Imagini ale vechiului Ierusalim, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
https://www.ziarulmetropolis.ro/imagini-ale-vechiului-ierusalim-la-muzeul-national-al-hartilor-si-cartii-vechi/

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi ( str. Londra nr. 39, Bucureşti) vă invită joi, 28 noiembrie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei „Donaţii recente. Imagini ale vechiului Ierusalim”.

Un articol de Liliana Matei|22 noiembrie 2019

Expoziția își propune să prezinte publicului una dintre donaţiile recent intrate în patrimoniul muzeului. Este vorba despre 8 litografii realizate în secolul XX, după unele dintre cele mai celebre hărţi şi vedute ale Ierusalimului şi ale Ţării Sfinte, datând din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea. Colecția a aparținut lui Valeriu Georgescu, ambasadorul României în Israel între 1965 şi 1970 şi a fost donată muzeului de către fiica sa, dna Livia Popescu – Tăriceanu, în anul 2019.

Pe lângă litografiile donate, expoziţia prezintă şi câteva portrete ale unora dintre autorii vechilor hărţi şi vedute ale Ierusalimului; portretele au fost realizate de Marcel Aciocoiței, artist plastic și conservator la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Expunerea este completată de o proiecţie cu detalii ale uneia dintre hărţi.

Expoziţia este deschisă în perioada 29 noiembrie – 15 decembrie 2019, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit

Despre donaţie:

Donaţia Livia Popescu – Tăriceanu – Valeriu Georgescu vorbeşte despre istorie, în cele mai diferite şi frumoase accepţiuni, de la istoria secolului XX, la istoria relaţiilor diplomatice, istoria unei familii. Valeriu Georgescu a fost diplomat de carieră (1964 – 1991), Ministru Plenipotenţiar şi apoi primul Ambasador al României în Israel (1965-1970 ).

Colecţia de litografii după hărţi ale vechiului Ierusalim a fost cadoul de bun rămas la încheierea misiunii sale de peste 6 ani în Israel, din partea Prim-Ministrului în funcţie, Golda Meir. Valoarea intrinsecă a acestor hărţi este depăşită de valoarea simbolică a gestului: Prim-Ministrul Israelului, om politic de anvergură internaţională, Golda Meir îi oferea Ambasadorului României hărţile vechiului Ierusalim; vedem aici o recunoaştere a meritelor diplomaţiei româneşti într-un context politic dificil.

Preţuite şi admirate vreme de ani de zile, hărţile au devenit mai târziu un cadou pentru fiica sa, aflată pe atunci la început de carieră: Livia Popescu – Tăriceanu. Acest cadou i-a amintit mereu despre moştenirea spirituală şi culturală pe care a primit-o, despre valorile morale ale tatălui său.

După aproape 30 de ani, povestea acestei colecţii se completează prin gestul remarcabil al dnei Livia Popescu – Tăriceanu de a dona lucrările către MNHCV. „Profit de existenţa acestui unic Muzeu al Hărţilor şi doresc ca prin această donaţie să fie expusă o parte din patrimoniul istoric al Orientului Mijlociu şi, de ce nu, şi al mesajelor ghiduşe ale politicienilor de bună calitate”.

Despre expoziţie:

Dincolo de povestea unei colecţii, expoziția aduce în faţa publicului o temă deosebit de complexă, datorită valențelor multiple pe care Ierusalimul le-a deținut de-a lungul timpului: centru al lumii, oraș pământesc și oraș ceresc, centru de pelerinaj, centru spiritual al mai multor tradiții religioase, realitate geografică, subiect de studiu pentru diverse discipline, destinație turistică…

Hărțile acestui spațiu din afara Europei, totuși central pentru cultura și spiritualitatea europeană, au avut de-a lungul timpului felurite scopuri; dintre acestea, rolul efectiv de orientare este poate cel mai puțin reprezentativ și cel mai târziu dezvoltat. Legate în bună măsură de experiența călătoriei, dar mai ales de tradiția spirituală creștină, lucrările expuse reflectă totodată diversele particularități sau transformări care au avut loc în societatea occidentală: spiritul enciclopedic, Reforma, Iluminismul, curiozitatea pentru particularitățile etnografice, începuturile cartografiei științifice etc.

Expoziția include prima ilustrare a Ierusalimului apărută vreodată într-o carte de călătorie. Este vorba de volumul „Peregrinatio in Terram Sanctam” de Bernhard von Breidenbach. De asemenea, printre lucrările cuprinse în donație se regăsește și harta Ierusalimului, realizată de Gerard de Jode, unul dintre cele mai mari nume din cartografia olandeză a secolului al XVI-lea.

Expoziția se bazează pe o cercetare realizată de drd. Ioana Zamfir, muzeograf, cu sprijinul Universității din București, prin Prof. Dr. Habil Madeea Axinciuc. Proiecția din cadrul expoziției a fost realizată de Daniel Batalu, voluntar MNHCV.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune să conserve, valorifice și îmbogățească patrimoniul său, astfel încât această donație vine să împlinească scopul său.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

12
/11
/16

Muzeul Național de Artă al României ne invită, începând cu 16 noiembrie, la o expoziție-medalion, dedicată lui Ștefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. „Punte între două lumi – Florile lui Luchian” deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expozițiile permanente ale MNAR.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.

19
/10
/16

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

10
/10
/16

Tabloul “Nickelodeon”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate săptămâna trecută la Londra, de casa de licitaţii Christie’s, fiind vorba de un record absolut pentru pictorul român. Tabloul ictat în 2008 a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.