Întâlnire la Muzeu cu Bernard Blistène și Ami Barak
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-la-muzeu-cu-bernard-blistene-si-ami-barak/

Muzeul Naţional de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marţi 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitaţii lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène şi Ami Barak, personalităţi de prestigiu ale artei contemporane.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2023

Bernard Blistène, director al Centrului Pompidou în perioada 2013 – 2021, în prezent director artistic al KANAL – Centre Pompidou din Bruxelles și președinte al programului „Mondes Nouveaux”, inițiat de președintele Emmanuel Macron, a fost inclus în topul Power 100 al celor mai influenți oameni din artă la nivel global, pe poziția 21.

Ami Barak este un curator și critic de artă independent, de origine română, stabilit la Paris. A fost președinte al IKT (Asociația internațională a curatorilor de artă contemporană) și inițiatorul evenimentului „Nuit Blanche” la Paris în 2003 și 2004. A fost curator al pavilionului României la Bienala de la Veneția în 2011, al „Momenta – Bienala imaginii” la Montreal în 2017, al Bienalei internaționale de fotografie, Daegu, Coreea de Sud în 2018, și al expoziției „Ex-East, istorii trecute și recente ale avangardelor române”, Espace Niemeyer, Paris în 2019.

„Întâlnirea la muzeu cu Bernard Blistène și Ami Barak reprezintă un moment privilegiat în care două mari personalități din lumea artei la nivel mondial își dezvăluie punctele de vedere asupra unor subiecte de mare interes legate de arta și lumea muzeelor de azi.” apreciază Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României. „Vom vorbi despre legăturile culturale ale Franței cu România, materializate în cadrul Sezonului România-Franța, când importante expoziții au avut loc la Centrul Pompidou, condus de domnul Bernard Blistène, dar și de proiectele viitoare la Muzeul Național de Artă al României. Vom afla de la cel care a condus cel mai important muzeu de artă modernă al lumii care sunt provocările actuale ale artei contemporane, de ce avem o expunere semi-permanentă Pompidou la Shanghai sau un proiect asemănător la Bruxelles. De asemenea, domnul Ami Barak ne va vorbi despre caracteristicile unei profesii de mare angajament, originară din lumea artelor plastice, cea de curator, „exportată” în ultimii ani către alte domenii ca muzica, filmul, teatrul”.

Evenimentul va include traducere simultană. Pentru participare se recomandă înscrierea la adresa [email protected].

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.