Începe cea de-a doua ediție OFF SEASON – program internațional de rezidență artistică
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cea-de-a-doua-editie-off-season-program-international-de-rezidenta-artistica/

În perioada 1-21 mai, la Radhima-Vlora, un mic sat albanez de pe coasta ionică, va avea loc cea de-a doua ediţie Off Season, un program de rezidenţă artistică, organizat de Asociaţia Culturală Manekino, în colaborare cu Galeria e Bregdetit, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2023

La această ediție sunt invitate șase artiști contemporani, printre care și trei artiști de origine română, din diferite discipline, de la arte vizuale și performative, la film, scriere sau sunet/muzică, să lucreze pe litoral timp de trei săptămâni, în zone considerate de obicei puncte turistice unidimensionale.

Curatoriată de Dan Angelescu, Donika Çina, Flaviu Rogojan și produsă de Bianca Oana (Asociația Culturală Manekino) și Elian Stefa (Galeria e Bregdetit), OFF SEASON ARTIST RESIDENCY propune o recontextualizare a spațiului unidimensional al stațiunii Radhima, depășind noțiunea de litoral ca un loc recunoscut doar pentru relaxare, concediu, turism și oferă un spațiu de cercetare și dialog pentru cei șase artiști aleși:

Jasmina Al-Qaisi – este o poetă care scrie pentru voce și hârtie, articulează și interpretează limbajul către forme irepresibile de literatură prin practici sonore, culinare (hrană) sau de îngrijire (grijă). Atunci când scrie cu sunet, Jasmina simulează forme instituționale inexistente, inventează meserii, se implică în relații umane și mai mult decât umane și emite pe radiouri publice și independente în regim temporar sau mobil. În prezent lucrează și locuiește între Berlin și Halle;
Benera & Estefan – Anca Benera & Arnold Estefan lucrează în colaborare din 2012, fiind preocupați de relația dintre istorie și mediu, climă, ecologie și politica resurselor. Practica lor este axată pe cercetare, instigată de modelele ascunse sau invizibile din spatele anumitor narațiuni istorice, sociale sau geopolitice și articulată printr-o gamă largă de materiale, formate și medii, inclusiv instalații, video și performance. Ei locuiesc și lucrează între București și Viena;
Enric Fort Ballester – este un artist spaniol-valencian care locuiește în prezent în Hanovra, Germania, unde face parte din Niki – un colectiv și un program de rezidență condus de artiști; explorând teme precum materialitatea, consumerismul și relația dintre oameni și mașini, Ballester caută să interogheze prin performance-urile sale sistemele și structurile subiacente care ne modelează societatea și experiențele noastre zilnice;
Lori Lako – este o artistă albaneză, care în prezent locuiește în Florența; a obținut o diplomă de licență în pictură (2012) și una de master în arte vizuale și noi stiluri expresive (2017) la Academia de Arte Frumoase din Florența. În 2020, a fost câștigătoarea premiului Ardhje, Young Visual Artists Award, organizat de Zeta Gallery, Tirana;
Abi Shehu – este o artistă vizuală multidisciplinară, a cărei cercetare artistică poate fi descrisă ca o arheologie a inconștientului; combinând arta vizuală și media, cu instalații de artă sonoră, ea creează peisaje care întruchipează dimensiunile nereprezentabile și necunoscute ale oamenilor, societăților, locurilor și evenimentelor istorice.

„Off Season” este o inițiativă culturală unică în România și Albania, dezvoltată de către colectivul Off Season în cadrul Cultural Management Academy 2019. Proiectul are ca scop sprijinirea artiștilor contemporani emergenți, facilitarea legăturilor între artiști din diferite țări, în special între țările din regiunea Balcanilor și a Europei de Est, și sprijinirea procesului de cercetare, producție și de expunere a unor noi lucrări. Folosind metafora unei agenții turistice imaginare, proiectul utilizează limbajul turismului în mod critic și încurajează artiștii să propună noi linii de cercetare și noi lucrări care să exploreze contextul local – geografic, istoric, politic, social – prin lucrări „site-specific” și care pot fi expuse și în alte contexte.

Prima ediție „Off Season” a avut loc în octombrie 2020, într-o perioadă în afara sezonului turistic, pe fundalul unei multitudini de schimbări în modul în care funcționa turismul din cauza pandemiei. Cinci artiști internaționali au participat la această ediție: Brigita Antoni (MNE), Anna Baranowski (DE/PL), Valentina Bonizzi (AL/IT), Vlad Brăteanu (DE/RO), Ioana Vreme Moser (DE/RO). Rezultatele primei rezidențe au fost prezentate online și offline în cadrul „expozițiilor ca agenții de turism” în orașele partenere: în toamna anului 2021 în Tirana (Albania), în București (România) și în Cluj-Napoca în 2022, înainte de a încheia turneul într-un final grandios cu două lucrări noi la Bienala Manifesta 14 din Prishtina, Kosovo. Găsiți mai multe informații pe website.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.