Inapoi la Argument, la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/inapoi-la-argument-la-radio-romania-cultural/

Începând din decembrie 2013, Radio România Cultural transmite lunar înregistrarea conferinţelor „Inapoi la Argument”, serie de evenimente ce are loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2013

Începând din decembrie 2013, Radio România Cultural transmite lunar înregistrarea conferinţelor „Inapoi la Argument“, serie de evenimente ce are loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Conferinţele îl au ca moderator pe Horia Roman Patapievici, care intră în dialog cu personalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti.

Pe 28 noiembrie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, invitatul lui Horia-Roman Patapievici a fost Gabriel Liiceanu, iar cei doi au discutat despre Securitate şi istoria recentă a României. Tema întâlnirii, legată şi de cel mai recent volum publicat de Gabriel Liiceanu, Dragul meu turnător, a fost Viaţa cotidiană a Securităţii din punctul de vedere al victimei.

„Tribunalul la care îl cheamă Gabriel Liiceanu pe turnătorul generic este acesta: De ce ţi-ai trădat natura morală? Nu este vorba de un tribunal al oamenilor, ci un tribunal al lui însuşi”, spune Horia Roman Patapievici în cadrul conferinţei

„Când am citit dosarul, în 2006, am avut un şoc, dar, ce încerc să spun mereu, este că e vorba, de fapt, de o societate bazată pe o supraveghere totală, care funcţionează ca un perpetuum mobile”, este mărturisirea lui Gabriel Liiceanu din aceeaşi seară.

Inapoi la Argument

Afişul Conferinţelor Inapoi la Argument, găzduite de Librăria Humanitas

Înregistrarea acestui dialog, desfăşurat în faţa unui public numeros, va putea fi ascultată marţi, 17 decembrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, notează Mediafax.

Horia-Roman Patapievici a reluat seria dialogurilor „Înapoi la argument” – pe care a iniţiat-o în 2002, la TVR Cultural, televiziune care şi-a încetat emisia anul trecut -, pe 28 februarie, în Capitală, la librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Foto din Conferintele Inapoi la Argument – humanitas.ro

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.