Începe prima ediție a Festivalului Internațional Film O’Clock
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-prima-editie-a-festivalului-international-film-oclock/

Festivalul Internaţional Film O’Clock începe sâmbătă, 27 februarie, iar spectatorii se pot bucura, până pe 3 martie, de proiecţii atât fizice, la Cinema Muzeul Țăranului, dar şi online.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2021

Biletele sunt disponibile în număr limitat iar pentru proiecțiile fizice se pot achiziționa de pe Eventbook iar pentru cele online de pe platforma Festival Scope.

Cele 5 zile zile de festival reunesc 20 de filme de scurt și lung metraj din cele 5 țări participante – Lituania, România, Grecia, Egipt și Africa de Sud, două evenimente pentru profesioniștii din industrie ce dezbat patrimoniul cinematografic și oportunitățile de cooperare dintre țări, sesiuni de Q&A cu invitați, moderate de criticul de film Cristi Mărculescu dar și întâlniri de socializare online, numite National Cocktails. 

Competiția de scurtmetraje include 15 titluri – o animație, două documentare și douăsprezece ficțiuni, alese de un colectiv de curatori din fiecare țară participantă:

  • Bucureștiul văzut de sus / Bucharest Seen from Above, r. Andrei Ștefan Răuțu, 17 min, România
  • Community Gardens, r. Vytautas Katkus, 15 min, Lituania
  • Contraindicații / Contraindications, r. Lucia Chicoș, 19 min, România
  • Dummy, r. Laurynas Bareiša, 13 min, Lituania
  • Mthunzi, r. Tebogo Malebogo, 9 min, Africa de Sud
  • Opinci / My father’s shoes, r. Anton & Damian Groves, 18 min, România
  • One Life, r. Marija Stonyte, 19 min, Lituania
  • Pathologies of Everyday Life, r. Alexandros Papathanasopoulos, 11 min, Grecia
  • Postcards from The End of The World, r. Konstantinos Antonopoulos, 23 min, Grecia
  • Sunday At Five, r. Sherif El Bendary, 17 min, Egipt
  • The Letter Reader, r. Sibusiso Khuzwayo, 29 min, Africa de Sud
  • The Mouse Story, r. Miltiades Christidis, 15 min, Grecia
  • The Promised, r. Ahmed Elghoneimy, 19 min, Egipt
  • Ward’s Henna Party, r. Morad Mostafa, 22 min, Egipt
  • What Did You Dream?, r. Karabo Lediga, 19 min, Africa de Sud

Scurtmetrajele din competiție vor concura pentru două premii în bani. Publicul își va alege favoritul prin vot online, Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj în valoare de 1000 Euro, va fi acordat producătorului – persoană fizică sau juridică. Premiul special oferit de organizatori, în valoare de 600 de euro, va fi acordat regizorului cu o contribuție artistică remarcabilă la frumusețea cinematografiei contemporane. 

Secțiunea de filme clasice este reprezentată de pelicule ce fac parte din moștenirea culturală a fiecărei țări participante în proiect:

Fata și ecoul (The Girl and The Echo), regia Arūnas Žebriūnas, 1964, 66’

Balanța, regia Lucian Pintilie, 1992, 105’

Zi liberă (Day Off), regia Vasilis Vafeas, 1982, 75’

Rugăciunea privighetoarei (The Nightingale’s Prayer), regia Henry Barakat, 1959, 109’

Katrina, regia Jans Rautenbach, 1969, 99’ 

Atât selecția competițională, cât și cea de filme clasice, este curatoriată de Mirona Radu (regizor, curator, România), Dian Weys (regizor, scenarist, Africa de Sud), Andrew Mohsen (critic de film, curator, Egipt), Ioanna Kryona (regizor, curator, Grecia) și Rimantė Daugėlaitė (consultant de film, Lituania).

Printre profesioniștii care vor participa la evenimentele de industrie se numără Jana Mikulevič (Film Center – Centrul Lituanian de Film, departamentul de Promovare, informare și Patrimoniu), Aleksas Gilaitis (co-fondator și curator principal al singurului festival anual de film de arhivă din Lituania și Țările Baltice), Angeliki-Lina Milonaki (președinte al Film Office – Macedonia Centrală și Grecia, jurnalist și istoric de film), Marianne Khoury (cineast și consultant, Egipt), Vasilis Vafeas (Asociația Producătorilor de Film Greci), Ioanna Peteinaraki (producător, Moving Rooster Productions), Mark Lotfy (artist vizual, producător și regizor, Egipt).

Festivalul Internațional Film O’Clock propune spectatorilor transpunerea experienței de vizionare tipică sălii de cinema în mediul online, motiv pentru care filmele vor fi disponibile la o oră exactă, pentru un timp limitat, timpul petrecut împreună, chiar și în spații diferite, stând la baza conceptului festivalului. 

Mai multe informații: www.FoC-IFF.com | [email protected].

Festivalul Internațional Film O’Clock este un eveniment inițiat de Mirona Radu, profesionist în industria filmului cu o experiență de aproape 10 ani în producție și distribuție de film, precum și festivaluri internaționale, organizat de Creatrix Fama și Culture Reality.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.