Hot L Baltimore – premieră pe ţară la Teatrul Naţional Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/hot-l-baltimore-premiera-pe-tara-la-teatrul-national-craiova/

Teatrul Naţional Marin Sorescu vă invită la premiera pe ţară a spectacolului Hot L Baltimore, de Lanford Wilson, în regia lui Peter Schneider (USA).

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2013

Teatrul Naţional Marin Sorescu vă invită la premiera pe ţară a spectacolului „Hot L Baltimore“, de Lanford Wilson, în regia lui Peter Schneider (USA).

Premiera va avea loc pe 21 decembrie, de la ora 18.30, la sala Amza Pellea a TNC. Spectacolul  premieră va fi precedat de două avanpremiere, pe 19 și 20 decembrie, iar următorul spectacol va fi pe 22 decembrie.

Traducerea îi aparține lui Mircea Filimon, asistent regie – Gina Călinoiu, costume – Mircea Filimon, asistent decor – Adriana Dinulescu.

Despre Hot L Baltimore, regizorul (foto sus) notează: „Pentru mine, Hot L Baltimore este o piesă despre învinşi care refuză să piardă. Sunt oameni curajoși. Sunt supravieţuitori“.

„Bravura locuitorilor din «Hot L Baltimore» poate să nu fie evidentă. La urma urmei, cine sunt acești oameni, totuşi? Trei prostituate. Un cuplu de funcționari de birou obosiţi şi şeful lor dispeptic. Nişte rezidenţi în vârstă, unul capricios, altul resemnat. Un tânăr plictisitor în căutarea unui bunic dispărut. Și o lesbiană intrigantă și nefericitul mai tânăr frate al ei.”

Hot L Baltimore – o poveste de viaţă pe scenă

Peter Schneider mai declară: „Și totuși, când Mircea Cornișteanu, directorul general al Teatrul Național «Marin Sorescu» Craiova, m-a întrebat ce piesă americană îmi doream să prezint la teatrul lui, am știut aproape imediat că vroiam să aduc această navă de proști la malurile României.

De ce? Pentru că eu cred că a fi om înseamnă să pierzi, indiferent unde locuieşti și indiferent de cât de plin de succes ai putea sau nu deveni. Este pur și simplu o parte a condiţiei umane universale. Lanford Wilson – cu care am lucrat atunci când am început pentru prima dată la teatrul din New York în anii 1970 – a înțeles lucrul acesta profund.“

Hot L Baltimore

Lanford Wilson – autorul piesei „Hot L Baltimore“

Lanford Wilson este autorul pieselor Balm in Gilead, The Rimers of Eldritch, The Gingham Dog, Lemon Sky, Serenading Louie, The Hot L Baltimore, The Mound Builders, Angels Fall, Burn This, Redwood Curtain, Trinity, 5th of July, Talley & Son, Talley’s Folly, Book of Days, Rain Dance. A produs douăzeci de piese de un act, printre care Brontosaurus, The Great Nebula in Orion, și perechea de piese A Poster of the Cosmos și The Moonshot Tape. Pentru televiziune: Taxi! (nicio legătură cu seria de filme) și The Migrants, după o poveste de Tennessee Williams.

A scris de asemenea libretul pentru opera lui Lee Hoiby după Summer and Smoke de Williams, și o nouă traducere a piesei Trei surori de Cehov.

Foto credit Hot L Baltimore – TNC

08
/01
/16

Cea mai iubită sportivă a României şi numărul 2 mondial la tenis vine la Garantat 100%. Schimbul de idei Simona Halep – Cătălin Ştefănescu, de pe terenul Garantat 100%, poate fi urmărit duminică, 10 ianuarie, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

08
/01
/16

Atunci când era îndrăgostită, lui Edith Piaf i se părea că aceea e prima şi ultima ei iubire, cea care se întâmplă o singură dată. A declarat că a iubit un singur om, pe Marcel Cerdan, dar toată viața l-a așteptat pe Théo Sarapo. În rest, povestea ei a pendulat între triumfuri, căderi, alcool, morfină și spiritism.

08
/01
/16

Spectacolul "Recviem", regizat de Alexandru Dabija, după un text scris de Matei Vişniec, cu o distribuţie formată din 20 de actori, va avea premiera pe 15 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB). De asemenea, Matei Vişniec va deschide şi seria de conferinţe ale anului 2016 la TNB, pe 17 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, cu tema "Teatru şi jurnalism".

08
/01
/16

Lansarea Programului „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi“ va avea loc marți, 12 ianuarie 2016, de la ora 12, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, București). În cadrul evenimentului, vor fi proiectate fragmente din documentarul Brâncuși realizat de regizorul Cornel Mihalache în 1996, film consacrat ansamblului de la Târgu Jiu.

07
/01
/16

Unul dintre cele mai bune filme ale lui Mircea Daneliuc şi ale cinematografiei române a anilor `80, „Iacob” îşi păstrează nealterată forţa de a reda fără menajamente viaţa dură a unei comunităţi de oameni simpli, printr-un realism care capătă, în final, şi valenţe alegorice. 

07
/01
/16

Pentru primul eveniment al anului 2016, Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român a programat un recital inedit în care duo-ul alcătuit din Fernanda Romila şi Dan Racoveanu propune lucrari interpretate la spinetă și orgă.

07
/01
/16

CRONICĂ DE FILM Nu e mai nimic revelator în povestea americană de succes a unei femei care, pornind de jos, răzbate într-o lume a afacerilor dominată de bărbaţi. David O. Russell scapă totuşi „Joy” de capcanele melodramei de manual, învelind-o într-un ambalaj colorat şi relativ atrăgător.

07
/01
/16

Sâmbăta, de la ora 21.00, TVR 1 şi TVR HD difuzează câte două episoade din cea de-a patra serie a premiatului serial ce reconstituie atmosfera din lumea publicitarilor newyorkezi de mare influenţă din anii ’60. Primele două episoade – pe 9 ianuarie

07
/01
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu va fi invitatul Institutului Cultural Român și al Teatrului Dramatic Regal din Stockholm la un eveniment organizat pe 24 ianuarie, în parteneriat cu editura Albert Bonnier. Întâlnirea are ca punct de plecare publicarea în limba suedeză a volumului ''Levantul'', în 2015, în traducerea lui Inger Johansson.

07
/01
/16

Actrița de teatru și film Ioana Bulcă împlineşte astăzi 80 de ani! Prima sa apariție pe marele ecran a fost cea din filmul ''La Moara cu noroc'' (regia Victor Iliu, 1956), în rolul Anei, iar ultima în filmul lui Nae Caranfil ''Restul e tăcere'' (2007), cu rolul Aristizza Romanescu.

06
/01
/16

Maestrul de pe podium este una dintre figurile emblematice ale muzicii clasice. Dă din mâini și muzica se naște parcă din mișcările lui... Dar cum se poate ca un singur om, fără să scoată vreun sunet, înarmat cu doar o bucățică de lemn, să fie responsabil de rezultatul sonor a sute de persoane?

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.

06
/01
/16

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.