Începe TIFF Sibiu: zile pline de filme, cine-concerte și invitați speciali, între 7 și 10 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-tiff-sibiu-zile-pline-de-filme-cine-concerte-si-invitati-speciali-intre-7-si-10-iulie/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 şi 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai aşteptate şi premiate producţii ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră şi cine-concerte vor avea loc în două spaţii outdoor, dar şi în cinema. TIFF Sibiu se va desfăşura în Piaţa Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piaţa Habermann şi la Cine Gold. Sloganul ediţiei este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor faţă de războiul din Ucraina şi un îndemn la creaţie, nu la distrugere.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2022

În prima zi de festival, spectatorii vor putea urmări Competiția oficială/ Official Competition, un film aplaudat la festivalurile de la Veneția și San Sebastián. Cea mai recentă producție a duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn și Gastón Duprat le va oferi spectatorilor șansa de a-i revedea pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez. Tot joi are loc și premiera Operațiunea Mincemeat / Operation Mincemeat, în regia lui John Madden, cu Colin Firth în rolul principal. O dramă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filmul este o poveste ingenioasă cu spioni. Programul primei zile include și proiecțiile Alcarràs, filmul care a câștigat Ursul de Aur la Berlin în 2022, regizat de Carla Simón, dar și Cut!, o dramă-comedie cu zombie semnată de originalul Michel Hazanavicius, care a deschis anul acesta Festivalul de la Cannes.

Programul TIFF Sibiu include și cele mai așteptate filme românești ale sezonului: Metronom, în regia lui Alexandru Belc, câștigătorul Premiului pentru Regie în secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2022, va fi proiectat în Habermann Markt vineri, 8 iulie. Lista de filme românești continuă cu premiera Nunți, Botezuri, Înmormântări (r. Alexandru Lustig), cu Șerban Pavlu în rolul principal, dar și cu avanpremiera Balaur (r. Octav Chelaru), Nimic despre dragoste (r. Florin Piersic Jr.), dar și Pentru Mine Tu Ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu), documentarul care a câștigat premiul secțiunii What’s Up, Doc? la TIFF 2022, sau Miracol (r. Bogdan George Apetri), lungmetrajul câștigător al premiului Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2022. O parte dintre echipele filmelor din program vor fi prezente la Sibiu pentru a intra în dialog cu spectatorii.

De neratat va fi și proiecția inovatorului Orice, Oriunde, Oricând / Everything, everywhere, all at once, o comedie despre multivers devenită super hit în SUA, care va beneficia de o singură proiecție la Sibiu, sâmbătă, de la 21:45 în Piața Habermann.

Sibienii sunt așteptați să se bucure și de două cine-concerte impresionante: Häxan, capodopera horror suedeză regizată de Benjamiin Christensen în 1922 va fi acompaniată live de artistul Maatus Pealler vineri, 8 iulie, de la 21:45 în Piața Huet. The Lodger, remarcabilul lungmetraj semnat de Alfred Hitchcock în 1927 și inspirat de povestea lui Jack Spintecătorul va fi acompaniat live de DJ DUBASE, duminică, 10 iulie, de la 21:45, tot în Piața Huet.

Și cei mici sunt așteptați la film, ca parte din programul EducaTIFF, în diminețile de weekend, la CineGold, unde vor fi proiectate filme precum Eu sunt Zlatan / I am Zlatan (r. Jens Sjögren), Loc de joacă / Un Monde (r. Laura Wandel) sau Familia Adevarată / La Vraie Famille (r. Fabien Gorgeart).

Proiecțiile TIFF Sibiu din Piața Huet și din cadrul programului EducaTIFF la Cine Gold sunt cu intrare liberă. Accesul la filmele EducaTIFF se face în baza rezervării unui bilet cu valoare 0. Pentru Piața Huet nu e nevoie de rezervare.

Biletele au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro, dar și în aplicația oficială TIFF. Programul complet al celor patru zile de festival poate fi descoperit pe sibiu.tiff.ro si pe pagina de Facebook a Festivalului.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.