In Memoriam Lucian Pintilie: Unchiul Vanea, Gala UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-lucian-pintilie-unchiul-vanea-gala-uniter/

Casa de Producţie TVR vă invită să urmariţi prima parte a spectacolului „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky (partea a doua va fi difuzată săptămâna viitoare)

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2019

Casa de Producție TVR vă propune un moment de aducere aminte Lucian Pintilie duminică, 12 mai, la ora 17.00, pe TVR 3 . „Eu sunt Lucian, nene Iancule!” – un film omagiu în amintirea regizorului Lucian Pintilie (9 noiembrie 1933 – 16 mai 2018)

Lucian Pintilie

Realizat cu ocazia zilelor UNATC – dedicate în acest an lui Lucian Pintilie – documentarul prezintă imagini inedite din perioada realizării filmului „De ce trag clopotele, Mitică?”, film realizat în 1980 și interzis apoi vreme de 10 ani.

Puteți vedea mărturii ale câtorva personalităţi care au lucrat cu regizorul Pintilie: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Florin Zamfirescu, Florin Mihăilescu, dar şi pe cea a regizorului Horea Lapteş, care a avut şansa de a fi primit de Pintilie să filmeze „facerea” filmului, mărturie unică a modului în care acesta lucra.

Imaginile din making of, prezentate în tandem cu secvenţele din film, creionează puternica personalitate a lui Lucian Pintilie.

Unchiul Vanea

Casa de Producție TVR vă invită să urmariți prima parte a spectacolului „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky (partea a doua va fi difuzată săptămâna viitoare)

Telespectatorii  intră în viaţa unui „grup restrâns de oameni inteligenţi, talentaţi, moderni şi sensibili, pe care destinul i-a izolat pe o insulă – o izolare nu prin imensitatea apei, ci printr-o cumplită claustrare, realizată prin toate formele posibile”, după cum însuşi regizorul descrie universul piesei cehoviene.

Alexandr Vladimirovici Serebreakov – profesor universitar alfat la pensie (interpretat de Victor Rebengiuc), Elena Andreevna – soţia lui (Ana Ioana Macaria), Marina – dădaca bătrână (Mariana Mihuţ), Maria Vasilievna Voiniţkaia – văduvă de consilier, mama primei soţii a profesorului (Coca Bloos), Ivan Petrovici Voiniţki (Unchiul Vanea), fiul ei (Horaţiu Mălăele), Sofia Alexandrovna (Sonia), fiica lui din prima căsătorie (Andreea Bibiri), Mihail Lvovici Astrov – medic (Cornel Scripcaru), Ilia Ilici Teleghin – proprietar scăpătat (Ionel Mihăilescu), un argat (Demeter András István).

Scenografia este semnată de Elena Dmitrakova, iar traducerea de Moni Ghelerter şi  Radu Teculescu.

Pus în scenă la Teatrul Bulandra –  în anul 2001 – „Unchiul Vanea” a fost printre cele mai longevive şi mai iubite spectacole din teatrul românesc, premiat atât în ţară cât şi în străinătate, jucat numai cu casa închisă. În anul 2014 Televiziunea Română și teatrul Bulandra au recreat o adaptare a spectacolului în studiourile TVR.

Echipa tv:

Organizator producţie: Sorin Cristea; ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu; regia de sunet: Gabi Scîrlet; editor imagine: Marius Rușitoru; scenografie tv: Bogdan Brolla, Nicoleta Petrovici; director de imagine: Vlad Tănase; redactor: Sînziana Miloşoiu;

Producător: Diana Dumitru;

Producător delegat: Dana Andriescu

Regia TV: Gini Ignat

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 10 mai, ora 00:00

TVR Moldova: sâmbătă, 11 mai, ora 12:00

TVR3: duminică, 12 mai, ora 20:00

*

Gala Premiilor UNITER 2019 are loc în data de 13 mai, cu începere de la ora 22.00, în Sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca şi va fi transmisă în direct pe TVR1, TVR HD, TVR Internațional, Radio România Cultural și prin livestreaming pe www.uniter.ro și www.tvr.ro

Foto: Unchiul Vanea – tvr.ro

 

 

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.