In Memoriam George Alexandru: Două spectacole ale actorului, astăzi, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-george-alexandru-doua-spectacole-ale-actorului-astazi-la-tvr/

Televiziunea Română îi aduce un ultim omagiu lui George Alexandru, în această seară, prin difuzarea a două spectacole din a căror distribuţie a făcut parte şi George Alexandru: „Scapino”, de Molière, şi „Escu…”, după Tudor Muşatescu.

Un articol de Petre Ivan|4 ianuarie 2016

Casa de Producţie TVR invită telespectatorii să îl vadă pe actorul George Alexandru în producţiile „Scapino”, care va fi difuzată la TVR 2, astăzi, de la ora 20.10, şi „Escu…”, transmisă în aceeaşi zi, la TVR 3, de la ora 20.00.

Scapino„, de Molière,

este o adaptare de Alexandru Dabija, a cărei regie TV este semnată de Domniţa Munteanu, iar scenografia, de Sică Rusescu. Din distribuţia spectacolului fac parte, alături de George Alexandru, Horaţiu Mălăele, Mircea Constantinescu, Valentin Teodosiu, Valeriu Preda, Mircea Jida, Victoria Cociaş, Anca Băjenaru şi Camelia Zorlescu.

Escu…” este un spectacol după Tudor Muşatescu,

a cărei regie este semnată de Constantin Dicu şi Robert Cişmigiu. Din distribuţie fac parte şi Ileana Stana Ionescu, Mihai Constantin, Sebastian Papaiani, Marius Florea Vizante, Elvira Deatcu, Luminiţa Erga, Constantin Cojocaru şi Petre Lupu.

Actorul George Alexandru, supranumit Jorjac de către prietenii săi, a murit, vineri, la ora 23.30, din cauza unei infecţii abdominale grave.

Trupul neînsufleţit al actorului a fost depus, astăzi, în foaierul Teatrului Nottara, pe a cărui scenă a jucat în numeroase spectacole. La ora 14.30 a avut loc slujba de înmormântare.

Foto: George Alexandru – facebook

29
/03
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE În „Meandre” (1967), unul dintre cele mai îndrăznețe și inovatoare filme ale cinematografiei române, Mircea Săucan reinventează după propria sensibilitate timpul şi spaţiul.

24
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „De câte ori pierdeam un rol, o situaţie, o prietenie, îmi spuneam: nu-i nimic, dacă pierd înseamnă că sunt bogată. Poate am fost prea mândră, poate am fost doar comodă, poate mi-am dat prea multă importanţă, dar tot ce am făcut a fost de bună credinţă“, spunea Tanţi Cocea, una dintre cele mai interesante actriţe ale României.

13
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „Am pierdut roluri de film pentru spectacole care nu s-au mai jucat şi roluri în teatru pentru filme în care, în final, au jucat alţii. Asta-i meseria”, povestea Iurie Darie, cel care a fost un adevărat june prim al scenei românești.

13
/03
/15

Mircea Eliade, filozof, scriitor și istoric al religiilor, unul dintre cei mai imnportanţi gânditori ai secolului XX, s-a născut în urmă cu 108 ani. Data exactă se bănuieşte a fi 13 martie, însă există mai multe variante, 25 februarie/ 28 februarie/ 8 martie/ 9 martie/ 13 martie/ 19 martie, unele dintre acestea menţionate de însuşi Eliade în diverse decumente.

03
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ Sandina Stan s-a născut şi a crescut la Iaşi într-o familie de artişti: “mama avea darul cântului şi un frate - pe cel al mânuirii arcuşului”. După ce a terminat liceul şi anunţând că vrea să se înscrie la Conservator, părinţii i-au spus că lucrul acesta poate să fie admis doar dacă îşi mai ia o licenţă. Astfel, a urmat în paralel cursurile de la Conservator şi pe cele de la Drept.

02
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ Serialul dedicat marilor actrițe din România continuă cu Lucia Mureșan, cea care a fost, pe rând, Ofelia, Ondine, Ismena, Desdemona, Ranevskaia... A avut roluri mari, grele și a jucat alături de nume importante ale scenei românești: Silvia Dumitrescu-Timică, George Constantin, Ştefan Iordache, Alexandru Repan, Ştefan Radof, Ion Dichiseanu.