Invitați speciali la Noaptea Alba a Filmului Românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/invitati-speciali-la-noaptea-alba-a-filmului-romanesc/

Vineri, 16 septembrie, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii din Bucureşti vor avea ocazia să-i întâlnească pe regizorii şi actorii câtorva dintre filmele din program şi să discute despre filmele lor. Printre invitaţii speciali ai evenimentului se numără actorii Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Bogdan Dumitrache, Alina Grigore, regizorii Andrei Cohn şi Nicolae Constantin Tănase, criticul de film Irina Margareta Nistor.

Un articol de Petre Ivan|15 septembrie 2016

Într-o singură noapte, în 10 locații din Capitală, vor fi proiectate nu mai puțin de 40 de filme de ficțiune și documentare de lung și scurt metraj, în proiecții speciale sau în avanpremieră. Noaptea Alba a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan – Parcul Artelor, Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).

La prima proiecție cu public din Capitală a filmului Două lozuri (r. Paul Negoescu), Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, alături de directorul de imagine Ana Drăghici, vor povesti despre aventura de-a filma comedia inspirată de o nuvelă a lui I.L. Caragiale. Actorii vor sta de vorbă cu publicul după proiecția de la 23.00, la Cinema Elvire Popesco. Două lozuri intră în cinematografele din România pe 7 octombrie.

La Cinema Muzeul Țăranului Român – Studio Horia Bernea, după proiecția de la 20.30, actorii Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea vor vorbi despre lucrul la Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscar. În aceeași sală, după miezul nopții, despre culisele filmărilor la provocatorul Ilegitim (r. Adrian Sitaru), care abordează o temă controversată, cea a incestului, vor povesti protagoniștii Alina Grigore și Robi Urs.

Criticul de film Irina Margareta Nistor va rememora epoca în care dubla videocasete cu filme americane, vizionate pe ascuns de milioane de români, după documentarul Chuck Norris vs. Communism (Centrul Cultural Casa Artelor, 21.00). În aceeași locație, un alt invitat special al serii va fi Andrei Cohn, regizorul filmului Acasă la tata.

Pentru prima dată, Noaptea Albă a Filmului Românesc ajunge în Ferentari, la Clubul de Educație Alternativă (CEA), un spațiu deschis pentru copiii din zonele de tip ghetou. Filmele se vor proiecta simultan la Școala 136 și Școala 147 din Ferentari, iar la Școala 147 publicul va avea ocazia de a discuta cu cineaștii invitați la proiecții.

Regizorii Mihai Dragolea și Radu Mocanu vor povesti despre personajul din documentarul Roboțelul de aur, Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani, multiplă campioană, care luptă pentru ceva ce n-a avut niciodată: o casă. Iar unul dintre cele mai bune debuturi din ultimul an, un film viu și strident despre lumea liceenilor de azi, Lumea e mea, va fi prezentat pentru spectatorii din Ferentari de regizorul Nicolae Constantin Tănase și de cele trei actrițe, Ana Maria Guran, Oana Rusu și Ana Vătămanu, după proiecția de la 21.30.

16 povești scurte din selecția TIFF se pot savura în J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar. Teatrul Unteatru va găzdui un program de scurtmetraje de Ovidiu Bose Paștina, comemorat la 10 ani de la dispariție, și proiecțiile tribut in memoriam Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu: După-amiaza unui torționar (r. Lucian Pintilie, 2001), Operațiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976) și La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982).

Cei care vor să (re)vadă începuturile Noului Cinema Românesc au în program patru filme care împlinesc un deceniu de la lansare, în secțiunea 10 ani de la premieră, la Make a Point și Cinema Muzeul Țăranului: Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu).

