IN MEMORIAM Mihai Mereuţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-mihai-mereuta/

Anul acesta, la 1 aprilie, comemorăm 15 ani de la moartea actorului Mihai Mereuţă. Casa de Producţie TVR le propune iubitorilor de teatru spectacolul „Muşcata din fereastră”, de Victor Ioan Popa, în regia Olimpiei Arghir.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2018

Mihai Mereuţă (29 noiembrie 1924 – 1 aprilie 2003)

După terminarea liceului, se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie din Iaşi. În paralel însă, urmează şi cursurile Conservatorului George Enescu din Iaşi, unde are posibilitatea de a absolvi doi ani într-unul singur. Dupa terminarea studiilor – atât a Facultăţii de Filozofie, cât şi a Conservatorului, în 1948 – este angajat ca actor la Teatrul Naţional din Iaşi.

În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, actorul vine pe scena bucureşteană. Va juca alături de Ion Caramitru în piesa „Tineri căsătoriţi caută cameră”, alături de Mariana Mihuţ în „Interviu” şi alături de Toma Caragiu şi Margareta Pâslaru în „Opera de trei parale”. Anul 1967 îl găseşte la IATC ca profesor la clasa de actorie împreună cu Constantin Morozan. Corina Chiriac i-a fost studentă.

Într-un interviu, actorul dă o definiţie căutarilor umane: “Totdeauna a existat tendinţa oamenilor de a evada. Depinde cum şi în ce situaţie. Brâncuşi, Enescu nu au evadat? Şi mai e acel moldovean, Palade (n.r. George Emil Palade), care dacă rămânea aici, ar fi fost un simplu profesor de biologie la Urziceni, pe când aşa, a luat Premiul Nobel. Oamenii au încercat întotdeauna să evadeze din ceea ce este minor, ce nu-i satisface intelectual şi spiritual. Au încercat să ajungă într-o altă lume, o altă sferă de înţelegere. Omul simte nevoia să fugă de banal”.

O scenă interesantă între Mihai Mereuţă şi Eugenia Bosânceanu s-a petrecut în timpul filmărilor pentru „Când primăvara e fierbinte” (r. Mircea Săucan). Povestea este relatată chiar de marea actriţă: „Mihai Mereuţă trebuia să mă pălmuiască. Şi nu a făcut-o! S-a dat „Motor, linişte”, eram pregătită. Mi-au curs lacrimi din ochi şi nu a putut să mă atingă. „Tovarăşul Mereuţă, îmi strici pelicula, filmul. Nu se poate!” striga disperat regizorul. I-am spus unde să mă lovească. Dar nu a putut. Mă gândisem la tot ce am trăit, de aceea plângeam. Până la urmă m-a luat de bluză şi asta a fost”.

Activitatea în lumea teatrului a fost completată de sutele de roluri în piese radiofonice: „Venea o moară pe Siret”, „Vama doctorului”, „Tinereţea lui Moromete”, „Suflete moarte”, „O lecţie de bun simţ”, „Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea”, „Maitrey”, „Maşina Infernală”, „În vreme de război”, „Ion”, „Intrusul”, „Ion Roată și Unirea”, „Geniu Pustiu”, „Douăsprezece scaune” şi de peste cincizeci de roluri ca actor de film şi televiziune: „Pădurea spânzuraţilor”, „Liceenii”, „Liceeni Rock&Roll” sau „Petrecerea”. În 1992 a avut ultimele apariţii în filme: „Doi haiduci şi-o crâşmăriţă” şi „Unde fugi maestre?”.

Ultimul rol important în care a putut fi aplaudat, a fost cel din piesa “Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii”, jucată pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în regia lui Gelu Colceag.

În ultimii ani ai vieţii a prezentat la postul de televziune TVR2 emisiunea „Ferma”, dedicată agriculturii.

***

Muşcata din fereastră

de Victor Ion Popa

În distribuţie: Silvia Popovici, Petre Gheorghiu, Ştefan Radof, Mihai Mereuţă, Mariana Procopie, Mihai Verbiţchi, Eugen Cristea, Andrei Duban.

Regia artistică: Olimpia Arghir

Comedie lirică de succes a dramaturgului Victor Ion Popa, „Muşcata din fereastră” a avut premiera în anul 1928, pe scena Teatrului Naţional, şi a rămas în conştiinţa publicului drept o piesă duioasă, caldă, despre viaţa de familie cu micile ei bucurii, împliniri, cu trecătoarele supărări, fericitele împăcări, cu grijile părinţilor pentru căsătoria fetei, cu emoţia tinerilor în faţa acestui moment.

Program de difuzare:

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 31 martie, ora 12:30

TVR Internaţional: sâmbătă, 31 martie, ora 16:00

TVR 3: duminică, 1 aprilie, ora 20:00

Foto: Mihai Mereuţă – tvr.ro

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.