Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-zilele-filmului-romanesc-la-tiff/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania continuă cu o serie de evenimente importante, iar publicul va fi răsplătit cu proiecţii speciale, concerte şi întâlniri cu invitaţii TIFF. Astăzi, 3 iunie, este Ziua Maghiară, iar joi, 4 iunie, este Ziua HBO. Simultan, au loc evenimente dedicate industriei de film din România. Zilele Filmului Românesc au loc între 4 şi 6 iunie, cu 31 de producţii.

Un articol de Petre Ivan|3 iunie 2015

Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC

Pe 4 iunie, de la ora 19.30, la Cinema Florin Piersic  are loc proiecția de gală a filmului Proba de microfon (1980), în prezența regizorului Mircea Daneliuc, celebrat anul acesta cu o retrospectivă la TIFF.

Apoi, de la 21.45, în Piața Unirii Open Air, vine Corneliu Porumboiu cu filmul său premiat la Cannes, Comoara.

Astăzi începe competiția de scurtmetraje românești, la Cinema Florin Piersic, cele trei calupuri fiind programate de la 18.00, 20.15 și 22.30. Sute de reprezentanți ai industriei de film din România sunt așteptați la Cluj pentru ZilelTIFF e Filmului Românesc.

Vor avea premiera națională la Cluj, în prezența realizatorilor, filmele București NonStop (r. Dan Chișu),  Lumea e a mea (r.Nicolae Constantin Tănase), Bondoc (r. Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea), Stația Iezer 15 033 (r. Iulia Matei), Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Țofei).

Vineri, ora 18.15, la Casa de Cultură a Studenților, o proiecție specială îi va aduce înapoi la Cluj, la 10 ani de la premiera în cadrul TIFF, pe realizatorii filmului Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu.

ZIUA MAGHIARĂ

Ziua maghiară aduce invitați renumiți și șase filme în premieră, pe 3 iunie. Regizorul György Pálfi revine la Cluj cu noul său film, Cădere liberă / Free Fall. Proiecția în prezența regizorului va avea loc de la ora 16.00, la Cinema Florin Piersic.

Isaach de Bankolé, actor favorit al lui Jim Jarmusch, va prezenta al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, Miraj / Mirage – ora 18.00, Casa de Cultură a Studenților.

Două concerte au loc cu ocazia acestei zile: după ora 21.00, la Casa Tranzit, artistul Tibor Szemző va prezenta un concert multimedia, acompaniat vizual de filmele sale experimentale. De la 22.45, la Casa TIFF, vor veni cei de la sZempöl Offchestra, cu melanjul lor balkan-teatro-disco.

Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Magyar Filmunió, Hungarian National Film Fund și Institutul Balassi din București.TIFF

ZIUA HBO

Ziua dedicată acestui partener de lungă durată al TIFF-ului aduce documentare originale românești, ca multi-premiatul Toto și surorile lui (r. Alexander Nanau), Rețeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul Pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea) și Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). Producția americană Olive Kitteridge (r. Lisa Cholodenko), va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00, într-o proiecție maraton. Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu) are parte de o proiecție specială, în premieră în România.

Foto: TIFF – Nicu Cherciu, tiff.ro

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.