„Inimi cicatrizate“, un nou film de Radu Jude
https://www.ziarulmetropolis.ro/inimi-cicatrizate-un-nou-film-de-radu-jude/

,,Inimi cicatrizate” este o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului Max Blecher şi în special a romanului omonim.

Un articol de Andrada Văsii|3 septembrie 2013

,,Inimi cicatrizate” este o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului Max Blecher și în special a romanului omonim. 

După premiera mondială a scurtmetrajului ,,O umbră de nor”, în cadrul secțiunii Quinzaine des Realiasateurs la Cannes 2013 și recompensarea în cadrul Zilelor Filmului Românesc cu Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj în cadrul Transilvania International Film Festival și recent cu trofeul ,,Heart of Sarajevo”/ ,,Inima Orașului Sarajevo” pentru Cel mai bun scurtmetraj, regizorul Radu Jude pregătește un nou proiect cinematografic intitulat ,,Inimi cicatrizate”.

Regizorul Radu Jude continuă, cu acest nou proiect, să exploreze ,,relația omului cu corpul, cu finitudinea și cu degradarea corporală”, temă abordată și în scurtmetrajul ,,O umbră de nor”.

Inimi cicatrizate-o forță descriptivă

Legat de acest nou proiect regizorul Radu Jude menționează că el crede că forța cinematografului nu stă în poveste, nici în diversele filozofii din spatele poveștilor, ci în uriașa lui capacitate descriptivă.

Sper că acest film nu va ,,spune” ceva, nu va avea un ,,sens”, nu va comunica ,,semnificații”, sper doar că el va arăta, că va oferi descrierea amănunțită a unei experiențe umane limită la care să ne raportăm cu duioșie, cu teamă și cu respect.

Radu Jude,

regizor Inimi cicatrizate

Scenariul filmului ,,Inimi cicatrizate” este finalizat, în prezent casa de producție Hi Film se ocupă de finanțarea proiectului, producători din Franța și Germania exprimându-și deja interesul față de acest film bazat pe viața și opera unuia dintre cei mai mari scriitori români, Max Blecher – numit de Eugen Ionescu ,,Kafka român” și considerat de critica literară un remarcabil reprezentant al literaturii autenticității.

Inimi cicatrizate Radu Jude

Între timp, scurtmetrajul ,,O Umbră de Nor” își continuă parcursul festivalier în această toamnă în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Milano.

Inimi cicatrizate- proiectul unui regizor cu experiență

Radu Jude, regizorul filmului ,,Inimi cicatrizate”  a mai semnat și scurtmetrajele câștigătoare a numeroase premii ,,Lampa cu căciulă” și ,,Alexandra”. Lungmetrajul de debut, ,,Cea mai fericită fată din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, ,,Toată lumea din familia noastră”,  a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, și a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012.

,,Toată lumea din familia noastră” a obținut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internațional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF și Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

Foto credit: Cinemagia

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.