Ion Dichiseanu: Am pierdut un mare actor şi un mare om
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-dichiseanu-am-pierdut-un-mare-actor-si-un-mare-om/

Actorul Ion Dichiseanu regretă enorm decesul lui Iurie Darie, despre care spune că era „un om minunat”.  „Regret enorm. Am pierdut un mare actor şi un mare om. Eram student când l-am văzut prima oară în film, „Alo? Aţi greşit numărul!” (…) Cu admiraţie mă uitam la el, un băiat frumos, înalt, siluetă superbă, talentat, […]

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2012

Actorul Ion Dichiseanu regretă enorm decesul lui Iurie Darie, despre care spune că era „un om minunat”.

 „Regret enorm. Am pierdut un mare actor şi un mare om. Eram student când l-am văzut prima oară în film, „Alo? Aţi greşit numărul!” (…) Cu admiraţie mă uitam la el, un băiat frumos, înalt, siluetă superbă, talentat, nu mai vorbesc, şi nu am crezut că o să am parte să joc alături de el. Am jucat după aceea cu el. Primul film cu el a fost „Post restant” în care noi aveam rolurile principale. Atunci mi-am dat seama şi de omul Iurie Darie. Eu eram mai retras, mai inhibat. La filmări m-a luat de umeri şi mi-a explicat anumite chestii şi atunci am văzut ce om minunat şi ce caracter superb avea. Am mai jucat cu el în „Moftul”‘ („Mofturi 1900”, producţie 1964 n.red), în „Muşchetarul român”, în „Războiul de independenţă”, în show-uri … Era un om deosebit, îmi doream toată viaţa să am un partener de film şi teatru ca el”, a declarat, sâmbătă, Ion Dichiseanu, pentru AGERPRES.

El a adăugat că a fost de mai multe ori la spital, dar nu a putut vorbi cu Iurie Darie, acesta aflându-se în comă.

„Am fost şi de câteva ori la el la spital, când era în comă, am luat legătură cu Anca şi cum îmi explica ea, era optimistă, ca noi toţi de altfel. Speram toţi să-şi revină, dar Dumnezeu a fost nedrept şi l-a luat”, a mai spus Dichiseanu.

Actorul Iurie Darie a murit vineri, la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferinţă.

Sursa: Agerpres

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.