Jack London, omul cu care am adus Alaska la Petrești
https://www.ziarulmetropolis.ro/jack-london-omul-cu-care-am-adus-alaska-la-petresti/

Într-o vreme în care simţeam din plin, epidermic, eşecul sistemului comunist, Jack London mi-a făcut cunoştinţă cu văile şi piscurile sistemului capitalist.

Un articol de Dan Nicolaie (Dedes)|12 Ianuarie 2016

Am înțeles de fapt ce înseamnă țara „tuturor posibilităților” și că de cele mai multe ori „posibilitățile” duc în jos, foarte jos, până dincolo de limitele „muntelui de pietate”, locul unde ultimul bun al ultimului om se poate transforma într-o bucată de pâine, care îi permite să spere că și mâine va mai fi o zi.

Recitind, acum, „Martin Eden” am decriptat totul cu alte chei și m-am împrietenit și mai mult cu marinarul plin de talent și visuri, care dorea totul, când nu avea nimic și nu a mai vrut nimic atunci când avea totul.

Revenind la vremea primelor lecturi, după ce am citit „Colț alb” mi-am iubit și mai mult câinele, cunoscut în tot satul sub numele de Cocoloș, pe care, în ciuda taliei lui – un maidanez mic, dar butucănos, extrem de încăpățânat și agresiv – și a nepriceperii mele de a asambla un ham, am reușit să-l învăț cum să tragă o sanie ca un veritabil husky.  Grație paginilor semnate de Jack London,  am mutat un colț din Alaska în câmpia Argeșului, oferindu-i un moment de glorie lui Cocoloș.

Ori de câte ori văd puțină zăpadă și un câine primul lucru care îmi vine în minte, ca o „chemare a străbunilor”, este numele lui Jack London.

Foto: Jack London, omul cu care am adus Alaska la Petrești – facebook

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

10
/10
/19

Pe 9 octombrie 1967, Ernesto Guevara, supranumit „El Che”, a fost asasinat în Bolivia. Argentinianul a fost unul dintre liderii revoluției comuniste cubaneze. O jumătate de secol mai târziu, mitul Guevara încă rezistă. Cum și de ce?

09
/10
/19

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT s-a încheiat.

08
/10
/19

La începutul fiecărui octombrie la Iași se întâmplă un mic act de magie. Magia: România, așa cum o cunoaștem, este suspendată și în locul ei are se pogoară un mare festival de literatură și traduceri, cum nu sunt multe pe bătrânul nostru continent (și pesemne niciunul dincoace de fosta noastră cortină de fier). FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași) tocmai și-a încheiat cea de a șaptea ediție.

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

02
/10
/19

Îndrăgitul scriitor Mihail Șișkin, considerat cel mai important autor rus contemporan și singurul care a primit toate cele trei mari premii literare ruseşti, va conferenția  marți, 8 octombrie 2019, de la ora 18.00, în Sala Mare a Ateneului Român, la invitația  Curtea Veche Publishing, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, în cadrul Conferințelor de la Ateneul Român.  

30
/09
/19

Mai vechi și mai noi, volumele pe care vi le propune Ziarul Metropolis în acest top subiectiv au în comun spiritul unui anotimp și, vorba unui romancier apreciat, „sentimentul unui sfârșit”.

28
/09
/19

În perioada 1–5 octombrie, scriitorul francez Lionel Duroy, autorul romanului Eugenia, o ambițioasă frescă a României anilor 1930–1940 inspirată de Jurnalul lui Mihail Sebastian, va fi prezent la București și la Iași, invitat de Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT Iași) 2019, de Institutul Francez din România și de Editura Humanitas Fiction.

26
/09
/19

Octombrie este una dintre lunile preferate ale iubitorilor de literatură, de film, de teatru și, de ce nu, de festivaluri. Iată ce ne atrage atenția în mod special dintre spectaculoasele evenimente ale lunii!

24
/09
/19

Club Revdepov organizează la București un atelier intensiv de scriere creativă, în perioada 14 octombrie – 16 decembrie 2019, sub îndrumarea scriitorului Filip Florian. Masterclassul se adresează celor care scriu ficțiune și vor să învețe aplicat, din feedbackul primit pe texte de la scriitorul coordonator. Cele mai bune povestiri vor fi publicate după atelier în RevistadePovestiri.ro.

Page 1 of 9612345...102030...Last »