„Improvizaţie la Alma”, de Eugène Ionesco, la Sala Mică a TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/improvizatie-la-alma-de-eugene-ionesco-la-sala-mica-a-tnb/

Miercuri, 13 iunie 2018, ora 19:00, la Sala Mică a Teatrului Naţional, are loc prima reprezentaţie a spectacolului Improvizaţie la Alma de Eugène Ionesco, examen de Licenţă UNATC 2017 (Premiul pentru cel mai bun spectacol, Gala Absolvenţilor 2017).

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2018

Venind în întâmpinarea tinerilor creatori de teatru, TNB în parteneriat cu UNATC prezintă o serie de spectacole realizate de studenţi.

„Improvizaţie la Alma” este o piesă în care încerc să-l imit pe Molière, fiind, de asemenea, o critică a unor critici. Le reproşez criticilor dogmatismul, neînţelegerea artei, refuzul lor de a întelege teatrul. Criticii pe care-i pun în scenă în această piesă sunt nişte critici militanţi. Dacă răul pe care oamenii şi-l fac unii altora îşi schimbă aparenţa, natura lui profundă ramâne aceeaşi. Am scris ca să mă întreb la rândul meu despre această problemă, despre acest mister”, spunea Eugène Ionesco.

“Departe de a fi o discuţie pretenţioasă despre filosofie şi teatru, este o parabolă încă actuală despre societatea care nu te vrea altfel, ci te vrea spălat pe creier, te vrea să gândeşti şi să trăieşti după cum îţi dictează ea. Iar de cele mai multe ori, societatea învinge. Ăsta e coşmarul lumii în care trăim şi ăsta a fost şi coşmarul lui Eugène Ionesco. Spectacolul vrea să fie un semnal de alarmă, tras pentru noi toţi (indiferent că suntem artişti sau corporatişti), care trebuie să ne întrebăm dacă am încetat vreodată să mai spunem adevărul nostru şi de ce am început să-l propovăduim pe al altora”, afirmă regizoarea Andreea Ciocîrlan.

Din distribuţie fac parte Vlad Nicolici/ Eduard Burghelea, Mircea Băluţă, Adrian Piciorea, Kostas Mincu, Cosmina Olariu.

Foto: Improvizaţie la Alma – facebook

22
/11
/23

Iosif Paștina joacă în “Disco Regret”, piesă scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs. A terminat U.N.A.T.C-ul în 2020 la clasa profesorilor Marius Gîlea, Bogdana Darie, Ioana Barbu și spune că: "Am avut noroc că am terminat chiar la începerea pandemiei și am avut privilegiul de a apuca să joc de câteva ori licența până la lockdown. Alți colegi n-au fost așa norocoși”.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”