Infinitezimal, o nouă revistă de cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/infinitezimal-o-noua-revista-de-cultura/

Ieri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a avut loc lansarea revistei culturale Infinitezimal, condusă de criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Publicaţia de 44 de pagini, în format mare, va avea o apariţie trimestrială.

Un articol de Adina Scorţescu|31 octombrie 2013

Ieri, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), a avut loc lansarea revistei culturale Infinitezimal, condusă de criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Publicaţia de 44 de pagini, în format mare, va avea o apariţie trimestrială.

Infinitezimal este o publicație de cultură și artă trimestrială, care se adresează nu doar filologilor și altor cercuri restrânse de umaniști, cât publicului intelectual din sfera științelor exacte.

Într-o formulă grafică spectaculoasă, marca Mihai Păcurar, publicația acoperă un spectru generos de subiecte și realități, care va varia la fiecare număr: instalații grafice uriașe, texte și documente inedite, rarități, traduceri în premieră, eseuri ample de analiză, interviuri, rubrică consistentă de muzică, rubrică de matematică, rubrică de arhitectură, un ghid critic de cronici de carte, teatru, artă vizuală și film.

Sebastian-Vlad Popa, directorul Infinitezimal, a spus că publicația, cu aspectul ei anacronic (format mare, pagini care foșnesc) este un „manifest al hârtiei”, iar una dintre caracteristicile ei este faptul că multe texte au o apartenență pe care și-o asumă întreaga redacție, „făcând din această publicație un corp care se acordează ca un instrument muzical”.

Infinitezimal

Infinitezimal s-a lansat în cadrul FNT, la Fundația Löwendal

Prezent la lansare, compozitorul Vasile Șirli, a fost entuziasmat de apariţia unei reviste în format tradiţional: „Suntem năpădiți de hard-disk-uri și nu știu ce vor face arheologii culturali, cum se vor descurca, peste ani, cu atâtea formate electronice. Hârtia rămâne și transmite spiritul zilei, al epocii.”

Echipa redacțională a Infinitezimal e formată din tineri jurnaliști și scriitori: Iuliana Dumitru, Diana Oprea, Vincențiu Iacob, Alexandru Uiuiu, Mihai Păcurar (art director, scenograf), Gabriel Martin (comunicare), Răzvan Adam (secretar general de redacție).

La primul număr al proiectului au contribuit Matei Vișniec, Ioana Ieronim, Dan Dediu, Valentina Sandu-Dediu, Ioan Groșan, Vlad Văidean, Radu Stănese, Roxana Utale.

 INFO

Infinitezimal costă 5 lei și se găsește în rețeaua librăriilor Humanitas din București și din țară, la librăria Bastilia, librăria Cărturești (Verona), librăria franceză Kyralina și la chioșcul Muzeului Literaturii Române. Următorul număr va apărea la sfârșitul lunii noiembrie.

07
/05
/13

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia

26
/04
/13

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc o nouă seară japoneză la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Evenimentul a fost dedicat scriitorului Yasushi Inoue şi lansării nuvelei „Puşca de vânătoare“ în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction.

26
/04
/13

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. Filip Florian, Ion Ianoşi şi Lucian Boia s-au numărat printre cei premiaţi

24
/04
/13

CRONICĂ DE CARTE „Puşca de vânătoare“, de Yasushi Inoue, este o nuvelă diafană, de o sensibilitate translucidă, prin care discernem cele mai diverse nuanţe ale iubirii. Stilul suav, îngreunat cu o tristeţe aproape ireală, aminteşte de profunzimea psihologică a nuvelelor lui Stefan Zweig.