Innersound New Arts Festival 2018, la finalul ediției a cincea
https://www.ziarulmetropolis.ro/innersound-new-arts-festival-2018-la-finalul-editiei-a-cincea/

Cifre de final la cea de-a cincea ediţie a festivalului InnerSound New Arts Festival, desfăşurat la sfârşitul lunii august – început de septembrie.

Un articol de Corina Dima|25 septembrie 2018

Bucureștiul se bucură de prezența a numeroase festivaluri de muzică, teatru, film, dans etc. În peisajul cultural bucureștean, și-au făcut apariția timid, de câțiva ani, festivaluri mai mici, cu personalitate care pun laolaltă mai multe arte. În această direcție de expresie artistică se înscrie și InnerSound New Arts Festival, un festival tânăr și foarte inimos, ajuns anul acesta la ediția cu numărul cinci.

InnerSound este singurul eveniment independent din România ce aduce o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, filmul și multimedia.

Pescurt, festivalul funcționează ca o platformă de promovare pentru tinerii muzicieni (fie că sunt compozitori sau instrumentiști), pentru fotografi, artiști vizuali sau multimedia și regizori.

InnerSoundeste un deschizător de drumuri în domeniul artelor contemporane, muzica contemporană cultă dând tonul reîntâlnirilor dintre arte, pe tărâmul unde experimentul și inovația sunt cuvinte la ordinea zilei.

Festivalul InnerSound în cifre, la final de ediție 2018:

65 de artiști, 25 de premiere absolute în creații muzicale, cinematografice și multimedia, 5 premiere românești.

Juriul Festivalului a premiat și tinerii cei mai ambițioși, reprezentanți ai diverselor arte, astfel:

InnerSound Trophy a ajuns la Nelio Costa (Brazilia) pentru video și Alexandru Ştefan Murariu –  muzica pentru „Space Invader”. Trofeul InnerSound este o creație a sculptorului Liviu Marcu. Premiul de popularitate „Teodora Maftei” a mers la Eduard Fulop – video și Irina Vesa – muzica pentru „Grey Area”. Irina Marinescu și Ana-Maria Irimia pentru video și Dan Popescu care a realizat muzica pentru „Paparuda” au primit mențiunea specială.

De menționat sunt și cei 65 de artiști (din Norvegia, Olanda, Danemarca, Islanda, Franța, Austria, Brazilia și din România) prezenți în cele cinci zile de festival: cvartetul de coarde Arcadia (RO), Ana Giurgiu-Bondue (RO/FR), Zona Imaginarium (RO), ansamblul cameral SonoMania, dirijoarea Simona Strungaru, Barbara Lüneburg (DE/AT), Daniel Formo (NO), Stephanie Pan / Vitaly Medvedev (NL), SiGRUN (IS), ZoliToth (RO), MitoșMicleușanu (RO), Rowan Tara de Freitas (GB/DE), IoanaDobroiu (RO) șialții. Ne-am bucurat de cinci premiere românești – Stephanie Pan și Vitaly Medvedev, (Olanda) Daniel Formo (Norvegia), Sigrun (Islanda), Barbara Lueneburg (Austria), workshopul The Hand made Image – Rowan Tara de Freitas (UK – Germania).

Spectacolele, concertele, expozițiile proiecțiile și performance interactive din cadrul festivalului au fost găzduite de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Apollo 111, Galateca și Cinema Elvira Popescu.

Andrei Ujică

„Îi felicit pe toți concurenții pentru participarea la un eveniment atât de special. Sper ca tot mai mulți tineri să fie încurajați să creeze filme scurte mute, un domeniua tât de ofertant și expresiv. InnerSound este în primul rând un festival de muzică contemporană, așa că aș vrea să felicit în mod deosebit pe compozitorii care au scris pentru încercările cinematografice selectate în festival. Nivelul compozitorilor români este excepțional și trebuie să îl facem cunoscut în lumea filmului, pentru ca regizorii să colaboreze cu ei, pentru muzica din filmele lor. De asemenea, nivelul muzicienilor din ansamblul Sonomania, este impresionant, intrepretarea lor a fost extraordinară, la fel și dirijoarea Simona Strungaru”, a declarat scriitorul și regizorul Andrei Ujică, membru al juriului competiției de film mut.

Foto: InnerSound – Vlad Cristea

01
/04
/15

Dedicată celebrării carierei artistice a basului Mihnea Lamatic, solist al Operei Naţionale Bucureşti, Gala Aniversară Mihnea Lamatic aduce în prim-plan cele mai importante roluri de operă şi operetă pe care artistul le-a interpretat pe parcursul carierei sale. Evenimentul are loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Opera Națională București.

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?