Începe HipTrip Travel Film Festival 2017!
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-hiptrip-travel-film-festival-2017/

Cea de-a treia ediţie a HipTrip Travel Film Festival debutează în această seară, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival şi trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival. Proiecţia de la Bucureşti a filmului va avea loc în prezenţa regizorului Halkawt Mustafa.

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2016

Timp de 4 zile, în perioada 27-30 octombrie, la Cinema Union și Cinemateca Eforie din București, bucureștenii vor avea ocazia de a vedea peste 20 de filme din toate colțurile lumii, majoritatea în premieră în România.

Festivalul are 4 secțiuni:

Focus: On the Road – secțiune dedicată genului de film road-movie, ce cuprinde anul acesta 7 filme din țări precum Norvegia, Irak, Argentina, Olanda, Qatar, Franța, Germania, China, Brazilia. Printre ele, amintim – L’Avenir / Things to Come, premiat la Berlinale cu Ursul de Argint, docu-drama Paths of the Soul selectată și premiată la festivaluri din întreaga lume: Toronto IFF 2015, Rotterdam IFF 2016, Glasgow FF 2016, Vilnius FF 2016, etc, Latitudes, selectat la Festivalului Internațional de Film de la Locarno sau This Summer Feeling din selecția Festivalului Internațional de Film hiptripde la Rotterdam.

Exploratorii – o secțiune ce își propune să inspire și să încurajeze spectatorii în a se transforma din visători în călători. Secțiunea „Exploratorii” aduce la București 8 filme provocatoare, printre care amintim: Standing on Wather, un documentar premiat la Llanberis Mountain Film Festival, ce va rula în prezența regizorilor Peter Alsted și Kristoffer Hegnsvad. Regizorul britanic Leon McCarron revine la HipTrip cu o nouă călătorie extremă, The Last Explorers on the Rio Santa Cruz. HipTrip aduce în România două documentare realizate de cineasta franceză Marianne Chaud: Himalaya, Land of Women (un film despre Sking, unul dintre cele mai izolate sătuce din regiunea Zanskar, aflat la peste 4000 de metri altitudine) și Noaptea Nomadă / Nomadic Nights, un film care ne poartă în ținutul îndepărtat Ladakh. Cu 5 premii ale publicului în festivaluri internaționale și numeroase alte trofee, documentarul Solidream spune povestea a trei prieteni care își urmează visul de a străbate lumea pe bicicletă și se aventurează într-o călătorie de 54.000 de kilometri.

Social Trip, secțiune ce aduce la București filme despre aventuri urbane, din care amintim documentarul macedonean STUDaNTS, despre studenții din sud-estul Europei, care își părăsesc căminele pentru a găsi ceva mai bun în Statele Unite și Urban Escape, o călătorie în părțile abandonate ale

Americii, din New York până în San Francisco.

HipKids, o secțiune dedicate părinților și copiilor, ce cuprinde scurtmetraje de animație și un Film-eveniment, Frații / Brodre – un documentar care îi urmărește pe Markus și Lukas Holm de-a lungul întregii lor copilării, alternând perioadele petrecute acasă și la școală cu vacanțele.

Frații / Brodre

Frații / Brodre

Festivalul propune și două workshopuri – unul de fotografie, susținut de către tânărul fotograf Gabriel Alexe, specializat în ultimii ani în fotografie stradală și un workshop de producție video interactiv prezentat de Leon McCarron, membru al Royal Geographical Society

Pentru că anul acesta motto-ul HipTrip este „Ia-ţi viza de cinefil”, spectatorii care vin la proiecțiile din festival şi pot pleca de la cinematograf direct într-o aventură cu destinație necunoscută.

Primii aventurieri vor fi decişi prin tragere la sorţi din rândul spectatorilor proiecției El Clasico (joi, 27 octombrie de la 20:30 la Cinema Eforie), iar tot ce vor afla iniţial sunt detaliile despre starea vremii la destinaţie şi ce haine trebuie să-şi pună în bagaje, iar la aeroport vor afla şi destinaţia către care vor decola.

HipTrip Travel Film Festival (27-30 octombrie, Cinema Eforie și Cinemateca Union) este un festival dedicat cinefililor dependenți de călătorii, precum și celor care caută inspirație pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, prin viziunea cineaștilor care l-au creat.

Biletele pentru HipTrip Travel Film Festival se găsesc pe eventbook.ro. Detalii suplimentare pe hiptrip.ro şi pe pagina de facebook a evenimentului.

Foto: HipTrip Travel Film Festival 2017 – hiptrip.ro

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

25
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Our Sunhi”, penultimul film al prolificului regizor sud-coreean Hong Sang-soo, un răsfățat al marilor festivaluri, a fost premiat în 2013 la Locarno pentru regie și a fost inclus recent de revista franceză Cahiers du Cinema în topul pe 2014.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

23
/01
/15

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiția Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

23
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Cu „Boyhood”, probabil cel mai de succes film al său, Richard Linklater readuce cinematograful la origine, reafirmându-i capacitatea unică de a înregistra scurgerea timpului. Este un film despre fiecare din noi, despre vârstele prin care trecem fără a le conştientiza până la capăt.

22
/01
/15

Guvernul rus va prelua controlul în privinţa lansărilor cinematografice, în încercarea de a proteja şi promova producţiile locale. Vladimir Medinsky, ministrul rus al Culturii, a declarat că măsura luată va asigura refacerea bugetelor producţiilor locale, potrivit unor articole din presă.

22
/01
/15

Lungmetrajul “AFERIM!” în regia lui Radu Jude va avea premiera mondială pe 11 februarie la Berlinale. Pelicula a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, eveniment ajuns la cea de-a 65-a ediție și care se va desfășura în perioada 5-15 februarie 2015.