Istoria sclaviei romilor povestită de prima regizoare de etnie romă, Alina Șerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-sclaviei-romilor-povestita-de-prima-regizoare-de-etnie-roma-alina-serban/

Actriţa Alina Șerban îşi face debutul în regie de film cu scurtmetrajul „Bilet de iertare”.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2019

Alina Șerban este actriţă, dramaturgă şi regizoare, câştigătoare a numeroase premii internaţionale. Prima din familia ei care a absolvit liceul, ea și-a continuat studiile la UNATC, New York University – Tisch şi a obţinut diploma de masterat la Royal Academy of Dramatic Art, Londra.

Actrița și-a făcut debutul ca protagonistă în lungmetrajul ”Singură la nunta mea”/ “Seule a Mon Mariage”. Filmul a fost selectat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2018 în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et să diffusion). Pentru acest rol, Alina Șerban a primit premiul “Best Actress” la Festivalul International du Film de Femmes de Salé. Filmul a câștigat premiul “Best feature film” la Festivalul European de Film CineDays.

Bilet de iertare

În prezent, actrița se pregăteşte pentru o nouă etapă în cariera ei. Cei 10 ani de activitate artistică şi activism rom culminează cu primul ei scurtmetraj: “Bilet de iertare”.

Foto: Cornel Brad

Cunoscută în România ca inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom, Alina Șerban a reușit în decursul ultimilor 10 ani să aducă în atenția publicului povești despre experiențele romilor din perspectivă romă.

“Marea rușine” este prima piesă de teatru a unei regizoare de etnie romă inclusă în repertoriul permanent al unui teatru de stat din România. Spectacolul prezintă istoria sclaviei romilor, subiect care nu se regăsește în manualele școlare.

Scurtmetrajul “Bilet de iertare”, regizat și scris de Alina Şerban, continuă să vorbească despre această pagină de istorie prea puțin cunoscută de publicul larg.

Acțiunea se petrece în anii 1856 și urmărește povestea robului Dincă care este iubit de două mame:  mama sclavă și mama boieroaică.

Filmările vor începe luna aceasta și vor avea loc la Palatul Stirbey Buftea.

Scurtmetrajul ”Bilet de iertare” va fi produs de Mobra Films și Asociația Untold Stories.

Asociația Untold Stories a fost înființată de către Alina Șerban în 2015 și are ca misiune documentarea şi promovarea culturii şi identităţii rome.

Scurtmetrajul “Bilet de iertare” este un proiect derulat de Asociația Untold Stories și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile” și co-finanțat de Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice.

*****

Despre beneficiarul de finanțare

Asociația Untold Stories, înființată de actrița, regizoarea și dramaturga Alina Șerban, are ca misiune promovarea culturii rome, oferind o platformă necesară pentru povești rome nespuse și marginalizate. Prin proiectele sale artistice, Asociația își propune să aduca in atentia publicului larg cultura, istoria și experiențele de viață ale romilor și să combată astfel discriminarea și discursul instigator la ura.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.