VIDEO Ideo Ideis – cel mai bun loc în care poți să fii între 8 și 16 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/ideo-ideis-cel-mai-bun-loc-in-care-poti-sa-fii-intre-8-si-16-august/

Astăzi începe cea de-a opta ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria.

Un articol de Andrada Văsii|8 august 2013

Astăzi începe cea de-a opta ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria. Anul acesta, Ideo Ideis „E despre tine”, despre experiența personală a fiecărui participant, fie el licean, vizitator, organizator sau spectator.

La fel ca și în anii anteriori, Ideo Ideis e despre experiențele trăite la ateliere de teatru tânăr, ateliere de măiestrie, spectacole de teatru profesioniste, competiția de teatru tânăr, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor și masterclass-uri. Pe lângă atelierul de teatru tânăr și cele de măiestrie deja specifice festivalului, ediția cu numărul VIII aduce două noi ateliere: muzică & ritm și scenografie.

Coordonatorii acestor ateliere de măiestrie sunt:  Vava Ștefănescu și Mihaela Zamfirescu – atelierul de coregrafie; Mihaela Michailov – atelierul de dramaturgie; Irina Moscu si Ana Cantabine – atelierul de scenografie; Nicu Alifantis, Irina Sârbu și Nadia Trohin – atelierul de muzică și ritm; Vlad Petri – atelierul de educație vizuală.

Ideo Ideis e un proces de educație alternativă prin artă și, în acest context, atelierele de teatru tânăr şi măiestrie sunt poate cea mai importantă componentă a festivalului; sunt un foarte bun cadru în care fiecare dintre noi poate să-şi descopere noi abilități, de care suntem mai mult sau mai puțin conştienţi.

Andreea Borţun,
Co-Preşedinte Ideo Ideis

Mai mult decat atat, anul acesta, trainerii atelierelor de teatru tânăr se vor găsi și în postura de participanți. Uta Plate, pedagog teatral la unul dintre cele mai importante teatre din Berlin, vine la Ideo Ideis să le împărtățească din experiența acumulată de-a lungul celor peste 14 ani de training în domeniul artelor.

Competiția de teatru tânăr, cea de-a doua secțiune cu tradiție a festivalului, va avea loc în perioada 13-15 august și va aduce pe scena Casei de Cultură din Alexandria 9 trupe de liceeni din întreaga țară.

Accesul la aceste spectacole este liber, în limita locurilor disponibile. În plus, pentru prima dată în istoria acestui festival, toate spectacolele  din competiție vor fi transmise live aici.

Începând de anul acesta, Ideo Ideis este o scenă de debut atât pentru liceenii care participă la competiția de teatru tânăr din cadrul festivalului cât și pentru studenții sau absolvenții facultăților de teatru care vor juca într-un spațiu nou, din cadrul terasei Conciato din Alexandria.

La festival mare nume mari

Programul spectacolelor care vor fi jucate pe acestă scenă este disponibil aici, în secțiunea Spectacole invitate. Aceeași secțiune găzduiește și informații despre spectacolele produse de teatrele bucureștene, care vor fi jucate la Casa de Cultură din Alexandria:

– Femeia care și-a pierdut jartierele – de Silviu Purcărete; Teatrul de Comedie; Distribuție: Horațiu Mălăele, George Mihăiță și Dorina Chiriac

– Biloxi Blues – de Iarina Demian; Distribuție: Tudor Chirilă, Ștefana Samfira, Paul Ipate, Andrei Huțuleac, Bogdan Cotleț, Andrei Șerban, Mircea Postelnicu, Radu Iacoban, Ioana Barbu

– Fă-mi loc – de Radu Beligan; Distribuție: Marius Manole și Medeea Marinescu

– Colibri – de Florin Piersic Jr.; Teatrul Luni Green Hours; Distribuție: Laurențiu Bănescu și Daniel Popa

– Zi că-i bine – de Florin Piersic Jr.; Teatrul Luni Green Hours; Distribuție: Andreea Bibiri, Șerban Pavlu, Florin Piersic Jr.

– Elixirul – de Mihai Gruia Sandu; spectacol masterat Arta Actorului, clasa prof. Univ. dr. Gelu Colceag

– Zic Zac – de Andreea Gavriliu și Ștefan Lupu; UNATC

Biletele pentru aceste spectacole pot fi achiziționate din spațiile special amenajate în cele două locații, iar prețul unui bilet este de 10 RON- pentru spectacolele de la Casa de Cultură și 5 RON pentru spectacolele de la Conciato.

Artă educativă

Procesul de educație alternativă prin artă e completat de Seara Povestitorilor, care îi are ca invitați pe Carmen Avram (Antena 3), Șerban Alexandrescu (Headvertising), Tudor Ghiurcă (Indygen) și Bogdan Theodor Olteanu (sub25.ro), Cinemateca Târzie cu Marian Crișan și Andrei Gruzsniczki și, nu în cele din urmă, Masterclass-urile cu Marian Ralea și juriul Ideo Ideis: Medeea Marinescu, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu și Marius Manole.

Anul aceasta, Ideo Ideis începe și se termină cu muzică live. Două dintre cele mai cunoscute trupe indie bucureștene, The Amsterdams și Robin And The Backstabbers, vor concerta în Alexandria, pe 8 și 16 august. Accesul la aceste concerte este liber.

Foto credit: Vlad Bîrdu, Ideo Ideis (Facebook)

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.