Infinitezimal, o nouă revistă de cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/infinitezimal-o-noua-revista-de-cultura/

Ieri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a avut loc lansarea revistei culturale Infinitezimal, condusă de criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Publicaţia de 44 de pagini, în format mare, va avea o apariţie trimestrială.

Un articol de Adina Scorţescu|31 octombrie 2013

Ieri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), a avut loc lansarea revistei culturale Infinitezimal, condusă de criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Publicaţia de 44 de pagini, în format mare, va avea o apariţie trimestrială.

Infinitezimal este o publicație de cultură și artă trimestrială, care se adresează nu doar filologilor și altor cercuri restrânse de umaniști, cât publicului intelectual din sfera științelor exacte.

Într-o formulă grafică spectaculoasă, marca Mihai Păcurar, publicația acoperă un spectru generos de subiecte și realități, care va varia la fiecare număr: instalații grafice uriașe, texte și documente inedite, rarități, traduceri în premieră, eseuri ample de analiză, interviuri, rubrică consistentă de muzică, rubrică de matematică, rubrică de arhitectură, un ghid critic de cronici de carte, teatru, artă vizuală și film.

Sebastian-Vlad Popa, directorul Infinitezimal, a spus că publicația, cu aspectul ei anacronic (format mare, pagini care foșnesc) este un „manifest al hârtiei”, iar una dintre caracteristicile ei este faptul că multe texte au o apartenență pe care și-o asumă întreaga redacție, „făcând din această publicație un corp care se acordează ca un instrument muzical”.

Infinitezimal

Infinitezimal s-a lansat în cadrul FNT, la Fundația Löwendal

Prezent la lansare, compozitorul Vasile Șirli, a fost entuziasmat de apariţia unei reviste în format tradiţional: „Suntem năpădiți de hard-disk-uri și nu știu ce vor face arheologii culturali, cum se vor descurca, peste ani, cu atâtea formate electronice. Hârtia rămâne și transmite spiritul zilei, al epocii.”

Echipa redacțională a Infinitezimal e formată din tineri jurnaliști și scriitori: Iuliana Dumitru, Diana Oprea, Vincențiu Iacob, Alexandru Uiuiu, Mihai Păcurar (art director, scenograf), Gabriel Martin (comunicare), Răzvan Adam (secretar general de redacție).

La primul număr al proiectului au contribuit Matei Vișniec, Ioana Ieronim, Dan Dediu, Valentina Sandu-Dediu, Ioan Groșan, Vlad Văidean, Radu Stănese, Roxana Utale.

 INFO

Infinitezimal costă 5 lei și se găsește în rețeaua librăriilor Humanitas din București și din țară, la librăria Bastilia, librăria Cărturești (Verona), librăria franceză Kyralina și la chioșcul Muzeului Literaturii Române. Următorul număr va apărea la sfârșitul lunii noiembrie.

16
/11
/15

În urmă cu mai bine de un secol, într-o zi de 16 noiembrie (1903) se năştea Dumitru Staniloae, autoritate proeminentă a teologiei europene și cel mai mare teolog român. Membru titular al Academiei Române, Părintele Staniloae a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării "Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii" (în douăsprezece volume).

13
/11
/15

Trei scrisori în original adresate, în anii 1933-1934, de Constantin Noica lui Emil Cioran vor fi prezentate publicului, în premieră, sâmbătă, în cadrul unei expoziții ce va avea loc la Biblioteca Județeană "Astra" din Sibiu, cu ocazia manifestării "Zilele Emil Cioran". Aceste scrisori, care arată prietenia dintre Noica și Cioran, fac parte dintr-un număr de 600 de manuscrise donate bibliotecii sibiene de fratele lui Emil Cioran, Aurel.

11
/11
/15

În perioada 18-22 noiembrie 2015, Grupul editorial ALL va fi prezent la cea de-a XXII-a ediție a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învățătură. Cu această ocazie, va fi lansată ediția a doua a campaniei Cartea în așteptare, un proiect care încurajează lectura și cultivarea interesului pentru cărți în rândul tinerilor.

11
/11
/15

Joi, 12 noiembrie 2015, , începând cu ora 19.00, la Connect Hub (Bulevardul Dacia, nr. 99, etaj IV). scriitorul Răzvan Petrescu îşi lansează cel mai recent volum, “Ursulețul lui Freud” (editura Curtea Veche). Organizatorii evenimentului promit “o seară liniștită, dar tulburată de hohote de râs, şi o altfel de abordare a indecențelor literare.”

10
/11
/15

Marți, 17 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de literatură au întâlnire, la Clubul Țăranului, cu David Grossman, unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni, precum și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai politicii țării sale.

06
/11
/15

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

04
/11
/15

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.

27
/10
/15

De ce trebuie să-i mulțumim... prostiei? Aflăm de la Erasmus din Rotterdam, care a scris, acum mai bine de 500 de ani, „Elogiul nebuniei sau discurs spre lauda prostiei". Faimosul cărturar umanist s-a născut pe 28 octombrie 1466.