Începe Festivalul Internaţional de Film de la Berlin!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-international-de-film-de-la-berlin/

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câştigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziţia copilului” (2013).

Un articol de Petre Ivan|9 februarie 2017

În cadrul ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin vor fi proiectate 399 de filme, la care se adaugă alte aproximativ 700 de producții,  prezentate în cadrul European Film Market, piața europeană de film pentru profesioniștii industriei.

18 filme, din ţări precum România, Franța, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Japonia, Portugalia, Chile, Coreea de Sud sau Polonia concurează în competiţia principală a festivalului pentru unul din trofeele Berlinalei.

Juriul de anul acesta, care va decerna Ursul de Aur şi Ursul de Argint, este prezidat de regizorul şi scenaristul Paul Verhoeven.

La cea de-a 67-a ediţie România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer.

De asemenea în cadrul „Berlinale Talents”, țara noastră este reprezentată de regizoarele Ilinca Călugăreanu şi Ioana Mischie, actorul Alexandru Potocean, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truță și scenarista Monica Stan, în programul „Shooting Star” de actorul Tudor Aaron Istodor, precum şi de proiectul de film „Căprioara”, în regia lui Bogdan George Apetri, în cadrul „Co-production Market”.

În cadrul „LOLA at Berlinale” va fi proiectat filmul „Die Reise mit Vater” („La drum cu tata”) în regia Ancăi M. Lăzărescu.

Foto: Festivalul Internaţional de Film de la Berlin – berlinale.de/en/HomePage.html

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.