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

 

NOAPTEA ALBĂ A FILMULUI ROMÂNESC | EDIȚIA A 7-A

BUCUREȘTI | 16 SEPTEMBRIE

CINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI: STUDIOUL HORIA BERNEA(Str. Monetăriei, 3)

  • 20:30 – Sieranevada (2016, r. Cristi Puiu)
  • 00:00 – Ilegitim (2016, r. Adrian Sitaru)

CINEMA MUZEUL ȚĂRANULUI: OPEN AIR

  • 21:00 – Legături bolnăvicioase (2006, r. Tudor Giurgiu) – PROIECȚIE SPECIALĂ

– 10 ANI DE LA PREMIERĂ

CINEMA ELVIRE POPESCO(Bd. Dacia, 77)

  • 23:00 – Două lozuri (2016, r. Paul Negoescu) – AVANPREMIERĂ
  • 01:00 – Film surpriză – AVANPREMIERĂ

CENTRUL CULTURAL CASA ARTELOR(Bd. Mircea Vodă, 5)

  • 21:00 – Chuck Norris vs. Communism (2015, r. IlincaCălugăreanu)
  • 22:30 – Acasă la tata (2015, r. Andrei Cohn)

PARCUL TITAN – PARCUL ARTELOR(Scena de pemalullacului)

  • 20:30 – Dincolo de caleaferată (2016, r. Cătălin Mitulescu)
  • 22:00 – Cinema, mon amour (2015, r. Alexandru Belc)

PARCUL CRÂNGAȘI

  • 20:30 – Drumul spre succes (2015, r. Andrei-Nicolae Teodorescu)
  • 21:00 – YouTube Bazaar (2015, r. Dan Chișu)

TEATRUL UNTEATRU(Str. SfințiiApostoli,44)

  • 19:00 – Arta apărării individuale (1980); Atelier cu călăuza(1985); Iar ca sentiment, un cristal(1986); Oameni care povestesc(1983) – TRIBUT OVIDIU BOSE PAȘTINA
  • 20:30 – La capătul liniei(1982, r. Dinu Tănase) – TRIBUT MIRCEA ALBULESCU
  • 22:00 – După-amiaza unui torționar (2002, r. Lucian Pintilie) – TRIBUT RADU BELIGAN
  • 23:30 – Operațiunea Monstrul (1976, r. Manole Marcus) – TRIBUT MARIN MORARU

DESCHIS GASTROBAR(SplaiulUnirii, 160)Noaptea Alba a Filmului

  • 20:00 – 23:00 – Scurtmetraje românești din selecția TIFF 2016

Temaiuițiși la om (r. Ana Maria Comănescu); Ninel(r. Constantin Popescu); W
all (r. Mihai Radu Dan);Ana se întoarce(r. RuxandraGhițescu) ; 7 lunimaitârziu(r. Andrei Crețulescu) ; Blana(r. Tudor Botezatu); Oasepentru Otto(r. Matei Lucaci-Grunberg); O noapteînTokoriki(r. Roxana Stroe)

J’AI BISTROT(CaleaGriviței, 55)

  • 20:00 – 23:00 – Scurtmetraje românești din selecția TIFF 2016

Măcheamă Costin (r. Radu Potcoavă); Ferdinand 13 (r. Cecilia Ștefănescu); 4:15 Sfârșitullumii (r. Gabi Sarga, CătălinRotaru); Proiecționistul(r. Norbert Fodor); Miercuri (r. Goran Mihailov); Un gust amar (r. Raluca Ungureanu); Raisa (r. Pavel Cuzuioc); O faptăbună (r. Andrei Gruzsniczki)

MAKE A POINT(Șos. Morarilor, 1 – în incinta Postăvăriei Române)

PROIECȚII SPECIALE – 10 ANI DE LA PREMIERĂ

  • 19:00 – Hârtia va fi albastră (2006, r. Radu Muntean)
  • 21:00 – Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006, r. Cătălin Mitulescu)
  • 23:00 – A fost sau n-a fost? (2006, r. Corneliu Porumboiu)

CLUBUL DE EDUCAȚIE ALTERNATIVĂ(Școala 136 – Prelungirea Ferentari, 68 și Școala 147 – Strada Bacău, 1)

  • 18:00 – Roboțelul de aur (2015, r. Radu Mocanu, Mihai Dragolea)
  • 19:30 – București NonStop (2015, r. Dan Chișu)
  • 21:30 – Lumea e a mea (2015, r. Nicolae Constantin Tănase)

*Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

*Vizionarea filmelor de la Cinema Elvire Popescose face doar pe bază de rezervări, la adresa de email: [email protected]

Foto: Noaptea Alba a Filmului Românesc  – www.facebook.com/NoapteaAlba

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.