Începe Pelicam online, cel mai verde festival de film din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-pelicam-online-cel-mai-verde-festival-de-film-din-tara/

De vineri, 10 iulie, timp de zece zile, cele mai recente documentare de mediu, din 14 ţări, vor fi difuzate gratuit, în premieră naţională, pe online.pelicam.ro, în cadrul celei de-a 9-a ediţii Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, desfăşurată exclusiv online.

Un articol de Liliana Matei|10 iulie 2020

Este primul an când festivalul nu va avea loc la Tulcea, așa cum era programat în fiecare vară.

Fiecare film din selecția festivalului va putea fi văzut o singură dată, în proiecție unică, la ora programată. Unele proiecții vor fi însoțite la final de discuții cu realizatorii. Programul integral este disponibil pe site-ul oficial Pelicam: pelicam.ro, la secțiunea Festival 2020.

Întâlnirile Pelicam

În prima zi de festival, de la ora 12:30, publicul va avea ocazia să cunoască virtual o tânără activistă de mediu care a călătorit în peste 80 de țări și a trăit pe mare, pentru a răspândi mesaje despre importanța protejării mediului înconjurător, navigând pe oceane la bordul celebrelor nave Sea Sheperd și Rainbow Warrior: brazilianca Barbara Veiga, fotografă și realizatoare de filme.

Discuția, cu tema Seven Years on Seven Seas, va avea loc vineri, 10 iulie, de la ora 12:30 și va putea fi urmărită LIVE simultan pe pagina de facebook Pelicam și pe online.pelicam.ro. Interviul va fi moderat de Anca Iosif, reporter Decât o Revistă. Pentru cei care nu vor putea urmări live discuția, ea va rămâne înregistrată pe pagina de facebook Pelicam.

Deschiderea oficială

Seara, documentarul Prețul Paradisului, prezentat în premieră națională, va deschide oficial Festivalul Pelicam vineri, 10 iulie, de la ora 21:00. Oare chiar totul se poate cumpăra cu bani? Este întrebarea la care filmul încearcă să găsească un răspuns, urmărind povestea insulei Sark din Canalul Mânecii, unde comunitatea locală, apropiată naturii, se opune investițiilor a doi frați miliardari.

Competițiile festivalului

Programul Pelicam include două secțiuni competiționale: Competiția Internațională și Eastern Docs, dedicată documentarelor din Europa de Est și Centrală.

Animații, documentare scurte și ateliere online pentru copii și tineri

În cadrul Pelicam Junior, copiii și tinerii cu vârste între 7 – 14 ani vor putea afla mai multe despre ritmul naturii și echilibrul ecosistemelor. În cele două weekend-uri de festival (11-12 iulie, respectiv 18-19 iulie), festivalul oferă un program pentru întreaga familie.

Sâmbătă, 11 iulie, de la ora 11:00, cei mici vor putea participa la un atelier interactiv de ecologie, cu titlul Întrecere virtuală! Vrei să fii miliardar?, realizat în parteneriat cu Seneca EcoLogos, în timp ce duminică, de la ora 11:00, va avea loc proiecția Viața secretă a grădinii (Franța, 2018). Înscrierile pentru atelier se fac la adresa: [email protected].

Sâmbătă, 18 iulie, de la ora 11:00, va avea loc un nou atelier interactiv Dunărea este și a mea! Ce legătură are apa din cada mea cu Dunărea? Pentru înscrieri, este necesar un mail către [email protected].

În ultima zi de festival, duminică, 19 iulie, de la ora 11:00, tot în cadrul Pelicam Junior vor fi proiectate o serie de scurtmetraje curatoriate de Festivalul de Film de Mediu Ecozine din Zaragoza, Spania. O pădure magică, un cântec de leagăn pentru păsări și aventurile unui grup de școlari-activiști sunt câteva din poveștile care îi așteaptă pe cei mici.

Tinerii și activismul de mediu: discuție specială

Documentarul Messages from the end of the world / Mesaje de la capătul lumii (Elveția, 2018), dedicat adolescenților, va fi proiectat vineri, 17 iulie, de la ora 17:00, și va fi urmat de o discuție cu protagoniștii filmului  – dintre care Tessa Viglezio, aflată în prezent în regiunea Arctică, la cercetare, va intra în direct dintr-un mediu inedit.

07
/07
/22

Cea de-a XXX-a ediţie a Festivalului Internațional de Scurtmetraje „Curtas Vila do Condeˮ se va desfășura, în perioada 9-17 iulie 2022, la Teatrul Municipal, Galeria de artă cinematografică „Solarˮ și în alte 28 de locuri din orașul portughez Vila do Conde, dintre cele mai diverse: clădiri istorice, unități comerciale, cafenele, grădini, străzi sau piețe.

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.