Jack London, omul cu care am adus Alaska la Petrești
https://www.ziarulmetropolis.ro/jack-london-omul-cu-care-am-adus-alaska-la-petresti/

Într-o vreme în care simţeam din plin, epidermic, eşecul sistemului comunist, Jack London mi-a făcut cunoştinţă cu văile şi piscurile sistemului capitalist.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|12 ianuarie 2016

Am înțeles de fapt ce înseamnă țara „tuturor posibilităților” și că de cele mai multe ori „posibilitățile” duc în jos, foarte jos, până dincolo de limitele „muntelui de pietate”, locul unde ultimul bun al ultimului om se poate transforma într-o bucată de pâine, care îi permite să spere că și mâine va mai fi o zi.

Recitind, acum, „Martin Eden” am decriptat totul cu alte chei și m-am împrietenit și mai mult cu marinarul plin de talent și visuri, care dorea totul, când nu avea nimic și nu a mai vrut nimic atunci când avea totul.

Revenind la vremea primelor lecturi, după ce am citit „Colț alb” mi-am iubit și mai mult câinele, cunoscut în tot satul sub numele de Cocoloș, pe care, în ciuda taliei lui – un maidanez mic, dar butucănos, extrem de încăpățânat și agresiv – și a nepriceperii mele de a asambla un ham, am reușit să-l învăț cum să tragă o sanie ca un veritabil husky.  Grație paginilor semnate de Jack London,  am mutat un colț din Alaska în câmpia Argeșului, oferindu-i un moment de glorie lui Cocoloș.

Ori de câte ori văd puțină zăpadă și un câine primul lucru care îmi vine în minte, ca o „chemare a străbunilor”, este numele lui Jack London.

Foto: Jack London, omul cu care am adus Alaska la Petrești – facebook

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.