„Îl osândesc juraţii”, la TVR – In Memoriam Cornel Todea
https://www.ziarulmetropolis.ro/il-osandesc-juratii-la-tvr-in-memoriam-cornel-todea/

Spectacolul „Îl osândesc juraţii” (scenariu de Octavian Sava şi Cornel Todea după nuvela „Gheorghe Catalina” de Gala Galaction) este programat în această seară, de la ora 21.10, la TVR 2.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2017

Anul acesta, în 10 august, Teatrul Național de Televiziune a împlinit 60 de ani. În continuarea acestei sărbători, TVR le propune telespectatorilor săi spectacole create în perioada 1978 – 1998 de către cei care au scris istoria teatrului.

În distribuţie: Gheorghe Visu, Teodora Mareş, Monica Ghiuţă, Mircea Albulescu, Răzvan Ionescu, Valentin Uritescu, Eusebiu Ştefănescu, Mitică Popescu

Imagine: Cristian Muller

Decoruri: Virgil Popa

Costume: Eva Szantay

Ilustrația muzicala: Lidia Danciu

Regia: Cornel Todea

În nuvelistica lui Galaction facem cunoștință cu o lume suspendată între mit și existența dramatica, majoritatea nuvelelor și povestirilor sale bazându-se pe un conflict erotic, care fie că este depășit cu mari sacrificii în numele unor principii morale inflexibile, fie că provoacă adevărate drame atunci când eroii se lasă purtați de valul dragostei mistuitoare.

Despre Cornel Todea (1935-2012)

Cornel Todea a fost un regizor român de teatruşi film. Născut la 18 noiembrie 1935  în Cluj, absolvă secţia Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie București în 1959. Cu peste 50 de montări pe scenele mai multor teatre importante, printre care enumerăm Teatrul Național București, Teatrul Nottara, Teatrul Național din Iași, Teatrul Național din Cluj, Teatrul din Piatra Neamț, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra şi Teatrul Ion Creangă, Cornel Todea a fost între anii 1960 şi 1987 regizor artistic de televiziune, dar şi Director al Redacției Teatru – Film, TVR între anii 1969 şi 1971.

Fiind distins cu mai multe premii de-alungul carierei, precum “Premiul pentru cea mai bună regie” cu spectacolul“CEI MAI PUTERNICI”, de August Strindberg sau Premiul anual al APTR  pentru talk-show-ul cu poetul Gellu Naum, regizorul Cornel Todea a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

 „Îl osândesc juraţii” – Program de difuzare:

TVR 2: Luni, 21 august, ora 21:10

TVR MOLDOVA: Sâmbătă, 26 august, ora 16:00

TVR Internaţional: Vineri, 25 august, ora 23:00/ sâmbătă, 26 august, ora 18:00

TVR 3: Duminică, 27 august, ora 20:00

Foto:  „Îl osândesc juraţii” – tvr.ro

10
/09
/15

Filme recent lansate pe marile ecrane, premiere, avanpremiere, drame, filme de ficţiune sau documentare. Pasionații de film din București și Cluj sunt așteptați la cea de-a șașea ediție a maratonului dedicat cinematografiei autohtone, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 18 septembrie 2015.

10
/09
/15

Toamna 2015 la Editura Cartea Românească este anotimpul ieşirii din arhive. Trei studii de mare amploare vor continua proiectul editorial „Rescrierea Istoriei literaturii române”, dedicat cartografierii zonelor albe sau gri ale vieţii literare româneşti.

10
/09
/15

Joi, 10 septembrie, de la ora 20.00, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38), va avea loc proiecția filmului Aferim!, în regia lui Radu Jude. La eveniment va fi prezentă producătoarea Ada Solomon. Proiecția are loc în cadrul celei de-a doua ediții a BUCHAREST PHOTO WEEK festival.

09
/09
/15

Ambasada României din Paris va găzdui pe 13 octombrie 2015 un recital al tânărului tenor George Ionuţ Vîrban. Câştigător al Premiului Radio România Cultural la concursul internaţional de canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, George Ionuţ Vîrban a fost şi cel el mai tânăr invitat la Promenada Operei de pe 29 august.

09
/09
/15

Publicul prezent la cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est e invitat să își ascută, încă o dată, atenția și creioanele: 39 de scurtmetraje de animație delicioase vor fi proiectate, anul acesta, în cadrul secțiunii speciale Animash. Prezentate și premiate la festivaluri de film importante din lume, animațiile scurte ce compun această secțiune a festivalului intră în competiție pentru tradiționalul vot al spectatorilor bucureșteni.

09
/09
/15

Animația lui Genndy Tartakovsky, Hotel Transilvania 2 va rula în deschiderea celei de-a treia ediție a DRACULA FILM FESTIVAL. Evenimentul va avea loc în perioada 7 – 11 octombrie la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinema One, Cinemateca Patria și Centrul Cultural Reduta din Brașov.

08
/09
/15

50 dintre fotografiile premiate la Sony World Photography Awards 2015, cea mai mare competiție de profil din lume, sunt expuse zilele acestea (7-16 septembrie) la Muzeul Țăranului Român. Printre acestea se număra și cele ale fotografilor români Cosmin Bumbuț și Auraș Mihaiu, premiați în competiție

08
/09
/15

De astăzi, 8 septembrie, până vineri, 11 septembrie iubitorii teatrului sunt aşteptaţi la competitia Galei Tânărului Actor HOP. Evenimentul va avea loc la Vox Maris Grand Resort, Costinesti. Zilnic, începând cu ora 17.00 până seara târziu.

08
/09
/15

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu își așteaptă publicul cu un nou titlu în premieră, montat de regizorul luxemburghez Charles Muller la Secția Germană: „Variațiunile Goldberg” de George Tabori. Spectacolul este o coproducție Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Théâtre Municipal de la Ville d’Esch-sur-Alzette (Luxembourg).

08
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Doi prieteni săraci furând sicriul lui Chaplin pentru bani ar fi putut fi subiectul unui film de ţinut minte. Cu „Preţul gloriei”, regizorul francez Xavier Beauvois ratează însă atât în a oferi o comedie sănătoasă, cât şi în a-l omagia pe marele comic.

07
/09
/15

Televiziunea Română continuă şi în această săptămână să aloce spaţii importante Festivalului Internaţional George Enescu. Este o săptămână în care publicul care nu poate fi prezent în sălile de concerte, să urmărească prin intermediul TVR, pe micul ecran sau online, mari orchestre ale lumii precum: London Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din San Francisco, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bremen, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra sau Orchestra de Cameră din Paris.

07
/09
/15

Spectacolul „Un minut de dans sau Uf!“ marchează 50 ani de la debutul lui Gigi Căciuleanu pe scena Teatrului Mic. Creaţia coregrafică este dedicată călăuzei sale spirituale şi artistice, profesoarei Miriam Răducanu sau‘Măiastra’ (aflată în sală la reprezentaţia din 05 septembrie 2015!).