Imre Kertesz, castigator al premiului Nobel pentru Literatura in 2002, doneaza Berlinului arhivele sale literare
https://www.ziarulmetropolis.ro/imre-kertesz-castigator-al-premiului-nobel-pentru-literatura-in-2002-doneaza-berlinului-arhivele-sale-literare/

Scriitorul maghiar Imre Kertesz, câştigător al premiului Nobel pentru Literatură în 2002, a donat joi Academiei de Arte din Berlin arhivele sale literare, au anunţat autorităţile germane, care consideră că este ‘un gest de încredere şi reconciliere’ din partea supravieţuitorului Holocaustului. ‘Imre Kertesz este în acelaşi timp martor şi voce literară care se opune uitării’, […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

Scriitorul maghiar Imre Kertesz, câştigător al premiului Nobel pentru Literatură în 2002, a donat joi Academiei de Arte din Berlin arhivele sale literare, au anunţat autorităţile germane, care consideră că este ‘un gest de încredere şi reconciliere’ din partea supravieţuitorului Holocaustului. ‘Imre Kertesz este în acelaşi timp martor şi voce literară care se opune uitării’, a spus într-un comunicat ministrul federal al Culturii, Bernd Neumann, citat de AFP.

‘Este un gest emoţionant de încredere şi reconciliere pe care il face Imre Kertesz, ca supravieţuitor al Holocaustului, donând acestă operă excepţională unei academii din capitala germană’, a adăugat ministrul.

Arhivele literare ale scriitorului, care locuieşte la Berlin, cuprind manuscrise de romane, carnete de note cu schiţe de scrisori şi opere, eseuri şi discursuri, precum şi corespondenţa cu edituri, reviste şi instituţii, potrivit comunicatului.

Imre Kertesz, 83 de ani, s-a născut la Budapesta, într-o familie evreiască. A fost deportat în 1944 la Auschwitz când avea 15 ani, apoi la Buchenwald, şi eliberat în 1945. A scris, printre altele, ‘Fiinţă fără destin’. Opera sa este inspirată din experienţa din lagărele de concentrare, aşa ca şi cele ale italianului Primo Levi, a spaniolului Jorge Semprun sau a americanului Elie Wiesel.

Sursa: Mediafax

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.