Începe Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-les-films-de-cannes-a-bucarest-3/

În Bucureşti, gala de deschidere a Les Films de Cannes à Bucarest este programată vineri, de la ora 19:00 la Cinema PRO, în prezenţa sărbătoritului ediţiei, Vlad Ivanov şi a cineastului Claude Lelouch.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2019

Claude Lelouch va prezenta cel mai recent film al său, Les plus belles années d’une vie și va participa după proiecţie la o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Tot azi, Claude Lelouch va prezenta la sala Elvire Popesco de la ora 18:00 şi  filmul care i-a adus un Palme d’Orși un premiu Oscar, Un homme et une femme.

La Cinema Muzeul Țăranului, regizorulBálint Kenyeres și actorul Vlad Ivanov, vor fi prezenţi pentru o discuţie cu publicul la proiecția filmului Hier, de la ora 20:30. Hiereste proiectat în cadrul retrospectivei pe care festivalul o organizează pentru Vlad Ivanov, cu ocazia împlinirii a 50 de ani – intitulată Ivanov 50.

Cinefilii vor avea ocazia să participe la o conversaţie mai amplă cu Claude Lelouch, sâmbătă 19 octombrie, la sala Elvire Popesco, la finalul proiecției Les plus belles années d’une vie, moderată de criticul de film Ionuţ Mareş, dialog urmat de conferinta Débat des auteurs, încarecelor doi li se va alătura, de la ora 16:45, și regizorul Elia Suleiman pentru o discuţie despre starea cinematografului de astăzi.

Din 18 octombrie începe și Les Films de Cannes àCluj(18-20 octombrie). Marile premii de la Cannes se vor vedea la Cinema Victoria, iar seara de deschidere se va desfășura în prezența actorilor Daniel Plier și Emil Măndănac, care vor sta de vorbă cu publicul după proiecția filmului Maria, Regina României.

Les Films de Cannes àTimișoara (18-20 octombrie) ia startul tot vineri, la Aula Magna a Universității de Vest. Cinefilii vor putea urmări în prima zi comedia clasică spaniolă Bienvenido Mister Marshall, filmul Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, dar și Timișoara, decembrie 1989, a regretatului Ovidiu Bose Paștină.

Cinefilii din Iași sunt invitați, tot vineri, la deschiderea celei de-a patra ediții a Les Films de Cannes àIași (18-20 octombrie), care se va desfășura la Cinema Ateneu. Evenimentul va începe cu proiecția filmului documentar Cannes, le festival libre, în prezența Irinei Margareta Nistor. Apoi şi publicul ieşean va putea vedea filmul Dolor y Gloria, de Pedro Almodóvar, câștigătorul premiului pentru interpretare masculină.

Printre proiecțiile de neratat ale acestei ediții se numără filmele de la Cannes care nu au fost achiziționate de distribuitori pentru fi proiectate în cinematografe în România. Proiecțiile din cadrul Les Films de Cannes àBucarestsunt, probabil, unica șansă de a le vedea pe ecran mare.

A Hidden Life, în regia lui Terence Malick, inclus în competiția principală la Cannes 2019, se va vedea pe 20 octombrie la Cinema Pro și pe 26 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului. Inspirat dintr-un fapt real, noul film al celebrului regizor american spune povestea unui erou necunoscut, unul dintre cei mulți pe care istoria nu i-a înregistrat. Franz Jägerstätter, un țăran austriac, refuză să lupte alături de naziști, în cel de-al Doilea Război Mondial, este acuzat de trădare și condamnat la moarte.„A Hidden Lifee o operă de geniu, în sfârșit o justificare a stilului lui Malick din ultima perioadă”, citim pe London Evening Standard

Legendarul Malick a fost prezent la Cannes de trei ori şi a obţinut un Palme d’Orîn 2011, pentru Tree of Lifeşi Premiul pentru cea mai bună regieîn 1979 pentru Days of Heaven. „Nu există un alt regizor în viață a cărui operă să fie obiectul unei anticipații atât de copleşitoare și de trepidante, alimentată de lunga așteptare pe care devotații trebuie s-o îndure pentru un nou film. Se întâmplă asta în parte datorită devoțiunii cineastului pentru mizanscena meticuloasă, artizanală, și în parte din cauza secretismului cu care sunt înconjurate proiectele sale: un film de Malick e mai mult decât un eveniment – are însuşirile unei ceremonii religioase”, citim pe Telegraph

