Interviu în premieră cu regizorul Eugenio Barba, pe TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/interviu-in-premiera-cu-regizorul-eugenio-barba-pe-tvr2/

TVR 2 difuzează duminică, 7 aprilie, documentarul „Eugenio Barba, provocatorul” (în două episoade: de la ora 12 şi, respectiv, de la ora 12.30), care cuprinde un interviu în premieră absolută în România acordat de regizorul Eugenio Barba realizatoarei Sanda Vişan.

Un articol de Adina Scorţescu|4 aprilie 2013

TVR 2 difuzează duminică, 7 aprilie, documentarul „Eugenio Barba, provocatorul” (în două episoade: de la ora 12 şi, respectiv, de la ora 12.30), care cuprinde un interviu în premieră absolută în România acordat de regizorul Eugenio Barba realizatoarei Sanda Vişan.

Cu peste 40 de ani de carieră în teatru şi mai mult de 70 de piese, Eugenio Barba a devenit o referinţă de neocolit. Acesta a început prin a face cunoscută Europei occidentale originalitatea unui alt nonconformist, descoperit de el în lagărul socialist: Jerzy Grotowski.

„Toate spectacolele mele sunt ca un limbaj elaborat într-o manieră diferită. Întâi este limbajul verbal, cel al cuvintelor textului, apoi limbajul sonor, care nu e doar sonoritatea vocii, ci şi tot ceea ce ţine de dramaturgie, succesiunea evenimentelor sonore, muzica, zgomotul, tăcerea. Toate sunt surse de informaţie pentru spectator. Se adresează unei părţi a creierului care nu lucrează cu concepte, ca limbajul verbal. Al treilea limbaj este cel al dinamismului fizic, al reacţiilor fizice, al gesturilor, al mişcărilor, al imobilităţii. […] Dacă e posibil, trebuie să spunem aceste trei poveşti în acelaşi timp”, spune regizorul Eugenio Barba în cadrul interviului.

De ce a părăsit regizorul ţara natală – Italia? Care sunt originile teatrului lui Eugenio Barba? Care este istoria Teatrului Odin? Urmărind documentarul „Eugenio Barba, provocatorul”, telespectatorii au ocazia să afle răspunsul la aceste întrebări şi să-l cunoască pe nonconformistul regizor şi într-o altă ipostază – aceea de scriitor.

Documentarul poate fi urmărit simultan şi online, pe platforma video a Televiziunii Române TVR+, în secţiunea LIVE.

Foto: Rina Skeel



14
/02
/22

Anatomia unui clișeu, după un text de Alexandru Doru Spătaru, regia Chris Simion-Mercurian, scenografia Maria Miu este premiera care deschide seria noilor titluri propuse în anul 2022 de Teatrul Stela Popescu. În distribuţie Crina Matei, Ana Maria Ivan şi pianistul Nicolae Dumitru. Spectacolul va putea fi văzut în avanpremieră pe 17 februarie, ora 19 şi premieră pe 20 februarie, ora 19, la Sala mică a Palatului Naţional al Copiilor.

11
/02
/22

AU STRĂLUCIT LA METROPOLIS „Dacă teatrul poate modifica sau salva un singur om, salvează o lume. Eu cred că rostul teatrului este să ne facă mai buni şi el ne poate face mai buni.” Sunt cuvintele cu care Alice Barb își definește propria existență în teatru.

09
/02
/22

Pe 10 februarie, actorul Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. În rândurile care urmează, vă propunem o scurtă incursiune în biografia artistului care de-a lungul timpului a știut să se arate atât de generos pe scenă și atât de discret în afara ei. Din 2011, numele său se regăsește și pe Aleea Celebrităților din București, proiect inițiat de Teatrul Metropolis pentru a celebra valoarea artistică.

09
/02
/22

Cartea cu poze a copiilor cuminţi, în regia lui Máté Hegymegi, va fi deschisă din nou pe 11 şi 13 februarie, când această producţie a Teatrului Tamási Áron va avea două reprezentaţii. Pentru costumele acestui spectacol, Ilka Giliga a câstigat Premiul Scenograful Anului,  în cadrul Expoziţiei Spaţiul Vizual2022, de la FUGA – Centrul de Arhitectură din Budapesta.

08
/02
/22

Presa era foarte atentă la producțiile și evenimentele Teatrului Metropolis, în cel de-al doilea an de existență a instituției conduse de George Ivașcu. Citim puțin din presa culturală a anului 2008.

08
/02
/22

Uniunea Artei Coregrafice din România (UNACOR), în colaborare cu Teatrul de Balet din Sibiu (TBS) prezintă sâmbătă, 19 februarie 2022, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, de la ora 19:00, cea de a patra Gală a Uniunii Artei Coregrafice din România.

08
/02
/22

Joi, 10 februarie, de la ora 19.30 va fi difuzat live pe paginile de Facebook Cărturești, Teatrelli, Goethe-Institut București și Radio România Cultural un dialog special despre transformare artistică, tehnologie și viitorul artelor performative, pornind de la evenimentul lansării versiunii în limba română a spectacolului-experiment THE WALKS by Rimini Protokoll, gândit exclusiv sub forma unei aplicații pe telefon.

07
/02
/22

Un week-end relaxant poate începe pe 11 februarie, ora 19, la Sala Mică a Palatului Copiilor văzându-i pe Adrian Păduraru şi Alexandra Velniciuc la Teatrul Stela Popescu în spectacolul "Ceapa" de Dan Tudor, după "La cipolla" de Aldo Nicolaj, un titlu pe cât de simplu, pe atât de surprinzător, adaugă repertoriului Teatrul Stela Popescu o comedie cu note grave. Textul prolificului prozator italian Aldo Nicolaj vorbește relaxat despre lucruri serioase, amuzându-se copios, dar cu seninătate, de alegerile sau traiectoriile greșite din viața personajelor sale.

07
/02
/22

Teatrul Mic prezintă în datele de 13 și 19 februarie, de la ora 19:00, la Sala Studio - Gabroveni 57, premiera „Menajeria de sticlă”- piesa celebrului autor american Tennessee Williams, laureat al Premiului Pulitzer în 1948 și în 1955 pentru „Un tramvai numit dorință” și „Pisica pe acoperișul fierbinte”.

28
/01
/22

Născută pe 13 aprilie 1938, la Brăila, Cătălina Buzoianu s-a impus în teatrul românesc într-o manieră unică, dificil de surprins în câteva cuvinte. A montat peste 100 de spectacole în țară și peste hotare, inclusiv pe scena Teatrului Metropolis, a îndrumat generații de studenți, a fost admirată de colegii de breaslă și iubită de public.