Încep înscrierile pentru a V-a ediție a Bursei Alex. Leo Șerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-inscrierile-pentru-a-v-a-editie-a-bursei-alex-leo-serban/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 18, deschide perioada de înscrieri pentru Bursa Alex. Leo Șerban.

Un articol de Liliana Matei|19 februarie 2019

Inițiativa, menită să promoveze spiritul libertății de expresie, al profesionalismului și al rigorii intelectuale, va avea ca premiu principal o bursă în valoare de 2500 de euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab.

Bursa Alex. Leo Șerban a fost inițiată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Romanian Film Initiative și a fost acordată pentru prima dată în 2012, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, în memoria celui mai important critic de film român al ultimelor două decenii și, totodată, un prieten drag al festivalului, Alex. Leo Șerban. Dacă la primele trei ediții bursa era adresată exclusiv tinerilor jurnaliști și critici de film, începând din 2018 inițiativa se adresează deopotrivă regizorilor și scenariștilor.

Condiția principală pentru înscrierea la cea de-a cincea ediție a Bursei este vârsta maximă de 35 de ani. Până pe 25 martie, criticii, regizorii sau scenariștii trebuie să trimită CV-urile, scrisorile de motivație și descrierile unor proiecte aflate în lucru. Câștigătorul va fi premiat în cadrul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Totodată, TIFF își propune să sprijine dezvoltarea și realizarea proiectului la care lucrează viitorul bursier, în cadrul programelor specifice pe care le derulează.

Cineaștii care îndeplinesc condiția unică se pot înscrie prin completarea formularului disponibil aici.

Când ești la început cu un proiect, un premiu ca acesta e ca o validare extrem de prețioasă. Contează foarte mult să fii încurajat în mod public într-un mediu profesional atât de fain cum e festivalul TIFF”, subliniază Eliza Zdru, câștigătoarea Bursei Alex. Leo Șerban în 2018. Premiul în valoare de 2.500 de euro a ajutat-o pe tânăra cineastă să încheie cu succes perioada de cercetare și să înceapă filmările propriu zise la documentarul Lecția. ,,Mă aflu acum în plin proces de producție și sper ca filmul să fie gata până la începutul anului viitor”, anunță regizoarea.

La fel ca în cazul ediției anterioare, o Mențiune specială va fi acordată și în acest an unui actor român sub 35 de ani ce s-a remarcat printr-un evoluție notabilă într-un scurtmetraj sau lungmetraj care a avut premiera în 2018. Lista scurtă a celor propuși pentru această mențiune va fi comunicată, în curând, pe www.tiff.ro. Premiul în valoare de 1.000 de euro, oferit în parteneriat de Conceptual Lab și TIFF, va fi decernat în cadrul Galei de închidere a festivalului. În cadrul ediției din 2018, Mircea Postelnicu a fost premiat pentru rolul interpretat în Ana, Mon Amour (r. Călin Peter Netzer).

Ediția cu numărul cinci a Bursei Alex. Leo Șerban este posibilă datorită parteneriatului cu Conceptual Lab, un proiect al Asociației Identitate Culturală Contemporană. În 2017, Conceptual Lab a oferit Premiul pentru Cea mai bună interpretare și a avut o implicare considerabilă în dezvoltarea secțiunii InfiniTIFF – zona experimentală dedicată noilor forme de storytelling.

Detalii pe: www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram

01
/04
/15

SPECIAL ZIARUL METROPOLIS. Că sunt intimidant de frumoase și copleșitor de talentate este o banalitate. Ele sunt, de fapt, zeițe coborâte printre noi, muritorii. Datorită lor e imposibil să nu iubești filmul francez de ieri sau de azi, cu toate aerele lui de superioritate.

01
/04
/15

Miercuri, 15 aprilie, începând cu ora 19.00, iubitorii de film sunt așteptați la Sala ARCUB cu ocazia celei de-a treia ediții a CineȘoc. În luna aprilie accentul se mută pe cinematografia orientală – filmul lunii este aclamatul Harmony Lessons (2013) regizat de Emir Baigazin, o dramă cu accente poetice care s-a remarcat prin tematica abordată: marginalizarea și efectele acesteia.

31
/03
/15

"Verigheta", de Gabriel Achim, "Cristian", de Doina Ruşti, şi "Dumneavoastră, tu", de Bogdan Theodor Olteanu, se numără printre cele 16 scurtmetraje incluse în secţiunea necompetitivă Short Film Corner, un eveniment dedicat profesioniştilor din cinema la Festivalul de Film de la Cannes.

31
/03
/15

Icon production va lansa joi 2 aprilie, în trei cinematografe din capitală, proiectul inedit “Trei scurtmetraje cu CAI PUTERE în regia lui Daniel Sandu”. În cadrul programului vor fi proiectate producțiile realizate de tânărul regizor Daniel Sandu: “Numărătoarea manuală”, “Vocea a doua”, “Cai Putere”.

31
/03
/15

Filmul "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al galei, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Filmul lui Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor. Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor.

31
/03
/15

Câștigătorii îi știți: Nae Caranfil și „Closer to the Moon” au obținut cele mai importante premii, inclusiv pentru cel mai bun film, la Gala Gopo 2015. Însă vă propunem câteva frivolități subiective „la cald” din sala Studio a Teatrului Național din București.

30
/03
/15

81 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național București. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate și Diana Cavallioti.

30
/03
/15

Compania Sony a lansat primul trailer al noului film din seria James Bond, intitulat ”Spectre”, rolul celebrului agent 007 fiind jucat de actorul Daniel Craig. În momentul de faţă nu se cunosc multe detalii despre acţiunea filmului. Conform sumarului oficial al intrigii, ”un mesaj criptic” din trecutul lui James Bond îl trimite să descopere o organizaţie sinistră, informează Huffington Post.

29
/03
/15

Regina Maria, într-un reportaj de un minut, realizat în 1934, la castelul Bran. Filmată în timp ce se plimbă prin grădină, îmbrăcată în costum naţional. Sau alături de Stan şi Bran, cei doi cai ai ei. Sau în timp ce îşi face cumpărăturile în piaţa din sat.

29
/03
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE În „Meandre” (1967), unul dintre cele mai îndrăznețe și inovatoare filme ale cinematografiei române, Mircea Săucan reinventează după propria sensibilitate timpul şi spaţiul.

28
/03
/15

Marți, 31 martie 2015, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), va avea loc primul eveniment din seria „ArtIntro”. Invitatul primei întâlniri va fi criticul Andrei Rus, care propune vizionarea filmului Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude. Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul despre cum poate fi înțeles filmul și despre modul în care a fost realizat.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.