Interviuri exclusive cu regizori şi actori cunoscuţi, la Zilele Filmului Românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/interviuri-exclusive-cu-regizori-si-actori-cunoscuti-la-zilele-filmului-romanesc/

Mai multe interviuri cu importanţi cineaşti români vor putea fi urmărite, în completarea proiecţiilor, la cea de-a şasea ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău, care va avea loc exclusiv online, în perioada 22-25 octombrie, pe site-ul zfrmd.ro.

Un articol de Liliana Matei|12 octombrie 2020

Timp de patru zile, cinefilii de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova vor avea şansa de a vedea gratuit 11 filme româneşti, atât noi, cât şi clasice, precum şi interviuri înregistrate cu regizori şi actori cunoscuţi.

Filmele vor fi disponibile spre vizionare doar la orele indicate în program, în timp ce interviurile pot fi găsite pe platforma zfrmd.ro pe întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentului.

ZFR s-a adaptat la noua situaţie determinată de pandemie, aşa că proiecţiile de la ediţia a şasea au fost mutate online. De asemenea, sesiunile de întrebări şi răspunsuri cu invitaţii, care aveau loc de obicei în sala de cinema, precum şi obişnuitele masterclass-uri au fost înlocuite cu mai multe interviuri exclusive cu cineaşti.

Publicul din Republica Moldova va putea astfel să îl cunoască mai bine pe Cătălin Mitulescu, unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai noului cinema românesc din ultimii aproape 20 de ani.

ZFR îi dedică secţiunea Focus din acest an, prin prezentarea celui mai nou film al său „Heidi” (2019), selectat la Festivalul de la Sarajevo, şi a primelor sale două lungmetraje, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006) și „Loverboy” (2011), ambele selectate la Festivalul de la Cannes.

Cele trei proiecţii din secţiunea Focus vor fi completate de câte un interviu cu Cătălin Mitulescu, care vorbeşte despre procesul de realizare a fiecărui film şi despre stilul său special de lucru.

În interviul care însoţeşte puternicul documentar „colectiv” (2019), prezentat la Veneţia şi în multe alte mari festivaluri, regizorul Alexander Nanau explică motivele care l-au determinat să abordeze subiectul efectelor pe care le-a avut în societatea românească tragedia din clubul bucureştean Colectiv din octombrie 2015 şi detaliază modul în care a gândit filmul.

De asemenea, veteranul regizor Nicolae Mărgineanu vorbeşte, într-un interviu pentru ZFR, despre deciziile luate în privinţa distribuţiei şi a stilului din cel mai nou film al său, „Cardinalul” (2019), precum şi despre interesul de lungă durată pentru suferinţele deţinuţilor politici din timpul comunismului.

Regizorul Liviu Săndulescu discută filmul său de debut, „Cărturan” (2019), despre un bărbat care află că mai are puţin de trăit.

La rândul său, cunoscutul actor Mihai Călin explică ce l-a atras la rolul său principal din „5 minute” (2019), de Dan Chişu, cum şi-a pregătit personajul, dar şi de ce este importantă implicarea civică.

Selecţia ZFR Chişinău mai cuprinde animaţia „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), de Anca Damian, filmele clasice „Meandre” (1967) şi „100 de lei” (1973), ambele incluse în secţiunea Retro, dedicată regizorului Mircea Săucan şi actorului Dan Nuţu, precum şi filmul pentru copii „Dumbrava minunată” (1981), de Gheorghe Naghi.

Mai multe informații puteți găsi pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum şi pe site-ul zfrmd.ro.

Zilele Filmului Românesc la Chișinău sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi Alternative Cinema din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.