Jean-Luc Godard în 3D, la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/jean-luc-godard-in-3d-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenţi regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la Bucureşti

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2014

Alte șase premiere de la Cannes, care au adunat împreună peste 70 de premii în festivaluri, intră în program: Les Combattants – singurul film cu patru premii la Cannes, Force Majeure, Jauja, Beautiful Youth, La Jaula de Oro și noul film al lui Mathieu Amalric, La Chambre bleue.

Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de o proiecție-eveniment cu cel mai recent film al cineastului francez Jean-Luc Godard, Adieu au langage.

Este cel de-al șaptelea film al său care concurează pentru Palme d’Or și primul lungmetraj al său în 3D. Filmul a câștigat Premiul Juriului la ediția de anul acesta. Noul experiment vizual al regizorului în vârstă de 83 de ani are în centru un cuplu adulterin și un câine – chiar câinele lui Godard, Roxy.

„O injecție cu adrenalină pentru creier”, cum îl descrie „Variety”, Adieu au langage este o inventivă și provocatoare meditație despre lumea de astăzi și posibilitățile imaginii. Ca de obicei în ultimii ani, Godard a refuzat invitația de a veni la Cannes.

În premieră va fi proiectat și Les Combattants, de Thomas Cailley, filmul de debut care și-a adjudecat cele mai multe premii la Cannes – patru, în Quinzaine des Réalisateurs, inclusiv trofeul secțiunii și pe cel al criticii (FIPRESCI).

Comedie romantică, cronică a vieții de provincie, film de aventuri și apocaliptic, potrivit „Les Inrockuptibles”, Les Combattants introduce un regizor foarte talentat. Surprinzător și amuzant, filmul urmărește relația dintre un tânăr care preia cu jumătate de inimă o mică afacere de familie și Madeleine (Adèle Haenel), obsedată

Hermosa juventud

Hermosa juventud

de armată, sfârșitul lumii și tehnici de supraviețuire.

Un alt titlu excelent primit de critica internațională este Force Majeure/ Tourist, în regia lui Ruben Östlund, câștigător al Premiului Juriului în secțiunea Un Certain Regard și propunerea Suediei la Oscar.

Premiul Juriului Ecumenic în Un Certain Regard i-a revenit dramei spaniole Hermosa Juventud/ Beautiful Youth, de Jaime Rosales. Inteligent, subtil și plin de tensiune, filmul explorează dilemele generației tinere din Spania, marcată de șomaj și deziluzii.

Doi tineri care locuiesc cu mamele lor află că vor avea un copil. Fără loc de muncă și fără bani, cei doi decid să filmeze un porno de amatori. Presa străină a lăudat felul în care cineastul combină imaginile convenționale de film cu cele de pe camera telefonului sau alte device-uri care îi absorb pe tineri într-o lume virtuală.

Despre (dez)iluzii vorbește și La Jaula de Oro, un film mexican care a adunat peste 60 de premii, începând cu Premiul Un Certain Talent la Cannes 2013, acordat întregii distribuții.

Regizorul spaniol Diego Quemada-Díez semnează unul dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an, o dramă hiperrealistă și plină de suspans despre patru adolescenți – jucați de actori non-profesioniști – care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului e dat de un cântec mexican ce deplânge soarta emigranților care se trezesc prinși într-o „cușcă de aur”, după ce au trecut granița.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

Foto: Jean-Luc Godard,  Les Films de Cannes à Bucarest – filmedefestival.ro.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.