JeruZalem, marele câștigător al Trofeului Dracula
https://www.ziarulmetropolis.ro/jeruzalem-marele-castigator-al-trofeului-dracula/

Trofeul Dracula a fost câştigat de producţia israeliană JeruZalem, regizată de fraţii Doron şi Yoav Paz, care prezintă povestea a două turiste americane ce au ghinionul de a nimeri în timpul Apocalipsei în Ierusalim. Invazia demonilor şi a creaturilor mitologice este filmată de una dintre turiste prin intermediul Google Glass.

Un articol de Petre Ivan|12 octombrie 2015

Sâmbătă, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, a avut loc Gala de închidere a celei de-a treia ediții a  Dracula Film.

Juriul competiției de lungmetraj, format din compozitorul Simon Boswel, criticul de film Emanuel Lăzărescu și artistul grafic Alexandru Ciubotariu, și-a motivat astfel alegerea: “Pentru ineditul mod de a prezenta o poveste cu ajutorul tehnologiei „viitorului” și de a-l face părtaș pe spectator la evenimentele de pe ecran. Proaspăt, inovator și visceral”.

De asemenea, au mai fost acordate două mențiuni speciale filmelor Liza, the Fox-Fairy/ Demonul Liza (R. Károly Ujj Mészáros, Ungaria), pentru cel mai bun mod de folosire a muzicii de film, și lungmetrajului românesc Be my cat: a film for Anne/ Un film pentru Anne (R: Adrian Țofei) “pentru că este sinistru, neliniștitor și dureros de privit. O combinație perfectă între interpretarea actoricească și idee”.

Trofeul Little Dracula pentru cel mai bun scurtmetraj internațional merge în Spania, la Roberto San Sebastian, regizorul filmului Yayos “pentru inteligența cu care citează discret din David Lynch și din filmul cult Invasion of Body Snatchers, realizând un horror psihologic extrem de tensionant. Scenariul parabolă relevă psihoza posibilă în cadrul unei societăți bolnave unde empatia exagerată denotă ipocrizie și falsitate”.

Juriul competiției de scurtmetraj internațional a fost format din Marta Anaïs García Hermosilla, artist plastic și selecționer al festivalului Cryptshow (Spania), monteur-ul Eugen Kelemen și criticul de film Sebastian Ceolca.

În ataș, scurtmetrajul regizat de Mircea Bobînă, este câștigătorul Trofeului Vlădutz acordat celui mai bun scurtmetraj românesc.

“Ne-a plăcut felul în care am fost transpuși în nebunia personajelor principale încă din primele minute. Cadrele apropiate, punerea în context, ritmul alert, finalul, toate dau un film pe care l-am recomanda oricărui vrea să vadă un mic thriller psihologic care te face să vorbești mult după ce s-a terminat filmul. Cel mai mare avantaj e că e pur cinematografic, nu poate fi povestit, trebuie văzut”, și-a motivat alegerea juriul compus din criticul de film Andrei Șendrea, Ana Nicolau, director general al editurii Nemira, și bloggerul Ovidiu Eftimie.

O mențiune specială a fost acordată și scurtmetrajului Vacanță la țară (R. Andrei Tănase)  pentru scenariu: “Ar putea fi un pilot bun pentru un Twin Peaks românesc, în care doi copii merg în vacanță la țară și au parte de tot felul de întâmplări bizare”.

Cea de-a treia ediție a Dracula Film Festival a avut loc loc între 7 și 11 octombrie, în Brașov, la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinena One, Cinemateca Patria și Sala Patria.

Foto: JeruZalem, Trofeul Dracula – facebook.com/DraculaFilmFestival

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.