Ileana Sonnabend, românca elogiată la MoMA din New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/ileana-sonnabend-romanca-elogiata-la-moma-din-new-york/

Museum of Modern Art (MoMA) din New York, cel mai important muzeu de artă modernă din lume, îi dedică o expoziţie specială româncei Ileana Sonnabend, considerată unul dintre cei mai influenţi promotori şi colecţionari de artă din secolul al XX-lea.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2014

Museum of Modern Art (MoMA) din New York, cel mai important muzeu de artă modernă din lume, îi dedică o expoziţie specială româncei Ileana Sonnabend, considerată unul dintre cei mai influenţi promotori şi colecţionari de artă din secolul al XX-lea.

Expoziţia „Ileana Sonnabend: Ambassador for the New” a fost vernisată pe 21 decembrie 2013 şi poate fi vizitată la celebrul muzeu din New York până pe 21 aprilie 2014.

Ilustrată pe site-ul MoMA cu un tablou realizat de artistul american Andy Warhol, care înfăţişează chipul Ilenei Sonnabend, expoziţia este prezentată pe larg de publicaţiile The Wall Street Journal şi The New York Times, informează Mediafax.

Ileana Sonnabend s-a născut pe 28 octombrie 1914, la Bucureşti, şi a decedat pe 21 octombrie 2007, la New York, la vârsta de 92 de ani.

De-a lungul unei cariere care s-a întins pe o jumătate de secol, Ileana Sonnabend a influenţat industria artei în Europa şi America de Nord, fiind considerată una din persoanele care au contribuit în mod decisiv la globalizarea artei la nivel internaţional.

Important galerist şi colecţionar de artă, Ileana Sonnabend i-a descoperit şi făcut celebri pe mulţi artişti,

ale căror lucrări sunt vândute în prezent pe piaţa internaţională pentru zeci de milioane de euro, între care se numără Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein şi Jeff Koons.

Printre cele mai importante opere de artă din colecţia Ilenei Sonnabend se numără lucrarea lui Robert Rauschenberg „Canyon”, pe care familia Sonnabend a donat-o MoMA în anul 2012, conform instituţiei muzeale.

Ileana Sonnabend

MoMA a trecut-o pe Ileana Sonnabend pe lista de onoare a donatorilor muzeului

The Museum of Modern Art (MoMA) a fost înfiinţat în 1929 şi este adesea considerat cel mai influent muzeu de artă modernă din lume.

În colecţiile MoMA se regăsesc lucrările unora dintre cei mai importanţi artişti din lume, printre care Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Paul Gauguin, Henri Matisse, Claude Monet şi Paul Cézanne, notează Mediafax.

Totodată, la MoMA sunt expuse şi o serie din lucrările sculptorului român Constantin Brâncuşi

Foto cu Ileana Sonnabend – wikipedia și modernism.ro

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.