Invitatie la castel, cea mai strălucitoare dintre piesele lui Jean Anouilh, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/invitatie-la-castel-cea-mai-stralucitoare-dintre-piesele-lui-jean-anouilh-la-tvr-2/

Telespectatorii TVR 2 vor putea urmări luni, 8 septembrie, de la ora 20.00, „cea mai roz şi mai strălucitoare” dintre piesele lui Anouilh, aşa cum însuşi autorul ei a descris-o.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

„Invitatie la castel”, spectacolul pe care Casa de Producţie îl propune luni, este o producţie din Arhiva de Aur a Televiziunii Române (premiera tv: 1991), ale cărui adaptare pentru televiziune şi regie artistică sunt realizate de către regretatul om de teatru şi de film Cornel Todea.

Scrisă acum mai bine de 60 de ani (pe 5 noiembrie 1947), piesa dramaturgului francez este o comedie bulevardieră, în care Ştefan Bănică jr. joacă rol dublu, interpretând spumos doi fraţi gemeni – Frederic şi Horace – unul intrigant, nonşalant şi fără scrupule, celălalt – numai suflet.

Comicul de situaţie şi cel de caractere sunt cele care transformă o serată de familie organizată de o castelană, într-o adevărată fantezie. Intriga se declanşează în urma unei confuzii din partea a două tinere doamne invitate, care nutresc „sentimente sincere” pentru nepotul bătrânei castelane.

În distribuţia piesei apar şi alte nume mari ale scenei româneşti: Olga Tudorache, George Constantin, Emilia Popescu, Raluca Penu, Ileana Stana Ionescu, Marioara Sterian, Coca Bloos, Traian Stănescu, Răzvan Ionescu, Mihai Dobre. Traducerea este realizată de Sică Alexandrescu. Costumele îi aparţin Eugeniei Botănescu, iar decorurile sunt realizate de Vasile Rotaru şi de Virgil Popa.

INVITATIE LA CASTEL de Jean Anouilh – INFO

Traducerea: Sică Alexandrescu

În distribuţie: Ştefan Bănică jr., Olga Tudorache, George Constantin, Emilia Popescu, Raluca Penu, Ileana Stana Ionescu, Marioara Sterian, Coca Bloos, Traian Stănescu, Răzvan Ionescu, Mihai Dobre.

Cornel Todea

Cornel Todea

Adaptarea pentru televiziune şi regia artistică: Cornel Todea

Prinţul negru, luni, 15 septembrie, pe TVR 2

Iubitorii de teatru vor putea urmări luni, 15 septembrie, de la ora 20.10, un alt spectacol în regia artistică a maestrului Cornel Todea – „Prinţul negru” de Iris Murdoch (traducerea: Antoaneta Ralian), un spectacol înregistrat cu public la Teatrul Nottara (premiera tv: 1997).

În distribuţie: Ştefan Iordache, Ion Haiduc, Constantin Cotimanis, Dana Dogaru, Camelia Zorlescu, Cristina Stoica, Victoria Cocias, Alexandru Jitea, Justin Radu, Sandu Moldovan, Costel Lupsan, Nicolae Vladoiu, Cristian Tudor, Marian Burst, Adrian Alexandriu.

Foto: Invitatie la castel, Cornel Todea – TVR

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.