‘Întâlnirea de joi’ de la MNAR, în cadrul expoziţiei ‘Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului’
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnirea-de-joi-de-la-mnar-in-cadrul-expozitiei-marturii-frescele-manastirii-argesului/

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) anunţă lansarea, joi, a unei noi serii de activităţi pentru public în cadrul expoziţiei „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului”.   Potrivit unui comunicat , sub genericul „Întâlnirea de joi”, prima din aceste reuniuni aduce faţă în faţă cu publicul echipa de curatori, restauratori, arhitecţi şi artişti multimedia care a […]

Un articol de Andrada Văsii|30 ianuarie 2013

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) anunţă lansarea, joi, a unei noi serii de activităţi pentru public în cadrul expoziţiei „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului”.

 

Potrivit unui comunicat , sub genericul „Întâlnirea de joi”, prima din aceste reuniuni aduce faţă în faţă cu publicul echipa de curatori, restauratori, arhitecţi şi artişti multimedia care a contribuit la crearea expoziţiei.

Iubitorii de artă sunt invitaţi în culisele organizării expoziţiei, pentru a afla detalii inedite din munca specialiştilor care au colaborat la articularea proiectului, de la povestea restaurării frescelor recuperate de la Mănăstirea Argeşului, până la conceperea parcursului expoziţional, a scenografiei şi a materialelor multi-media prezente în expoziţie.

La eveniment, care va fi moderat de Cristina Toma, specialist în educaţie muzeală (MNAR), sunt invitaţi să participe: Emanuela Cernea, curator al expoziţiei (MNAR), prof. univ. dr. Oliviu Boldura, arh. Liviu Constantinescu, director tehnic MNAR, arh. Cristina Constantin, Dilmana Yordanova.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la [email protected].

Deschisă până pe 26 mai, expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” reuneşte, în premieră, 31 din cele 35 de fragmente de frescă păstrate până astăzi din ansamblul decoraţiei murale al bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria voievodului Neagoe Basarab.

Atribuite zugravului Dobromir din Târgovişte şi echipei sale, care finalizează pictura în 1526, frescele au fost extrase în 1882, în contextul restaurării bisericii sub coordonarea arhitectului francez André Lecomte du Noüy în perioada 1875-1887.

Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă.

Sursa: Agerpres

25
/03
/15

La Teatrul Metropolis s-a jucat aseară „Cine e fazanul?“, de Georges Feydeau, un spectacol susținut de studenții UNATC, Anul III, Arta Actorului. Coordonatorul proiectului este conf. univ. dr. Paul Chiribuță, decanul Facultăţii de Teatru.

25
/03
/15

Teatrul de Artă București anunță participarea actorului George Constantinescu la Festivalul „25 De Ore De Teatru Non Stop”, cu evenimentul „25 de ore de PAM-PAM”, organizat în perioada 28-29 martie 2015, la Sibiu. Un eveniment inedit, un spectacol maraton în care un actor joacă timp de 25 de ore neîntrerupt, pe mai multe scene, acelaşi spectacol.

24
/03
/15

Cea de-a XIX-a ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu, eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se va desfășura în perioada 15-20 iunie 2015, la Hotel Ibis. Până în acest moment şi-au anunțat participarea companii și artiști din 8 țări, precum și din România.

24
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „De câte ori pierdeam un rol, o situaţie, o prietenie, îmi spuneam: nu-i nimic, dacă pierd înseamnă că sunt bogată. Poate am fost prea mândră, poate am fost doar comodă, poate mi-am dat prea multă importanţă, dar tot ce am făcut a fost de bună credinţă“, spunea Tanţi Cocea, una dintre cele mai interesante actriţe ale României.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), va ocupa funcţia de preşedinte al grupului Artmark, platforma privată de promovare culturală formată din şapte entităţi, printre care şi casa de licitaţii Artmark şi Lavacow.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

23
/03
/15

Miercuri, 25 martie 2015, de la ora 19:00, la Tetarul Metropolis se joacă „Cine e fazanul?” de Georges Feydeau. Spectacolul, susţinut de viitorii absolvenți ai Facultății de Teatru, face parte din acordul de parteneriat dintre UNATC „I. L. Caragiale” și Teatrul Metropolis. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

23
/03
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregătește câteva surprize spectatorilor, într-o ediție care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, povești pe muzică și colecția de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

23
/03
/15

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actrițe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Gala va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio și va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural.

23
/03
/15

Scriitoarea Aurora Liiceanu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".