Începe Festivalul „Tres Courts”. Proiecţii simultane în zeci de orașe ale lumii
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-tres-courts-proiectii-simultane-in-zeci-de-orase-ale-lumii/

Festivalul internaţional „Très Courts” / de Foarte Scurt Metraj propune o selecţie de filme foarte scurte venite din întreaga lume şi o a doua selecţie naţională de filme româneşti. Festivalul are loc în 2-11 mai 2014, în aproximativ 100 de oraşe din lume, dintre care peste 20 sunt din România.

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2014

Durate filmelor nu depăşeşte 3 minute, aceasta fiind singura regulă care trebuie respectată. Toate genurile sunt prezente: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental… Amatori sau profesionişti, începători sau celebri, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii.

Festivalul are loc în 2-11 mai 2014, în aproximativ 100 de oraşe din lume, dintre care peste 20 sunt din România, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova. În total, 28 de ţări de pe cele 5 continente găzduiesc festivalul.

Astfel spectatorii descoperă o selecţie de peste 2 ore de filme scurte cvasi-simultan în Paris, Cluj, Bologna, Amsterdam, Londra, Brasil, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah si Tel Aviv. România participă cu 16 oraşe în festival, la care se adaugă câteva oraşe din Republica Moldova, Ungaria si Slovacia, coordonate de la Cluj.

 Tres Courts / Selecţia – competiţia internaţională

În luna noiembrie, organizatorii francezi ai festivalului lansează apelul la participare în întreaga lume. Echipa festivalului de la Paris vizionează peste 1.000 de filme într-un interval de 2 luni, din care reţine în jur de 50 de Foarte scurt metraje – un program de peste 2 ore- care formează selecţia internaţională. Aceasta este proiectată simultan în toate oraşele lumii care găzduiesc festivalul.

Aşadar, cinefilii sunt invitați și în acest an să vizioneze aproximativ 100 de foarte scurt metraje – filmulețe de maxim 3 minute -, internaționale, naționale, despre condiția femeii în lume și pentru copii.


Le voyage dans la lune. by Pantacruel. film prezent în selecţia românească Around the tres courts, din cadrul Festivalul Tres Courts

Filmele vor fi proiectate simultan în zeci de orașe ale lumii, printre care și Bucureşti, după următorul program:

– Cinema Elvira Popesco

(Bd. Dacia 77 Bucureşti)

Sâmbătă şi duminică (3 şi 4 mai), de la ora 11.00 – Selecţia Familială pentru copii

– Terasa Chez Elvire

(Bd. Dacia 77)

sâmbătă, 3 mai, de la ora 20.00 – Selecţia Internaţională 1

dumnică, 4 mai, de la ora 20.00 – Selecţia Internationale 2

luni, 5 mai, de la ora 20.00 – Selecţia românească „Around the tres courts” şi selecţia Paroles de Femmes.

Foto cu Tres Courts – wikipedia

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.