Hotel Rwanda – varianta africană a Listei lui Schindler, în această seară la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/hotel-rwanda-varianta-africana-a-listei-lui-schindler-in-aceasta-seara-la-tvr2/

TVR 2 difuzează în această seară, de la ora 23.10, în cadrul emisiunii Filmul de artă, “Hotel Rwanda”, o coproducţie SUA-Marea Britanie din 2004. Pelicula este inspirată din fapte reale şi se află în topul celor mai bune producţii cinematografice realizate în acel an.

Un articol de Petre Ivan|13 ianuarie 2014

TVR 2 difuzează în această seară, de la ora 23.10, în cadrul emisiunii „Filmul de artă”, Hotel Rwanda, o coproducţie SUA-Marea Britanie din 2004. Pelicula este inspirată din fapte reale şi se află în topul celor mai bune producţii cinematografice realizate în acel an.

Hotel Rwanda, considerat o variantă africană a Listei lui Schindler, are în palmares 37 de nominalizări şi 14 trofee la cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de film, printre care Premiile Oscar (3 nominalizări), Globurile de aur (3 nominalizări), Premiul Academiei Europene de Film, Premiul Asociaţiei Producătorilor Americani de Film sau Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Toronto

Hotel Rwanda, un film de Terry George

Din distribuţia filmului Hotel Rwanda fac parte: Don Cheadle, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix, Nick Nolte.

Acţiunea din Hotel Rwanda se desfăşoară în Rwanda aniilor ’80, când ţara este zguduită de războiul civil dintre populaţia majoritară Hutu care porneşte un adevărat genocid împotriva minorităţii Tutsi. Paul Rusesabagina, directorul unui hotel, este Hutu, iar soţia sa Tatiana este Tutsi.

El este în permanenţă şicanat de către extremiştii Hutu pentru mariajul său. Când violenţele etnice degenerează în război civil, Paul Rusesabagina începe să ia partea celor oprimaţi şi reuşeşte să adăpostească peste o mie de refugiaţi ameninţaţi cu moartea.

În fiecare luni seară, de la ora 23.10, TVR 2 aduce „Filmul de artă”: un adevărat regal cinematografic,  filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori.

Foto cu Hotel Rwanda – TVR 2

12
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, multipremiatul documentar „Cabală la Kabul” (2007), realizat de Dan Alexe, tratează cu tandreţe şi umor rivalitatea ultimilor doi evrei din Afganistan. O rivalitate excelent sugerată şi prin regie şi montaj.

12
/11
/16

DokStation prezintă joi, 1 decembrie, ora 20.00, la Cinematograful Muzeului Țăranului, documentarul „One More Time With Feeling”, în varianta 2D. Filmul care a și deschis prima ediție a festivalului DokStation este prezentat pentru a doua oară în România, în proiecție unică, așa cum va fi proiectat și în cinematografele din lume, pe 1 decembrie.

10
/11
/16

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră în Competiția de la Cannes și programat recent în cadrul Festivalului Filmului Francez de la București, „Ma Loute”, noua bizarerie a lui Bruno Dumont, este probabil cel mai excentric film din mainstream-ul festivalier al acestui an.

10
/11
/16

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate”, câștigător al Premiului Special al Juriului, dar și Don Quijote Prize, oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, a fost inclus în competiția oficială a celui mai important eveniment cinematografic din America Latină – Festival Internacional de Cine de Mar del Plata (Argentina). Ajuns la cea de-a 31-a ediție, evenimentul se va desfășura între 18 și 27 noiembrie.

08
/11
/16

Povestea lor în film se desfășoară pe la începuturile cinematografiei mondiale, în epoca filmului mut, când David Griffith a creat modul de a istorisi o poveste pe peliculă, iar Lillian Gish, datorită regizorului, a devenit o stea de cinema.

07
/11
/16

Am luat la bani mărunţi cinematografia română din epoca sa modernă, mai exact din anii ’50 şi până astăzi, şi am ales cele mai bune şi mai îndrăznețe debuturi de ficţiune. Zece titluri semnate de regizori reprezentativi din mai multe generaţii.

05
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, „Glissando”, filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1985 la Festivalul de la Veneția, se numără printre cele câteva opere cinematografice din timpul comunismului care au căpătat o faimă ce poate împiedica judecarea lor lucidă în prezent.

04
/11
/16

Meryl Streep va primi la Globurile de Aur din 2017 premiul pentru întreaga activitate Cecil B DeMille. Cu 29 de nominalizări la Globurile de Aur și 19 la Oscar, Meryl Streep este cea mai nominalizată actriță din istoria Hollywoodului.

04
/11
/16

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă duminică, 20 noiembrie, de la ora 20:00, proiecţia de gală a filmului „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude. Evenimentul va avea loc în prezenţa regizorului şi va fi urmat de o sesiune Q&A (întrebări şi răspunsuri) moderată de Oana Stoica, critic de teatru şi curator al Festivalului Tânăr de la Sibiu.