Ioan Holender participă la cea de-a doua conferinţă organizată de Institutul ASPEN
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioan-holender-participa-la-cea-de-a-doua-conferinta-organizata-de-institutul-aspen/

Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Internaţional ,,George Enescu”, participă la cea de-a doua conferinţă despre cultură şi identitate, organizată de Institutul ASPEN România.

Un articol de Andrada Văsii|11 septembrie 2013

Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Internațional ,,George Enescu”,  participă la cea de-a doua conferinţă despre cultură şi identitate, organizată de Institutul ASPEN România.

Institutul ASPEN România este o organizaţie apolitică dedicată promovării dialogului, leadershipului și dezvoltării economice, în colaborare cu Festivalul ,,George Enescu”, Institutul Cultural Român, Biblioteca Central Universitară, Fundaţia Universitară Carol I şi OMA Vision, în seria ,,Festivalul Ideilor”.

Conferinţa la care va participa și Ioan Holender va avea loc astăzi, începând cu ora 15.00, la Ateneul Român.

Evenimentul este parte a conceptului Bucureștiul Creativ, o adevărată olimpiadă culturală care se desfășoară în paralel cu Festivalul ,,George Enescu”, reunește expoziții de artă urbană, dezbateri și happening-uri și își propune transformarea spațiului public prin valoare și creativitate.

Ioan Holender – o existență dedicată frumosului

Ioan Holender este Directorul Artistic al Festivalului ,,George Enescu” din anul 2003. A fost cel mai longeviv director la Openei de Stat din Viena și este membru de onoare al acesteia și al Vienna Volksoper. A primit medalia de aur ,,Franz Schalk: de către Orchestra Filarmonicii din Viena precum și titlul de cetățean de onoare al Timișoarei.

Ioan Holender este consilier al Metropolitan Opera New York și Spring Festival Tokyo și director artistic al Festivalului George Enescu. Este, de asemenea, lector al Universității din Viena și an Danube University Krems, și juriu al mai multor competiții internaționale de muzică.

Ioan Holender

Ioan Holender la conferința de deschidere a Festivalului Internațional ,,George Enescu”.

Scopul evenimentelor din seria „Festivalul Ideilor” – la care va participa Ioan Holender- este să creeze un spaţiu de întâlnire interdisciplinar, inclusiv şi interogativ care să valorizeze contribuţii şi experienţe individuale şi să le pună în dezbatere.

Un festival de anvergură

Participanții la eveniment vor fi atât reprezentanți ai mediul de afaceri, personalităţi culturale, reprezentanți ai societății civile cât şi reprezentanţi ai presei culturale şi artistice, inclusiv membri ai Institutului Aspen şi participanţi în programele de leadership Aspen.

Temele dezbătute în cadrul acestui eveniment vor fi legate de importanţa festivalurilor de mare anvergura pentru dezvoltarea culturală, socială, economică şi urbană a comunităţilor, oraşelor şi ţărilor în care se desfăşoară precum şi modurile în care arta şi cultura, din ţară şi din străinătate, pot servi ca piloni ai identităţii/noii identităţi româneşti şi europene.

De-a lungul anilor, România a oferit patrimoniului universal un număr semnificativ de artişti ce şi-au exprimat talentul atât in România cât şi locuind în alte ţări. Pentru a integra moştenirea diasporei în identitatea oricărei ţări este necesară asumarea acesteia şi discutând despre poveşti de succes individuale încercăm să atingem şi chestiunile semnificative care ajută la construcţia unei identităţi naţionale.

Foto credit: Festivalul Internațional ,,George Enescu”

 

06
/04
/21

Sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18.30, Opera Brașov vă invită să vizionați online, în transmisiune directă, spectacolul cu opera bufă „La Cenerentola” de Gioachino Rossini.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

01
/04
/21

Opera bucureșteană sărbătorește astăzi, 1 aprilie 2021, un moment important din istoria sa: chiar dacă existența unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Național de pe Calea Victoriei datează încă din 1885, la 1 aprilie 1921 are loc instituționalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din București, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

26
/03
/21

Tuturor ne este dor de concerte, de experiența muzicii live, de schimbul de energie dintre scenă și public. Așa că am readus pe scenă cele mai tari trupe de alternativ pentru o serie de concerte filmate, produse de Overground Music și găzduite de Expirat! Periodic, vineri de la ora 20:00, pe Overground Showroom – „Netflixul de concerte” – va avea premiera în exclusivitate câte un concert din seria Showroom Original ⨯ Expirat. Seria continuă vineri, 26 martie, la ora 20:00 cu concertul Eyedrops live la Expirat.

26
/03
/21

În conştiinţa publicului, Valentin Gheorghiu, care a devenit solist al Filarmonicii în anul 1950, este pianistul exemplar și universal. Filarmonica „George Enescu” îl aniversează, în cadrul stagiunii online, la împlinirea a 93 de ani, prin difuzarea de înregistrări ale unor concerte susținute de maestru, în calitate de solist, la Ateneul Român.