În 2018 a câștigat Festivalul de Pian de la New York: pianistul Florian Mitrea în concert 100% Beethoven la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-2018-a-castigat-festivalul-de-pian-de-la-new-york-pianistul-florian-mitrea-in-concert-100-beethoven-la-sala-radio/

3 motive pentru care concertul programat vineri, 22 martie (19.00), la Sala Radio este unul de excepţie?

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2019

Un eveniment dedicat 100% ”titanului” BEETHOVEN, pianistul multipremiat internațional FLORIAN MITREA – care în 2018 a câștigat Festivalul Internațional de Pian de la New York, ceea ce a dus la debutul său în celebra sală de concerte Carnegie Hall – și dirijorul LADISLAU HORVATH – concertmaestru al orchestrei italiene Maggio Musicale Fiorentino, sunt ”ingredientele” unei seri muzicale de neratat!

În interpretarea ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO veți asculta două compoziții semnate de Beethoven: Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră și  Simfonia a V-a (cunoscută și ca Simfonia Destinului).

Muzician cu o bogată carieră internaţională, Ladislau Horvath colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta, în cadrul apreciatei orchestre italiene din Florența: Maggio Musicale Fiorentino. În anul 2006 a fost numit și dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei “I SOLISTI FIORENTINI” (creată de cunoscutul dirijor italian Riccardo MUTI), cu care a susținut numeroase concerte.

Descris de Martha Argerich ca fiind ‘un tânăr pianist extraordinar’, Florian Mitrea este câștigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League (Londra), și este totodată dublu-laureat la Concursurile Internaționale de Pian de la Glasgow – 2017, Saint Priest – 2017, Hamamatsu – 2015 și München ARD – 2014.

Lista de distincții continuă cu premii la Harbin în China în 2018, Manchester și Verona în 2016. Florian Mitrea a susținut concerte și recitaluri în săli precum: Studiourile Radiodifuziunii Bavareze din München, Rokoko-Saal din Bayreuth, Stadtcasino din Basel, Bunka Kaikan din Tokyo, Centrul de Arte din Seul, St Martin-in-the-Fields și Steinway Hall – Londra ș.a. Este decorat cu Medalia de Argint de către Ordinul Muzicienilor din Marea Britanie.

LADISLAU HORVATH

Artist plurivalent : dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru și pedagog, LADISLAU HORVATH reprezintă a 5-a generație de muzicieni în familia sa. În calitate de concert-maestru a colaborat cu orchestre de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia – Roma, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Carlo Felice

Florian Mitrea

LADISLAU HORVATH

– Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra “GULBENKIAN”- Lisabona ș.a. În anul 2014 a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu ”Bărbierul din Sevilla”, la Teatrul “Manzoni” din Pistoia.

Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră “MUSICI MUNDI” și  formația“CONSONANZA”, cu care a participat la Festivaluri Internaționale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya).

FLORIAN MITREA este stabilit în Marea Britanie din 2008. A fost solistul orchestrelor Philharmonia din Londra, Collegium Musicum din Basel, al Filarmonicii George Enescu din București și al Orchestrei de Cameră Radio. În 2020 va urma debutul solistic cu Royal Scottish National Orchestra la Glasgow și Edinburgh. Discul său de debut ‘Following the river’, premiat ca cel mai apreciat CD al anului 2018 de către ascultătorii Radio România Muzical, a fost descris ca fiind ‘o colecție muzicală cu caracter foarte personal, prezentată elegant și interpretată cu măiestrie’ (The Cross-Eyed Pianist), ‘un pariu al unui pianist despre care vom mai auzi multe’ (Cătălin Sava în revista Republica).

Absolvent al Liceului de Muzică George Enescu, Florian Mitrea a câștigat o bursă de studiu la Academia Regală de Muzică de la Londra, unde a absolvit cu cele mai înalte distincții, și unde este în prezent profesor în cadrul Facultății de Pian. Este invitat în mod regulat să ofere cursuri de măiestrie în Japonia, iar la București a fondat programul pentru tineri pianiști Hoinar, proiect desfășurat de către Centrul Român de Muzică din București.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: Florian Mitrea – Hidekazu Kurumiya

Citiţi şi:
02
/04
/15

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit... 100 de ani.

01
/04
/15

Dedicată celebrării carierei artistice a basului Mihnea Lamatic, solist al Operei Naţionale Bucureşti, Gala Aniversară Mihnea Lamatic aduce în prim-plan cele mai importante roluri de operă şi operetă pe care artistul le-a interpretat pe parcursul carierei sale. Evenimentul are loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Opera Națională București.

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.