Intr-un an se vor retrage de pe piata cartile care apar cu un ziar
https://www.ziarulmetropolis.ro/intr-un-an-se-vor-retrage-de-pe-piata-cartile-care-apar-cu-un-ziar/

Cărţile care apar alături de ziare sunt la final de carieră şi vor dispărea de pe piaţă în următorul an, pentru că cei care le cumpărau, în general oameni care nu intră în librării, şi-au umplut bibliotecile, a declarat  Mario De Mezzo, preşedintele Uniunii Editorilor din România. „Cărţile cu ziarul vor dispărea de pe piaţă […]

Un articol de Andrada Văsii|28 noiembrie 2012

Cărţile care apar alături de ziare sunt la final de carieră şi vor dispărea de pe piaţă în următorul an, pentru că cei care le cumpărau, în general oameni care nu intră în librării, şi-au umplut bibliotecile, a declarat  Mario De Mezzo, preşedintele Uniunii Editorilor din România.

„Cărţile cu ziarul vor dispărea de pe piaţă în următorul an, adică nu se vor mai publica titluri noi. Vor mai fi şi excepţii, în sensul că se va mai găsi câte unul care să publice o carte la câteva luni. Fenomenul de carte cu ziarul e cam pe final„, a spus Mario De Mezzo, care ocupă şi funcţia de director general al grupul editorial ALL.

El a explicat că editurile care publicau cărţi pentru ziare aveau tiraje de 100.000 de exemplare pentru un titlu, din care au vândut aproximativ 40.000 în ultimii ani, şi-au acoperit costurile de producţie, dar au rămas 60.000 de cărţi în depozite. Cu fiecare an care trece acele cărţi devin mai greu vandabile şi ajung, astfel, să fie scoase la vânzare cu trei lei exemplarul.

„Cea mai mare problemă cu aceste cărţi este că învaţă publicul cu o mentalitate greşită. Ajung să nu aprecieze cartea la valoarea ei şi aşteaptă s-o ia cu trei lei. În momentul în care scoţi o carte într-un tiraj de 100.000 de exemplare, din 40.000, pe care le vinzi la preţ normal, ţi-ai acoperit costurile de tiraj şi poţi da cartea cu oricât, şi cu un leu. Dacă o dă cu un leu, are un leu profit. Dar când scoţi o carte normală cu un tiraj de 2.500 de exemplare, pentru că ăsta e tirajul mediu în România, n-o poţi vinde cu trei lei, pentru că nu-ţi scoţi drepturile de autor, nu-ţi scoţi depozitare, transport… Trebuie să coste peste 20, în funcţie de calitate, de tipar„, a spus preşedintele Uniunii Editorilor din România (UER).

Acesta crede că fenomenul cărţilor apărute cu ziare s-a întors deja împotriva editorilor. Piaţa s-a suprasaturat, iar acum există o inflaţie de titluri într-un tiraj de inflaţie.

Pentru a deveni rentabile la preţuri mici, cărţile respective au fost publicate în tiraje de 60.000-100.000 de exemplare. Cărţile cu ziarele au început cu tiraje de 120.000 de exemplare, iar în prezent au scăzut pe la 40.000.

„Publicul de carte cu ziarul e un public aparte. O parte mare nu ar fi intrat în librării şi cumpără cărţi doar pentru colecţie. Din cei care au cumpărat cărţi cu ziare o parte ar fi intrat în librării, sub 30% după estimarea mea, deci ne-au luat şi nouă din public. Cei care au cumpărat pentru colecţie şi-au cam umplut rafturile. Cât să cumperi? Cumperi 10, 20, 30… Şi-au făcut plinul. Şi-au luat şi ei trei metri de cărţi şi s-au oprit. Acum nu mai cumpără la fel de mult nici ei şi nu mai ai cu ce să-i atragi. Oamenii nu mai cumpără şi au rămas stocuri foarte mari nevândute, de zeci de mii pe titluri. Editurile încearcă să scoată nişte bani şi din ele, vânzându-le cu trei lei. Dar tocmai cele de trei lei canibalizează cărţile lor care se vând cu 20-30 de lei. Trebuie să fii dispus să îngropi un titlu pe care îl scoţi cu ziarele. Cinci ani nu-l mai vinzi. Ziarul nu pierde nimic din afacerea asta, ci doar editurile„, a afirmat De Mezzo.

El crede că pe piaţă mai sunt încă cel puţin câteva sute de mii de cărţi, în librării, supermarketuri şi depozite.

 

 

Sursa: Mediafax

07
/09
/23

Luna septembrie aduce nu mai puțin de două vernisaje și două spectacole de teatru în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă, o participare la un festival cu o galerie pop-up și un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair).

07
/09
/23

„Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, evenimentul începutului de toamnă în orașul de pe Bega, aduce împreună, între 6 și 8 octombrie 2023, într-o sărbătoare unică atât prin abundența și diversitatea evenimentelor, cât și prin traseul impresionant propus, peste 100 de evenimente culturale, educative și sportive, organizate de operatori publici și privați, locali și internaționali, în peste 50 de locații, outdoor sau indoor, pe apă, pe maluri și în apropierea canalului Bega, în Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studențesc și Elisabetin.

06
/09
/23

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public și îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

06
/09
/23

Sibiu, 6 septembrie 2023. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Centrul de Teatru Educațional „Replika” din București prezintă sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 18:00, premiera spectacolului „Povești invizibile” cu Eliza Păuna și Mihaela Rădescu. Spectacolul va mai avea două reprezentații în avanpremieră, vineri, 8 septembrie de la ora 18:00 și sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 11:00.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.