Istoricul israelian Zvi Yavetz, nascut în Romania, a decedat in Israel, la 87 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoricul-israelian-zvi-yavetz-nascut-in-romania-a-decedat-in-israel-la-87-de-ani/

Istoricul şi profesorul universitar israelian Zvi Yavetz, originar din România, a decedat luni seară, în Israel, la vârsta de 87 de ani, scrie ziarul Haaretz, în ediţia online. Istoricul şi profesorul universitar Zvi Yavetz s-a numărat printre fondatorii Facultăţii de Ştiinţe Umaniste a Universităţii din Tel Aviv şi a fost distins cu Premiul „Israel” în […]

Un articol de Andrada Văsii|9 ianuarie 2013

Istoricul şi profesorul universitar israelian Zvi Yavetz, originar din România, a decedat luni seară, în Israel, la vârsta de 87 de ani, scrie ziarul Haaretz, în ediţia online.

Istoricul şi profesorul universitar Zvi Yavetz s-a numărat printre fondatorii Facultăţii de Ştiinţe Umaniste a Universităţii din Tel Aviv şi a fost distins cu Premiul „Israel” în anul 1990, relatează Haaretz.

A fost unul dintre primii lectori ai Universităţii din Tel Aviv, a fost şeful catedrei Departamentului de Istorie şi a deţinut postul de decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste. A preluat această funcţie în 1956, la invitaţia lui Chaim Levanon, primarul de atunci al oraşului Tel Aviv.

Yavetz se specializase în istoria fostului Imperiu Roman, publicând numeroase cărţi şi articole pe această temă. Printre temele preferate erau cele despre activităţile lui Augustus, Iulius Caesar, Caligula şi Tiberius, Cicero, Claudius şi Nero.

Yavetz s-a născut la Cernăuţi, în 1925, în perioada în care oraşul era pe teritoriul României. La vârsta de 16 ani, a fost trimis împreună cu familia în lagăre de concentrare naziste. Mama lui şi cele mai multe rude au murit în timpul Holocaustului, iar Zvi Yavetz a reuşit să plece din România în 1944, ajungând via Turcia şi Cipru, în teritoriul palestinian aflat sub mandat britanic care a devenit în 1948 statul Israel.

 

Sursa: Mediafax

24
/09
/17

„UFO” (OZN – dar pe englezește) se joacă la Teatrul Național din București, în regia lui Bobi Pricop. Un spectacol cu: Ada Galeș, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu și Ion Caramitru.

24
/09
/17

Filip Florian se numără printre finaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, ediţia 2017, cu romanul „Zilele regelui” (Polirom, 2008, 2012, 2013, disponibil şi în ediţie digitală).

23
/09
/17

Cel mai nou film al regizorului Darren Aronofsky, „Mother!”, a cărui premieră a avut loc recent în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, va deschide Dracula Film Festival, fiind proiectat în avanpremieră națională. Cea de-a cincea ediție a festivalului dedicat filmelor horror și fantasy, Dracula Film Festival, va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie, la Brașov.

23
/09
/17

Din 25 septembrie până pe 8 octombrie, Bucureștiul va fi mai vizual decât oricând. Începe Bucharest Photofest, cel mai intens festival de fotografie din România!

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

INTERVIU Născut în 1977, la Piatra Neamț, regizorul Daniel Sandu alegea să studieze în adolescență la Seminarul Teologic „Sfântu Gheorghe” din Roman, experiență care avea să inspire primul său lungmetraj – „Un pas în urma serafimilor”, care intră astăzi în cinematografe.

22
/09
/17

Au mai rămas doar câteva zile până când adolescenții bucureșteni se vor putea reîntâlni cu EXCELSIOR TEEN-FEST – un eveniment dedicat în exclusivitate lor, o întâlnire cu teatrul, dar și cu arta filmului de animație, a sound design-ului și a editării de film. La fel ca în fiecare ediție de până acum, adolescenții vor fi implicați activ în procesul artistic. Vor aplauda și vor fi aplaudați.

22
/09
/17

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, Teatrul Mic propune publicului său o nouă premieră, o piesă dinstinsă în anul 2008 cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie. Din distribuție fac parte nume consacrate ale scenei Teatrului Mic, Rodica Negrea, Dana Dembinski-Medeleanu și Caudiu Istodor, dar și o parte din trupa tânără de actori, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu și Ionuț Vișan.

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Editura Nemira lansează un nou roman scris de Iulian Tănase – Melciclopedia, o carte plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic. Povestea este însoțită de ilustrațiile lui Mircea Pop.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).