In memoriam Olga Tudorache. Ediţii in memoriam dedicate „doamnei teatrului românesc”
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-olga-tudorache-editii-in-memoriam-dedicate-doamnei-teatrului-romanesc/

TVR a programat, astăzi, o serie de programe dedicate Olgăi Tudorache – „marea doamnă a teatrului românesc”, de numele căreia se leagă o carieră de peste şase decenii pe scena teatrului şi în cinematografie.

Un articol de Petre Ivan|18 octombrie 2017

Astfel, pe TVR 1, de la 18.30, echipa emisiunii „Pulsul Zilei” a pregătit o ediţie specială, dedicată „doamnei teatrului românesc”.

De la ora 20.00, telespectatorii TVR 3 pot urmări „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel. Spectacolul, preluat de la Teatrul Mic în anul 1983, are o distribuţie impresionantă: Olga Tudorache, Rodica Negrea, Adriana Şchiopu, Monica Mihăescu, Ioana Ottescu, regia şi adaptarea tv fiind semnate de Cătălina Buzoianu.

De la ora 24.00, telespectatorii pot revedea, la TVR 1, un regal teatral: „Nunta însângerată”, de Federico García Lorca. Spectacolul a avut premiera la Televiziunea Română în 27 martie 1976 şi oferă o distribuţie magnifică: alături de Olga Tudorache interpretează Tudor Gheorghe, Ştefan Radof, Violeta Andrei, Alexandru Repan, Irina Răchiţeanu-Şirianu, Victor Mavrodineanu, Vali Voiculescu-Pepino, Eugenia Bosânceanu sau Ovidiu Iuliu Moldovan.

Regretata actriță a jucat, de-a lungul timpului, în numeroase piese de teatru tv difuzate de Televiziunea Română: „Regina mamă”, de Manlio Santanelli, „Invitaţie la castel”, de Jean Anouilh, „Nuntă însângerată”, de Federico Garcia Lorca, „Preţul succesului”, de H.H. Kirst, „Unchiul Vania”, de A.P. Cehov, „Zborul”, de Rodica Padina, „Surorile Boga”, de Horia Lovinescu, „Gaiţele”, de Alexandru Chiriţescu, „O întâmplare”, de Horia Lovinescu, „Rosmersholm”, de Henrik Ibsen, „Neisprăvitul”, de Denis Ivanovici Fonvizin, „Micii burghezi”, de Maxim Gorki, „Richard al III-lea”, de William Shakespeare sau „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel.

Olga Tudorache a murit, în cursul nopții de marți spre miercuri, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias.

Foto: Olga Tudorache – Octav Ganea

 

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.