Invitatie la castel, cea mai strălucitoare dintre piesele lui Jean Anouilh, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/invitatie-la-castel-cea-mai-stralucitoare-dintre-piesele-lui-jean-anouilh-la-tvr-2/

Telespectatorii TVR 2 vor putea urmări luni, 8 septembrie, de la ora 20.00, „cea mai roz şi mai strălucitoare” dintre piesele lui Anouilh, aşa cum însuşi autorul ei a descris-o.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

„Invitatie la castel”, spectacolul pe care Casa de Producţie îl propune luni, este o producţie din Arhiva de Aur a Televiziunii Române (premiera tv: 1991), ale cărui adaptare pentru televiziune şi regie artistică sunt realizate de către regretatul om de teatru şi de film Cornel Todea.

Scrisă acum mai bine de 60 de ani (pe 5 noiembrie 1947), piesa dramaturgului francez este o comedie bulevardieră, în care Ştefan Bănică jr. joacă rol dublu, interpretând spumos doi fraţi gemeni – Frederic şi Horace – unul intrigant, nonşalant şi fără scrupule, celălalt – numai suflet.

Comicul de situaţie şi cel de caractere sunt cele care transformă o serată de familie organizată de o castelană, într-o adevărată fantezie. Intriga se declanşează în urma unei confuzii din partea a două tinere doamne invitate, care nutresc „sentimente sincere” pentru nepotul bătrânei castelane.

În distribuţia piesei apar şi alte nume mari ale scenei româneşti: Olga Tudorache, George Constantin, Emilia Popescu, Raluca Penu, Ileana Stana Ionescu, Marioara Sterian, Coca Bloos, Traian Stănescu, Răzvan Ionescu, Mihai Dobre. Traducerea este realizată de Sică Alexandrescu. Costumele îi aparţin Eugeniei Botănescu, iar decorurile sunt realizate de Vasile Rotaru şi de Virgil Popa.

INVITATIE LA CASTEL de Jean Anouilh – INFO

Traducerea: Sică Alexandrescu

În distribuţie: Ştefan Bănică jr., Olga Tudorache, George Constantin, Emilia Popescu, Raluca Penu, Ileana Stana Ionescu, Marioara Sterian, Coca Bloos, Traian Stănescu, Răzvan Ionescu, Mihai Dobre.

Cornel Todea

Cornel Todea

Adaptarea pentru televiziune şi regia artistică: Cornel Todea

Prinţul negru, luni, 15 septembrie, pe TVR 2

Iubitorii de teatru vor putea urmări luni, 15 septembrie, de la ora 20.10, un alt spectacol în regia artistică a maestrului Cornel Todea – „Prinţul negru” de Iris Murdoch (traducerea: Antoaneta Ralian), un spectacol înregistrat cu public la Teatrul Nottara (premiera tv: 1997).

În distribuţie: Ştefan Iordache, Ion Haiduc, Constantin Cotimanis, Dana Dogaru, Camelia Zorlescu, Cristina Stoica, Victoria Cocias, Alexandru Jitea, Justin Radu, Sandu Moldovan, Costel Lupsan, Nicolae Vladoiu, Cristian Tudor, Marian Burst, Adrian Alexandriu.

Foto: Invitatie la castel, Cornel Todea – TVR

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.