„Ivana cea Groaznică” în regia Ivanei Mladenovic la Zilele Filmului European din Republica Cehă
https://www.ziarulmetropolis.ro/ivana-cea-groaznica-in-regia-ivanei-mladenovic-la-zilele-filmului-european-din-republica-ceha/

Cea de-a XXVII-a ediţie a Zilelor Filmului European din Republica Cehă se va desfăşura în perioada 16 – 23 iunie şi se va concentra pe cinematografia contemporană europeană, fiind prezentate publicului ceh 40 de producţii cinematografice din aproape 30 de ţări.

Un articol de Liliana Matei|17 iunie 2020

Zilele Filmului European este organizat de către Reprezentanța Comisiei Europene în Cehia și ambasadele și institutele culturale de la Praga, cu sprijinul Fondului Cinematografic Ceh, al Ministerului Culturii din Cehia, al orașelor Praga, Brno și Ostrava. Festivalul se află sub patronajul ministrului culturii din Cehia, Lubomír Zaorálek, a șefului Reprezentanței Comisiei Europene în Cehia, Dana Kovaříková, a primarului orașului Praga, Zdeněk Hřib, a primarului orașului Brno, Tomáš Macura, a primarului orașului Ostrava, Petr Hejma, etc.

În cadrul festivalului, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga, vor avea loc trei proiecții ale producției româno-sârbe Ivana cea Groaznică regizată de Ivana Mladenovic:

  • 20 iunie, ora 18:30 -cinematograful Lucerna (Praga) în data de 20 iunie, ora 18:30
  • 21 iunie, ora 20:30- cinematograful Kino Art (Brno)
  • 21 iunie, ora 20:00 a cinematograful Minikino Kavarna (Ostrava)

Filmul este o poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.

Actriţa sârbă Ivana lucrează şi trăieşte în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să îşi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, oraşul natal, înconjurată de familie. Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local – festivalul de muzică Podul Prieteniei – şi, deşi nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la Bucureşti şi pe măsură ce bârfele legate de povestea ei de dragoste cu un bărbat mult mai tânăr se împrăştie în oraş, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase. Familia şi prietenii sunt invitaţi să aducă pe ecran propriile emoţii şi să se interpreteze pe ei înşişi într-o poveste cinematografică despre o femeie care nu îşi poate găsi locul pe niciunul dintre cele două maluri ale Dunării.

Rolul principal este interpretat de Ivana Mladenović, iar din distribuţie fac parte Luka Gramić, părinţii Ivanei: Gordana Mladenović şi Miodrag Mladenović, fratele Kosta Mladenović, bunica Zivka Sorejević, Andrei Dinescu şi regretata artistă Anca Pop.

Scenariul şi regia sunt semnate de Ivana Mladenović, coscenarist este Adrian Schiop, regia artistică a fost realizată de Ana Szel şi Andrei Rus, imaginea – de Carmen Tofeni, montajul – de Patricia Chelaru şi Cătălin Cristuţiu, costumele – de Iulia Popescu, de scenografie au fost responsabile Radmila Simić, Rada Dronjak şi Gordana Mladenović, de machiaj – Iulia Popescu şi Dejana Petrucić. Producători sunt Ada Solomon şi Ivana Mladenović.

Filmul Ivana cea Groaznică a câștigat premiul special al juriului la Festivalul de la Locarno în 2019 și premiul „Cel mai bun film” la Festivalul Internațional de Film de la Zagreb 2019.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.