

“Adevărul este că în acele momente în care un artist păşeşte pe scenă nu se gândeşte la nimeni şi nimic. Este el împreună cu Dumnezeu şi cu ceea ce ştie că va trebui să interpreteze, să convingă, să dăruiască. Dacă te-ai lăsa copleşit de emoţii şi nu te-ai controla, ai leşina pe loc.” - Angela Gheorghiu. Soprana română împlineşte, astăzi, 50 de ani.

17
/08
/15

Tipicar în modul de a-şi concepe personajul, de la cum se îmbracă, maniera în care se mișcă sau cum rostește replica, Sean Penn este actorul care a făcut multe zile fripte regizorilor pe platoul de filmare. S-a născut pe 17 august, 1960.

12
/08
/15

„Meşterul Radu Beligan m-a încurajat să folosesc porecla Vizante, pe care am căpătat-o prin calsa a IX-a, ca nume de scenă. Eram deja actor la „Naţional", urma să joc în primul spectacol ca profesionist şi meşterul Beligan a văzut afişul şi mi-a zis: „Da' tu nu joci în ăsta?". „Ba da." „Păi, unde, că nu eşti. Ce, faci figuraţie?" „Nu, maestre, sunt acolo, printre primii." „Păi, cum? Nu te cheamă Vizante?" „Nu, asta e porecla." „Atunci cum te cheamă?" „Marius Florea." „Hm, păi ăsta e nume de actor? Du-te repede să schimbi afişul, pune Vizante!" Şi, de atunci, din primăvara lui 1998, am ca nume de afiş Marius Florea-Vizante”. Îndrăgitul actor împlineşte, astăzi, 43 de ani.

10
/08
/15

''Doamna comediei românești'', una dintre reprezentantele Generației de Aur a teatrului românesc, împlineşte astăzi 86 de ani. Tamara Buciuceanu-Botez a debutat în 1952, pe scena Teatrului Giulești (actualul Odeon), cu rolul Marfa din ''Makkar Dubrava''.

06
/08
/15

După tiparul hollywoodian, înainte de a urca pe scenă, Monica Davidescu a avut numeroase şi felurite “meserii”: învăţătoare, figurat[ specială la TVR, ajutor de magaziner, secretară la un birou de consultanţă economică şi la o firmă de construcţii, dansatoare în trupa Brânduşei Novac, prezentatoare de spectacole în bar de noapte şi manechin în vitrină şi pe catwalk manechin şi prezentatoare de spectacole pe Litoral.