Chambre 212, în regia lui Christophe Honoré, câștigătorul premiului de interpretare feminină în cadrul Un Certain Regard, se va vedea în cele două duminici ale festivalului, pe 20 octombrie, la Cinema Pro, și pe 27 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului. După 20 de ani de căsătorie, Maria decide să-și părăsească domiciliul conjugal. Într-o noapte, pleacă să doarmă la un hotel din apropiere, în camera 212, de la fereastra căreia se vede perfect apartamentul ei, soțul ei, fostul ei mariaj. „Regizorul extinde limitările genului cu o perspectivă proaspătă ce se învecinează cu fantasticul”, aflăm de pe Little White Lies. În timp ce Screen International cataloghează filmul ca fiind„asumat teatral şi fantezist, nu pentru toate gusturile, dar proiectează o strălucire caldă ce ar putea atrage romanticii incurabili, cinefilii nostalgici şi fanii lui Christophe Honoré.”

Sibyl, în regia lui Justine Triet, s-a văzut în competiția principală de la Cannes iar în București va fi proiectat la Cinema Elvire Popesco, pe 18 octombrie și la Cinema Pro, pe 22 octombrie. Sibyl e o scriitoare convertită la psihanaliză. Dorința de a scrie este însă atât de puternică, încât decide să renunțe la mare parte din pacienți. În timp ce caută inspiraţie pentru următoarea carte, o tânără actriță o imploră s-o primească. „Triet manevrează materialul cu grație și cu măiestrie și o îndrumă pe actriţa Virginie Efira spre una dintre cele mai impresionante și mai complexe interpretări ale sale de până în acest moment.”

Nina Wu, regizat de Midi Z și proiectat în Un Certain Regard la Cannes, se va vedea pe 20 octombrie, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României și pe 27 octombrie la Cinema Elvire Popesco.

Nina și-a părăsit familia și orașul de provincie cu opt ani în urmă, pentru a-și construi o carieră de actriță în Taipei. Agentul ei, Mark, insistă să dea o probă pentru rolul principal feminin într-un film de spionaj a cărui acțiune se petrece în anii 60. Un rol dificil, pentru că implică scene de sex explicit și nuditate. Succesul e fulminant, însă starea ei psihică e în cădere liberă. „Memoria traumatică e un lucru puternic și intriga alunecoasă a filmului sapă chiar la rădăcinile ei, cu perspectiva îndrăzneață și tragică asupra consimțământului și a abuzului”, citim pe One Room With A View

Jeanne, în regia lui Bruno Dumont, câștigătorul unei Mențiuni speciale în Un Certain Regard la Cannes 2019, va putea fi văzut în București pe 24 octombrie la Cinema Elvire Popesco și pe 25 octombrie, la Cinema PRO. Anul 1429. Războiul de 100 de ani face ravagii. Jeanne, învestită cu o misiune războinică și spirituală, eliberează orașul Orléans și-l repune pe tronul Franței pe moștenitorul de drept.  Împotriva ei se deschide un proces la Rouen, menit să-i distrugă credibilitatea.

Bruno Dumont a regizat primul său lungmetraj la vârsta de 38 de ani: La vie de Jésus (1996), turnat în Bailleul, locul natal. Pelicula i-a adus prestigiu imediat: a fost selecționat în Quinzaine des réalisateurs și a câștigat o Caméra d’Or pentru film de debut. Dumont creează opere frustre, dificile, singulare. La Cannes, se întoarce în 1999, în competiție, cu L’humanité care îi aduce Marele Premiu al Juriului și Premiul dublu de interpretare pentru cei doi actori amatori. În 2006, Flandres, un film dur despre devastarea provocată de război, primeşte, din nou, Marele Premiul al Juriului la Cannes.

„Jeanne e ruda mai inteligentă, mai răguşită, a sprinţarei Jeannette. Dumont ne învață cum să experimentăm acest film limbut: așteptând cântecul, privirile, tiparele vizuale și, mai ales, trupul animat”, citim pe Cinema Scope.

The Gangster, the Cop, the Devil, în regia luiWon-Tae Lee, proiectat în afara competiției, la Cannes 2019, va putea fi văzut pe 21 octombrie la Cinema PRO și pe 26 octombrie la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. După ce supraviețuiește unui atac violent al unui criminal în serie, Jang Dong-su, un cunoscut interlop, este nevoit să formeze un parteneriat improbabil cu un detectiv local. „Pe cât e de amuzat e să-l vezi pe Lee cum căsăpește oameni și se plimbă de colo-colo într-o cămaşă în dungi lucioasă, la fel de plăcut este să-l vezi cum plănuiește totul, de la un capăt la altul”, povestește cronica de pe Variety

Programul complet al ediției a 10-a a Les Films de Cannes à Bucarestpoate fi găsit pe site.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.