Muzeul Naţional de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marţi 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitaţii lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène şi Ami Barak, personalităţi de prestigiu ale artei contemporane.
Un articol de Petre Ivan|30 mai 2023
Bernard Blistène, director al Centrului Pompidou în perioada 2013 – 2021, în prezent director artistic al KANAL – Centre Pompidou din Bruxelles și președinte al programului „Mondes Nouveaux”, inițiat de președintele Emmanuel Macron, a fost inclus în topul Power 100 al celor mai influenți oameni din artă la nivel global, pe poziția 21.
Ami Barak este un curator și critic de artă independent, de origine română, stabilit la Paris. A fost președinte al IKT (Asociația internațională a curatorilor de artă contemporană) și inițiatorul evenimentului „Nuit Blanche” la Paris în 2003 și 2004. A fost curator al pavilionului României la Bienala de la Veneția în 2011, al „Momenta – Bienala imaginii” la Montreal în 2017, al Bienalei internaționale de fotografie, Daegu, Coreea de Sud în 2018, și al expoziției „Ex-East, istorii trecute și recente ale avangardelor române”, Espace Niemeyer, Paris în 2019.
„Întâlnirea la muzeu cu Bernard Blistène și Ami Barak reprezintă un moment privilegiat în care două mari personalități din lumea artei la nivel mondial își dezvăluie punctele de vedere asupra unor subiecte de mare interes legate de arta și lumea muzeelor de azi.” apreciază Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României. „Vom vorbi despre legăturile culturale ale Franței cu România, materializate în cadrul Sezonului România-Franța, când importante expoziții au avut loc la Centrul Pompidou, condus de domnul Bernard Blistène, dar și de proiectele viitoare la Muzeul Național de Artă al României. Vom afla de la cel care a condus cel mai important muzeu de artă modernă al lumii care sunt provocările actuale ale artei contemporane, de ce avem o expunere semi-permanentă Pompidou la Shanghai sau un proiect asemănător la Bruxelles. De asemenea, domnul Ami Barak ne va vorbi despre caracteristicile unei profesii de mare angajament, originară din lumea artelor plastice, cea de curator, „exportată” în ultimii ani către alte domenii ca muzica, filmul, teatrul”.
Evenimentul va include traducere simultană. Pentru participare se recomandă înscrierea la adresa [email protected].